Mormantul patriarhilor de la Hebron, un loc controversat din punct de vedere al ONU

Adaugat la :  8.03.2019

Hebronul a fost unul dintre cele mai mari orase din vremurile biblice, iar astazi e unul dintre cele patru orase sfinte evreiesti. Desi e un oras impartit, aflat sub conducere israeliana, ati fi surprinsi sa aflati ca evreii si musulmanii au un loc sfant comun acolo.

Iata Hebronul, locul unde Avraam a ingropat-o pe sotia sa, Sara. Mai tarziu, potrivit Scripturii, fiul sau Isaac si nepotul sau, Iacov impreuna cu sotiile lor, au fost ingropati cu totii aici, in locul cunoscut ca fiind pestera patriarhilor.

Aceasta cladire e veche de 2 000 de ani. Avraam a cumparat tot terenul din jurul ei si pestera, in urma cu vreo 4 000 de ani. De fapt, noi am descoperit pestera, care este aici. Irod cel Mare, care a construit al Doilea Templu din Ierusalim, a construit si structura de deasupra pesterii. In vremea celui de-al Doilea Templu, structura de aici a fost construita de evrei, pentru a fi un memorial si un loc unde oamenii sa poata sa vina, sa se roage si sa fie parte din aceasta istorie speciala si indelungata.

Dupa 1 200 de ani, cuceritorii musulmani au modificat structura adaugand minarete, ca acum sa spuna ca e moscheea Ibrahimi. Templul are doua etaje, cel de sus e pentru oamenii care vin si se roaga. Aflat sub control musulman din secolul al XIII-lea, evreilor si crestinilor nu li s-a permis sa intre. Accesul lor era interzis si trebuiau sa stea afara.

In sfarsit, astazi, slava Domnului, e deschis din nou!

Evreii au locuit in oras pana ce au fost evacuati in revoltele din 1929. S-au reintors insa dupa ce Israelul a recastigat controlul in 1967, dupa Razboiul de Sase Zile. In Hebron acum locuiesc vreo 800 de evrei, inconjurati de 200 000 de arabi.

La nivelul de jos gasim pestera. Acest livel e inchis. Musulmanii care controleaza locul nu permit efectuarea de cercetari arheologice.

Socotit a fi un oras sacru de evrei, crestini si musulmani, Hebronul a fost prima capitala a imparatului David. Recent, insa, ONU a decis ca acesta e un loc sacru doar pentru musulmani si ca se afla in pericol.

In Hebron, tot ce gasesti se potriveste cu sursele biblice. Citim in Geneza 23 despre Avraam, care a cumparat terenul cu pomii din jur. Pestera e chiar acolo, in spatele pietrelor de la capatul terenului, iar pestera e datata de la mijlocul epocii bronzului, care corespunde cu epoca patriarhilor.

In pestera, am descoperit vase din perioada primului templu. Numele Hebron in evreieste inseamna conexiune si vine de la verbul a conecta.

In Hebron, totul este intr-o stransa legatura, izvoarele istorice, arheologia, traditia, sfintenia, totul vine impreuna.

Inauntrul imensei structuri exista o poarta cerului, cum o numesc ei. In evreieste, inscriptia inseamna pestera Macpela, iar potrivit surselor antice evreiesti, e poarta cerului. Acum, o parte din cladirea de azi e inchisa pentru evrei, o parte insa e deschisa. Noi suntem in aceasta parte.

Multi oameni, de toate religiile, vin aici din toata lumea ca sa se roage.

Astazi vorbim despre religiile avraamice. Avraam e chiar aici. Aici e memorialului lui Avraam, iar pestera se afla chiar dedesubt. Aici sunt trei familii, Avraam cu Sara, Isaac si Rebeca, Iacov si Leea.

Era in toiul noptii, intr-una din ultimele nopti din calendarul evreiesc, cand se spun rugaciuni speciale, iar oamenii au venit aici, au suflat din sofar si au cantat multe cantece. Era galagie si noi, acoperiti de acel zgomot, am scos sculele si am deschis poarta cerului. Asta a fost cu zeci de ani in urma. De atunci, n-au mai lasat pe nimeni in pestera. Erau niste scari care duceau la un tunel lung si intunecat. Ne-am strecurat prin acest tunel, am luat cateva pietre din podea si apoi am descoperit pestera. Sunt doua pesteri, de fapt. M-am trezit ca ma strecor printre oase omenesti. Am atins in mod real istoria si Biblia.

In apropiere gasim si o sinagoga unde evreii se pot ruga. Astazi, cladirea e corpul dintre sinagoga si moschee.

Autoritatile religioase musulmane controleaza aspectele religioase din acest loc, iar Israelul pastreaza securitatea. Exista un aranjament unic care ajuta la pastrarea pacii.

Dupa cum vedem aici, musulmanii pot vizita sala mare, iar evreii pot vizita partea cu albastru, care e un sfert din intreg complexul.

Crestinilor li se permite intrarea in ambele zone. Asa arata situatia aici, 344 de zile pe an. 10 zile pe an, evreilor li se permite accesul in sala mare, si, in alte 10 zile, musulmanii pot veni in zona cu albastru, in timp ce evreii stau afara.

Arnon spune ca aranjamentul nu e unul ideal si ca i-ar placea ca toata lumea sa poata veni oricand, oriunde, acolo.

„Noi cerem guvernului sa ne dea acces, iar ei ne spun ca, daca functioneaza, nu umbla. Asa merge aici.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 268 - martie 2019, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.