Orientul Mijlociu, un butoi de pulbere

Adaugat la :  28.11.2019

Din Iran în Siria, în Liban și până la inculparea lui Netanyahu și tulburarea politică din Israel, regiunea pare a fi într-o mare agitație. Am discutat aceste probleme cu editorul senior al CBN, John Waage, și cu corespondentul CBN din Orientul Mijlociu, Julie Stahl, în studioul nostru.

Chris Mitchell: John și Julie, bine ați revenit la Ierusalim, mă bucur să fiți aici!

John Waage, editor senior la CBN: Mulțumim, Chris.

Trăim vremuri istorice din punct de vedere diplomatic și politic, probabil Orientul Mijlociu e în pragul războiului. Colac peste pupăză, avem aceste inculpări împotriva premierului israelian Beniamin Netanyahu. John, putem face vreo asociere între ceea ce se întâmplă în Ierusalim și ce se întâmplă la Washington DC ?

Julie, a avut loc un moment diplomatic istoric în această săptămână, când secretarul de stat Mike Pompeo a venit cu un anunț oficial despre comunitățile evreiești din așa-numita Cisiordanie, cum că nu ar fi ilegale. Am fost și noi la Gush Etzion în urmărirea primului ministru. Cât de importantă e acea decizie ?

Julie Stahl, corespondent CBN: E foarte importantă fiindcă, în ce privește SUA, și-au schimbat complet politica într-un mod în care susține realmente Israelul. E adevărat, israelienii spun că nu au nevoie neapărat ca alții să fie de acord cu ei, că deja știu clar că teritoriul e al lor și că de aceea construiesc acolo. Pentru ei, însă, a avea parte de o asemenea susținere la nivel internațional schimbă întreaga situație. Iată-ne aici, chiar acum, în ceea ce oamenii descriu a fi ținutul biblic unde s-au întâmplat atât de multe din povestirile din Biblie. În nord, la Înălțimile Golan, Iranul a lansat patru rachete în nordul Israelului.

Cât de serios e acest lucru ?

Julie Stahl: E foarte serios. Dacă vorbim de câte s-au întâmplat săptămâna trecută și că dacă doar o rachetă era lansată, putea fi știrea principală toată săptămâna, cu cât mai mult că au fost atât de multe. Iranul a lansat patru rachete către Înălțimile Golan, dar toate au fost interceptate, n-a fost nicio pagubă. Nu s-a schimbat nici orarul normal pentru israelieni în următoarea zi. Ziua următoare, însă, Israelul a lovit cu putere țintele iraniene și acest lucru e semnificativ. Unii din Israel spun că se pare că sunt singurii care chiar luptă cu Iranul. Au în plan să aducă 100 000 de soldați în Siria, baze aeriene, navale, toate pentru a veni împotriva Israelului.

John, dacă ne uităm mai de sus, peste întreg Orientul Mijlociu, e atâta agitație în Irak, Iran, Liban ! Ce crezi că se întâmplă ?

John Waage: Așa e, să nu mai spunem de toate reportajele pe care le-ai făcut despre Siria și problemele din cauza retragerii americanilor. În Liban sunt cele mai mari proteste din 2009. De la mijlocul lui octombrie, sute de mii de oameni au ieșit în stradă, s-au închis bănci, s-a protestat pe tema măririi taxelor, oamenii sunt mânioși împotriva Hezbollah. E mâna Iranului acolo. Dacă privim în Iran, demonstrațiile sunt la fel de ample ca în 2009. Oamenii din stradă sunt furioși din cauza creșterii prețului gazelor și a altor lucruri, sunt furioși pe guvern. În Irak au murit peste 300 de oameni în ultimele 3 luni și faptul e foarte slab mediatizat. Fără îndoială că regiunea e un butoi de pulbere.

Așa e. Julie, o ultimă întrebare: am auzit pe cineva spunând că în Israel sunt două ceasuri, unul pentru politic și unul pentru securitate. Ai putea spune că, cu toate aceste amenințări, Israelul ar putea fi în pragul războiului ?

Julie Stahl: Ne îndreptăm într-acolo cu siguranță, poate nu în următoarele săptămâni sau luni, dar cred că incertitudinea politică din Israel a dat prilej cumva regiunii și oamenii răi se gândesc că Israelul e instabil, nesigur și că acum e momentul de atac.

Da, și cu siguranță e un timp în care ne putem ruga pentru pacea Ierusalimului și a popoarelor din regiune. Julie, John, a fost minunat să fim împreună ! John, revino curând.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 305 - noiembrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri