Matzah - pâinea nedospită pe care evreii o mănâncă de Paște

Adaugat la :  5.04.2021

În fiecare an, poporul evreu sărbătorește exodul din Egipt cu un seder de Paște. Unul din elementele-cheie este pâinea nedospită sau matzah. Întreaga țară mănâncă matzah timp de o săptămână. Vă dați seama, e nevoie de multă matzah. Haideți să vedem cum se fabrică matzah în Israel.

Biblia o numește pâinea întristării, pâine nedospită sau matzah. An de an, evreilor li se poruncește să istorisească din nou povestea ieșirii lor din Egipt și să mănânce pâine nedospită vreme de șapte zile. Deoarece Domnul i-a făcut să plece în grabă, au făcut pâine care n-a avut timp să crească și au mâncat această pâine plată, numită matzah. Cei mai mulți israelieni iau în serios porunca de a mânca matzah și multora chiar le place.

Magazine precum acesta au secțiuni întregi cu matzah. În plus față de matzah obișnuită, se găsește și matzah cu ou, matzah integrală, și unele chiar cu ciocolată. Matzah obișnuită se face doar din făină și apă. Făina poate părea una obișnuită, dar nu e așa.

Roy Wolf e vicepreședintele companiei Matzot Aviv și a explicat pentru știrile CBN întregul proces, de la amestec, la rulare, la formare, la coacere, care trebuie efectuat în 18 minute, fiindcă în momentul în care apa atinge făina, începe să crească. „În realitate, procesul e mult mai rapid și dorim să fim cât mai eficienți posibil. Întreg procesul nu durează mai mult de patru minute, însă tot la 15 minute, pentru a se evita apariția vreunei rămășițe de aluat dospit, trebuie să curățăm sistemul cu malaxor.”

Wolf reprezintă a șasea generație care lucrează în afacerea de familie, care a început în 1887. Ei se află în această fabrică încă din 1946.

„La subsol, unde astăzi avem silozurile pentru făină, primele forțe de apărare israeliene, Haganah, obișnuiau să ascundă arme în timpul mandatului britanic. Din 1946 facem aici matzah. Desigur, fabrica a fost renovată de câteva ori.”

La Matzot Aviv se fac aproximativ 20 tone de matzah pe zi. Ei încep în octombrie și lucrează non-stop în această lună, cu excepția sabatului, pentru a aproviziona cu matzah comunitățile evreiești din Israel și din întreaga lume.

„Exportăm în peste 35 de țări, către toate comunitățile evreiești din lume, de la marile comunități din America de Nord până la cele mai mici, pentru că avem și o singură persoană în Insula Wallis. El e doctorul insulei și îi trimitem matzah în fiecare an, ca să poată avea un seder cu matzah din Israel. Avem de asemenea comunități de creștini din Coreea și Singapore care cumpără matzah. Mi s-a spus că în unele biserici, e folosită ca pâine sfințită.”

Cina cea de taină pare să fi fost un seder cu pâine nedospită. De aceea, mulți creștini doresc să ia cina cu matzah. Unii spun că forma ei, cu dungi și străpungeri, e un simbol al lui Mesia Însuși. Cu tot acest proces de fabricare de matzah, ați putea crede că familia Wolf e extenuată de Paște, dar nu e chiar așa.

„Abia așteptăm acest seder. De obicei ajungem obosiți la seder, pentru că lucrăm până în acea zi după-masa. Dar această sărbătoare înseamnă foarte mult pentru noi. Un israelian a comparat matzah cu o unitate de stocare de date, transferând mai departe informația, din generație în generație.”

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 372, difuzată la Alfa Omega TV în aprilie 2021. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.