Orientul Mijlociu, locul unde libertatea individuală e văzută ca o amenințare

Adaugat la :  8.11.2019

După cum vedem, luptele la sol continuă în Siria și criza umanitară din cauza invaziei turcești continuă să ia amploare. Chuck Holton ne arată cum organizația Operation Blessing susținută de CBN activează pentru a-i ajuta pe cei ce n-au unde să meargă.

Chuck Holton, CBN: Deși retragerea americană a dus la creșterea influenței rușilor și turcilor în Siria, voluntarii de pe teren spun că, de fapt, nu există niciun armistițiu.

Căpitanul în rezervă Brandon Wheeler a petrecut ani de zile încercând să cunoască mai bine puterile implicate în regiune. El spune că SUA a renunțat la o oportunitate imensă în nordul Siriei.

Brandon Wheeler, căpitan în rezervă: Fascismul islamic și totalitarismul Rusiei și al lui Assad nu sunt idei mai bune pentru libertate și guvernare proprie. Nu va funcționa deloc. Dacă am fi făcut ce am făcut după al Doilea Război Mondial, reconstruind acest loc, toți ar fi vrut să vină aici, căci ar fi fost cea mai prosperă zonă din regiune. Însă e posibil să fi pierdut această șansă. Acum, ceilalți jucători au venit aici ca să ocupe locul lăsat liber de către SUA. Vă pot spune cu certitudine că, fie că e vorba de Puțin, de Assad, de islamiști sau de Turcia, singurul lucru asupra căruia cad cu toții de acord e faptul că autoguvernarea și libertatea individuală sunt o amenințare pentru toți. Ei vor încerca să distrugă acest proiect cu orice preț.

Dave Eubank conduce o mică echipă de medici în nordul Siriei încă de la jumătatea lunii octombrie. El crede că SUA nu și-a încheiat misiunea.

Dave Eubank: Aceasta a fost o mică democrație nouă, formată din mai multe grupuri etnice și religioase care se înțelegeau bine, însă aveau nevoie ca noi să le fim liant și să ținem SI sub control. Acești oameni au luptat și au înfrânt gruparea SI, dar, pentru a o împiedica să revină în forță, SUA trebuie să rămână aici. Asta și pentru a-l împiedica pe Assad, cu dictatura lui, să preia controlul asupra întregii țări.

În ciuda așa-zisului armistițiu, armatele Turciei încă mai ucid kurzi în această zonă.

Chuck Holton: Imaginați-vă cum ar fi dacă, de câte ori auziți un avion trecându-vă pe deasupra capului, ar trebui să vă temeți să nu vă distrugă casa sau mașina. De asta se tem locuitorii din nordul Siriei acum din cauza dronelor turcești care le zboară mereu pe deasupra capetelor. Asta le-a schimbat modul de viață. De exemplu, a trebuit să ne parcăm mașina sub niște copaci ca să nu fie prea vizibilă din aer.

Acest soldat kurd spune că speră ca lumea să înțeleagă că ei nu luptă doar în scop personal.

Soldat kurd: Aici putem muri oricând din cauza atacurilor aeriene cu drone sau cu artilerie. Însă, pentru noi, cel mai mult contează să se știe că noi ținem piept acestei tiranii a lui Erdogan.

Pentru acești oameni, implicarea SUA în zonă nu e importantă numai pentru kurzi, ci și pentru America.

Dave Eubank: SUA nu poate rezolva problemele Siriei sau ale altei țări, dar, aici, am creat un spațiu în care kurzii și arabii, creștinii și yazidiții pot colabora și chiar așa a fost. Nu e sigur că va funcționa, dar cu siguranță va eșua dacă SUA pleacă.

Brandon Wheeler: O amenințare la adresa libertății de oriunde e o amenințare la adresa libertății de pretutindeni. Dacă nu putem asigura libertatea aici, cu siguranță că oamenii care au ucis americani vor veni aici pentru a recruta, echipa și a se antrena pentru următorul război, căci sunt dedicați cauzei lor.

Din nordul Siriei, Chuck Holt a transmis pentru CBN News !

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 302 - noiembrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri