Istoria miraculoasă a Israelului ilustrată în poze

Adaugat la :  17.05.2022

Chris Mitchell, șeful biroului CBN din Orientul Mijlociu: Cu mult înaintea camerelor digitale, a telefoanelor mobile și a computerelor, o organizație evreiască nu doar a contribuit la dezvoltarea Israelului, ci a și documentat istoria țării în fotografii. Ca parte a aniversării de 74 de ani a independenței Israelului, corespondenta CBN în Orientul Mijlociu, Julie Stahl, privește retrospectiv la un efort special de a documenta succint povestea statului evreiesc.

Julie Stahl, corespondenta CBN în Orientul Mijlociu: Această încăpere poate părea un depozit de documente vechi, dar în realitate este un cufăr de comori, care ne prezintă istoria Israelului ilustrată în poze.

Efrat Sinai, șeful arhivei foto a KKL-JNF: Suntem în centrul arhivei, la arhiva foto. Acesta este locul unde puteți găsi fotografii developate, efectuate de la începutul secolului al XX-lea, până la sfârșitul erei materialelor tipărite.

Julie Stahl: Cu zeci de ani înainte de nașterea statului evreiesc, Karen Kayemeth LeIsrael-Fondul Național Evreiesc, sau KKL-JNF, a făcut primii pași.

Efrat Sinai: KKL-JNF este o organizație înființată în urmă cu 120 de ani, cu scopul de a cumpăra teren în Eretz Israel, chiar aici în Israel, dar și de a-l dezvolta pe urmă, adică de a-l pregăti pentru ca acolo să se poată construi case, comunități noi și să-i ajute pe oameni să poată ajunge aici, așa încât să poată să se mute și să locuiască în aceste case.

Julie Stahl: Efrat Sinai, șeful arhivei foto a KKL-JNF, spune că încă de la început, camerele foto au surprins istorie.

Efrat Sinai: KKL-JNF obișnuia să trimită fotografi în tot Israelul ca să poată surprinde ceea ce se întâmpla în acel moment, locurile construite și înființate, chipurile pionierilor, tot acest spirit de a crea ceva nou. Aceasta este ceea ce a creat această colecție unică și foarte importantă.

Julie Stahl: Una din fotografiile favorite ale lui Sinai este această postură unică a lui David Ben-Gurion, primul premier al Israelului.

Efrat Sinai: Nu este o postură obișnuită a sa, ci una cu niște ochelari de soare deosebiți. Mai există o fotografie care îmi place mult. David Ben-Gurion, în ziua în care s-a declarat independența, în timp ce încă lucra la documentul de independență.

Apoi, avem fotografii din anul următor, de la la prima aniversare a Israelului, din 1949. După cum vedeți, se aduceau cărți Tora. Am mai vrut să vă arăt paradele militare din orașele mari. Aici vedem cum toată lumea ieșea la balcon și privea la paradă. Puteți vedea de asemenea străzile cunoscute din Ierusalim. De exemplu aici este strada King George în 1950.

Julie Stahl: Mai sunt fotografii de la sărbătorile de ziua independenței, de la picnicuri și grătare care sunt vechi de zeci de ani. Nu doar că achiziționa teren, dar KKL-JNF îl și pregătea și construia acolo case, rezervoare, reabilita râuri și cel mai mult erau cunoscuți că plantau pomi.

Efrat Sinai: Aici avem poze din Pădurea Martirilor. Este o pădure plantată la începutul anilor 1950 și are șase milioane de copaci plantați, pentru a-i comemora pe cei șase milioane de evrei care au pierit în Holocaust.

Julie Stahl: Din cele spuse de Sinai, se estimează că acolo erau 14 000 de copaci când Imperiul Otoman a apus, în urmă cu peste 100 de ani.

Efrat Sinai: Din 1908, am început să plantăm copaci aici. Astăzi sunt peste 240 de milioane de copaci plantați în tot Israelul.

Julie Stahl: Mai sunt poze cu Ierusalimul istoric, cu vedere panoramică a orașului de pe Muntele Măslinilor, cu distribuirea laptelui pasteurizat pentru bebeluși, cu gara din 1927, cu Zidul Plângerii din 1941, cât și fotografii cu Tiberias, adică Marea Galileei. Pionierii construiau comunități agriculturale numite kibbutzuri și moshavim și negative din sticlă, înainte de apariția celor de gelatină.

Efrat Sinai: Această poză este din 1924, la Tel Aviv. Puteți vedea cât nisip este. Literalmente, orașul s-a ridicat din nisipuri.

Julie Stahl: În fiecare an, KKL-JNF prezintă momente istorice unice la expoziții precum aceasta din Ierusalim.

Efrat Sinai: Expunem fotografii late de 2.5 m, fotografii istorice ale Ierusalimului care au fost ulterior colorate.

Julie Stahl: Cei de la KKL-JNF spun de multe ori că atunci când privim o fotografie alb-negru, tindem să credem că trecutul a fost trăit fără culoare. În această expoziție însă, au folosit o tehnologie inovatoare de colorare împreună cu cercetările în cultura și moda vremii, pentru a pune culoare în fotografii și a da un suflu nou istoriei. O expoziție a avut loc recent și la Expo Internațional din Dubai. Multe fotografii sunt acum în format digital, iar arhiva poate fi vizionată online în ebraică și în curând și în engleză.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 426, difuzată la Alfa Omega TV în mai 2022.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.