O descoperire istorică în Israel

Adaugat la :  12.01.2022

În Israel, o fetiță de 11 ani a făcut o descoperire valoroasă, care ne vorbește despre cum era viața în Ierusalim cu 2 000 de ani în urmă. Chris Mitchell de la CBN vine cu detalii.

Chris Mitchell, șeful biroului de știri CBN în Orientul Mijlociu: În Parcul Emek Tzurim vizitatorii pot cerne prin materialele care provin de la o excavație în derulare în Orașul lui David. Aici, Liel Krutokop, a găsit o monedă rară de argint de pe vremea celui de al Doilea Templu.

Liel Krutokop, a descoperit o monedă rară de argint: Nu mi s-a părut ceva obișnuit. Am mers cu moneda la un arheolog. El a curățat-o puțin. Apoi mi-a spus mie și familiei mele că e vorba de o monedă de argint.

Chris Mitchell: Inițial, tatăl lui Liel s-a gândit să o arunce.

Evgeni Krutokop, tatăl lui Liel: De fapt, nu arăta ca o monedă. M-am gândit că e o pietricică. Am spus fetelor să o arunce la gunoi, dar ele au insistat că e o monedă. Ele au dus moneda la un arheolog, care lucra la sit și el a confirmat că e vorba de o monedă.

Liel Krutokop: Am fost foarte entuziasmată, am fost foarte fericită, deoarece cineva a ținut această monedă în mână cu 2 000 de ani în urmă și acum o țin eu în mână.

Ari Levy, directorul excavărilor, Orașul lui David: Este vorba de un artefact foarte rar. Împreună cu această monedă de argint, mai cunoaștem din documentația arheologică doar 30 de monede de argint din perioada revoltei.

Chris Mitchell: Moneda are două inscripții în limba ebraică.

Ari Levy: Putem vedea cuvintele în limba ebraică antică, Shekel Israel. Al doilea rând are două litere, Shin Bet, ceea ce înseamnă al doilea an al revoltei împotriva romanilor în 67/8 e.n. Pe partea cealaltă a monedei găsim o altă inscripție în limba evreiască antică, ce înseamnă Ierusalimul sfânt.

Chris Mitchell: Potrivit arheologilor, marele preot al templului a vrut această monedă pentru a putea plăti pentru revolta împotriva romanilor.

Ari Levy: Moneda a fost fabricată pentru a scoate în evidență independența anumitor comunități. Astfel evreii care s-au răzvrătit împotriva romanilor au vrut să scoată în evidență că au fost independenți.

Chris Mitchell: Cuvintele în limba ebraică de pe monedă arată spre Primul Templu dintr-un motiv anume.

Ari Levy: De la vremea regelui David și a fiului său Solomon, evreii au vrut să scoată în evidență legătura lor cu marea împărăție a Israelului, condusă de regele David. Le lipsea. Ei au vrut ca împărăția lor să fie așa de mare precum împărăția lui David.

Chris Mitchell: Această monedă provine dintr-un strat care datează de pe vremea distrugerii Ierusalimului în 70 e.n.

Ari Levy: Mă aflu pe rămășițele unui drum antic de pelerinaj, pe care evreii din întreaga lume se îndreptau spre Templu. Când romanii au distrus Ierusalimul și drumul, structurile aflate pe ambele părți ale drumului s-au prăbușit.

Chris Mitchell: Pentru Levy, descoperirea este asemenea unei călătorii în timp.

Ari Levy: Când ții în mână această monedă e ca și cum ai face o călătorie

de 2 000 de ani în trecut, e ca și cum ai avea în fața ochilor viața de zi cu zi a oamenilor care au trăit în Ierusalim.

Chris Mitchell: Mama lui Liel consideră moneda mai mult ca pe o dovadă a faptului că în acea perioadă evreii au trăit în Ierusalim.

Ira Krutokop, mama lui Liel: Ne vorbește mult despre istorie, despre oamenii care au trăit aici, despre istoria Ierusalimului și despre semnificația acestui loc pentru noi, israeliții și pentru poporul evreu. Da, înseamnă mult.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 913, difuzată la Alfa Omega TV în ianuarie 2022.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.