Magdala, la intersecția dintre istoria evreiască și cea creștină

Adaugat la :  23.01.2020

Scott Ross ne prezintă una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istoria recentă, o sinagogă din primul secol, unde mulți cred că Isus a predicat. Totul a început cu o viziune de a construi o pensiune pentru pelerinii care vin la Galileea. Lucrurile au luat, însă, o turnură diferită. După începerea lucrărilor, proiectul a devenit un mare sit arheologic care aducea culoare istoriei vremurilor din timpul lui Isus. Scott Ross, de la CBN, ne duce la Magdala, orașul de unde se crede că era Maria Magdalena.

Așezat pe malul vestic al mării Galileii, Magdala e situat la intersecția dintre istoria evreiască și cea creștină. Magdala e semnificativ deja datorită Mariei Magdalena, unul dintre cei mai cunoscuți ucenici creștini.

Suntem într-o sală mare și vedem că planul e organizat cu două camere în zona centrală și un alt rând de scaune aici, dincolo de zidurile interioare. E un spațiu ce nu seamănă cu o casă familială. E o sală de comunitate, decorată bogat, cu acest mozaic și cu fresce. Mozaicul are două părți, rozeta cu trei culori despre care specialiștii ne spun acum că are, de fapt, 26 de culori și că are un șablon infinit, ceea ce-i surprinde pe unii. Specialiștii mai spun că așa era și în templul din Ierusalim. Apoi, avem piatra Magdala, chiar acolo, și aici e locul unde am găsit-o. Cea pe care o vedeți acum și cea de acolo sunt copii ale originalului.

Arheologii spun că piatra are o importanță arheologică de nivelul Manuscriselor de la Marea Moartă. Arheologul Motti Aviam a propus o teorie cum că Magdala Stone ar reprezenta al Doilea Templu, cel din vremea lui Isus.

Am sugerat că ceea ce avem aici e un model simbolic al templului din Ierusalim. Avem menora, altarul de aur, avem masa pentru pâini și un pasaj către Sfânta Sfintelor. Din cauza poruncii care interzicea gravarea imaginilor, Aviam spune că s-a optat pentru a-L reprezenta simbolic pe Dumnezeu într-un car divin.

Așa scrie în cartea Zaharia și în multe alte cărți din perioada celui ce-al Doilea Templu, unde ni se descrie carul în care merge Domnul. Cât de semnificativă e Magdala pentru istoria biblică ?

Magdala de azi ne oferă cea mai bună perspectivă arheologică a vremii în care trăia Isus. Deși nu s-a găsit nicio dovadă arheologică cum că Isus ar fi vizitat Magdala, părintele Kelly spune că semnele sunt acolo.

Scott, în fiecare zi, fiecare grup îmi pune această întrebare: a fost Isus aici, în sinagogă, în Magdala ? Eu le spun că nu știu fiindcă am pierdut filmările. Cu siguranță Isus a fost prezent în Galileea și, de la Nazaret la Capernaum, treci prin Magdala. Era și un port aici și Isus traversa mereu lacul. Pentru pescarii de pe Marea Galileii, aici era un fel de Mecca. Centrul „Duc In Altum” din Magdala e un loc unde pot veni oameni de mai multe credințe. Numele vine din latină, din locul din cartea Luca unde Isus le spune ucenicilor să îndepărteze corabia la adânc. Atriumul e gândit așa încât să onoreze femeile evreice ale credinței din Noul Testament care L-au urmat pe Isus. Patru capele mai mici au mozaicuri care ilustrează evenimentele biblice și apoi e capela-corabie, cu forma ei unică de corabie, unde, de la altar, se poate vedea Marea Galileii.

Când se vestește Evanghelia de aici, de la microfon, te duce cu gândul la Isus, care predica din barcă. Imaginați-vă că aveți serviciul divin aici și rugăciune și vedeți bărcile cum trec și oamenii pot retrăi evenimentele descrise în evanghelii.

Jos e capela întâlnirii, unde părintele Kelly crede că Dumnezeu vindecă rănile dezbinării dintre creștini și comunitatea evreiască. E așezată în drumul către un port din primul secol.

Descoperirea sinagogii a dus la un alt nivel dialogul dintre creștini și evrei, dar și între creștini, fiindcă, în acest loc, noi nu suntem dezbinați. Vom continua să clădim pe aceste lucruri în viitor. Cred că vom fi plăcut surprinși, așa cum suntem și noi în fiecare zi aici.

Scott Ross, pentru CBN, la Magdala în Galileea, Israel !

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 311 – ianuarie 2020. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri