Oportunități istorice găsite în Orientul Mijlociu

Adaugat la :  20.09.2021

Chris Mitchell, reporter: Deși Israelul și întreaga regiune se confruntă cu dușmani feroce precum Republica Islamică Iran, au apărut câteva oportunități majore de cooperare și pace în Orientul Mijlociu, oportunități pe care mulți nu le-au întrevăzut. A doua parte a cărții se numește Opportunities, și vorbește despre aliați. Spuneți-ne despre acest lucru la care și dvs. ați luat parte, în sensul că ați avut ocazii să întâlniți mulți dintre liderii de aici, din Orientul Mijlociu, și acestea s-au transformat în oportunități.

Joel Rosenberg, scriitor al „Enemies and Allies: An Unforgettable Journey inside the Fast-Moving & Immensely Turbulent Modern Middle East”: În tot acest tumult din regiune, în timp ce dușmanii formează alianțe, și nu vorbim de dușmani care acționează de unii singuri, ci că ei formează alianțe împotriva Statelor Unite, împotriva NATO și a Israelului, unul din lucrurile cu adevărat uimitoare este că amenințarea Iranului și a aliaților săi împing liderii arabi din această parte a lumii să regândească din temelii cine le sunt dușmanii și cine aliații. Din punct de vedere istoric, în ultimii 100 de ani, lumea arabă a văzut Israelul ca pe dușmanul lor principal. Urau Statele Unite fiindcă SUA a tratat Israelul ca principalul aliat din regiune. Totul se schimbă acum și de aceea este ceva fascinant că am avut această oportunitate. Dumnezeu a deschis uși într-un mod inexplicabil. A fost Mâna Lui. Nu îmi explic motivul pentru care mi-a îngăduit să aduc și alți lideri evanghelici cu mine ca să ne întâlnim cu toți acei regi, prinți încoronați, președinți și premieri din regiune și să putem aduce CBN împreună cu noi în toate acele delegații. Nu pot explica scopurile suverane ale lui Dumnezeu, dar El ne-a rezervat un loc în față pentru marea poveste din Orientul Mijlociu din ultimii 20 de ani. Prima poveste a făcut ca dușmanii să devină mai periculoși și să se organizeze într-o echipă. A doua poveste este că arabii revizuiesc în mod fundamental ceea ce cred despre SUA și cel mai important, despre Israel. Eram în palatul din Abu Dhabi, capitala politică a Emiratelor Arabe Unite, împreună cu liderul țării, prințul încoronat Mohammed bin Zayed, cunoscut sub acronimul MBZ. Era octombrie 2018. Pe atunci nu se discuta de vreun acord Avraam, nici de vreun tratat de pace dintre Israel și arabi, dar MBZ m-a invitat să aduc o delegație. A fost pentru prima dată când liderii evanghelici au fost invitați să se întâlnească cu conducerea Emiratelor Arabe Unite. La acea vreme, era ceva neoficial, dar în carte am scris, și dvs. vă pot spune, MBZ s-a aplecat spre mine și mi-a spus: Joel, sunt pregătit. Eu nu am înțeles, dar el mi-a spus din nou: Sunt pregătit să fac pace cu Israelul. I-am spus: Chiar dacă palestinienii nu sunt pregătiți ? Chiar dacă palestinienii nu sunt pregătiți, mi-a spus. Am avut acea conversație fascinantă în spatele ușilor închise în palat, în camera de zi. Ce doriți să spuneți, cum ați ajuns la această concluzie ? Ce ar presupune un acord ? Am ieșit de la palat știind că EAU va face pace cu Israelul, dar nu ni s-a permis să spunem un cuvânt. La mai puțin de doi ani, la Casa Albă, MBZ a fost primul. Eram aici în august înainte de momentul anunțului și am început să primesc mesaje de la consilierii seniori ai prințului, care îmi spuneau să mă uit la știri, că urmează să încheie acordul. A fost ceva imens. Apoi m-am simțit atât de onorat când am fost invitat la Casa Albă să iau parte la ceremonia de pe gazonul de sud, în timp ce EAU, Bahrain, Israel și SUA au semnat Acordurile Avraam. A fost ceva incredibil ca o națiune arabă să fie pregătită să facă asta, dar după câteva zile au venit și cei din Bahrain. După aceea au fost pregătiți și sudanezii, apoi marocanii și apoi au venit și musulmani non-arabi, precum cei din Kosovo, care au spus că sunt gata să facă pace și să-și normalizeze relațiile cu Israelul. Este ceva imens. Cred că pentru mulți americani dar și creștini din întreaga lume, anul cu pandemia a fost unul întunecat din punct de vedere al sănătății și al economiei, în plus, în SUA au fost revolte, biserici închise cu forța și o campanie de alegeri prezidențiale care a adus dezbinare masivă. Sunt atât de multe probleme în SUA și în lume, că aproape nimeni nu a fost atent la cea mai mare serie de tratate de pace din istorie de după tratatele egiptenilor și iordanienilor.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 394, difuzată la Alfa Omega TV în septembrie 2021.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.