Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
MEDIACENTER Alfa Omega TV - Peste 10.000 de clipuri video va stau la dispozitie, accesibile oricand de pe calculator, tableta sau telefon. Stiri, conferinte, predici, emisiuni, muzica, divertisment si alte programe va asteapta in mediacenter.

Poporul kurd si visul lor de independenta - reportaj special

Adaugat la :  12.07.2019
Vizualizari :  39
+ Add To

Kurzii sunt cel mai mare grup de oameni din lume fara o patrie a lor. Recent, un grup de lideri crestini americani au venit pentru a vizita Kurdistanul irakian si a intalni poporul kurd, in ceea ce ei numesc misiune diplomatica evanghelistica.

Cam 30 de milioane de kurzi sunt raspanditi prin Orientul Mijlociu, locuind in Turcia, Siria, Iran si Irak. Multi dintre ei se vad ca fiind kurzi in primul rand si ca, intr-o buna zi, vor avea o patrie a lor. Ei sunt un popor cu radacini antice care dateaza inca din vremea mezilor si persilor. La sfarsitul Primului Razboi Mondial, puterile vestice le-au promis kurzilor ca vor putea vota pentru independenta, dar, dupa cativa ani, au renegat promisiunea. Acea tradare a fost una dintre multele tradari din istoria kurzilor.

Apoi, au o istorie tragica de genocid. Memorialul Familia Barzani de aici comemoreaza unul dintre numeroasele masacre ale kurzilor efectuate de Saddam Hussein, care marcheaza o parte din istoria lunga de genocide de care poporul kurd a avut parte.

Acest muzeu comemoreaza genocidul a 8 000 de membri ai tribului Barzani din anul 1983. In 1988, Saddam Hussein a gazat satul kurd Halajba si a ucis 5 000 de kurzi, cei mai multi fiind femei si copii. Acel masacru a avut loc in timpul campaniei Anfal care a durat trei ani, in care au fost ucisi aproape 200 000 de kurzi si le-au fost distruse aproape 5 000 de sate.

Ei inca traiesc cu urmarile mostenirii brutale a lui Saddam. Acesta a mai pus 10 milioane de mine capcana in muntii kurzi si, chiar acum, organizatia Genocide Watch din SUA spune despre kurzi ca sunt intr-un mare pericol sa aiba parte de un nou genocid.

In septembrie 2017, kurzii din nordul Irakului au iesit la urne si au votat coplesitor pentru independenta. Au celebrat, dar lumea fie au ignorat visul lor de libertate, fie i-au sanctionat economic. A fost cea mai recenta lovitura data unui popor care sufera de secole.

In ciuda istoriei zbuciumate, kurzii au supravietuit si chiar au prosperat. Cei mai multi kurzi viseaza la un stat independent, dar sunt inconjurati de natiuni care socotesc ca un Kurdistan independent ar fi o amenintare majora. Ei locuiesc intr-un context foarte dur. Vecinii lor sunt Turcia, de unde vine multa agresiune, dar si Siria si Iran.

Acesti lideri crestini au venit sa asculte, sa afle, dar si sa se roage. In timpul vizitei lor, s-au rugat pentru liderii kurzi aflati la cateva dintre frontierele Kurdistanului si pentru implinirea destinului poporului kurd.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 285 - iulie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Adauga comentariul tau!


Te-ar mai putea interesa

Muzeul Bibliei din Washington, D.C. a deschis o noua expozitie care va scufunda vizitatorii din lumina in intuneric...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 197

Timp de secole, ei au trait in pesteri si in copaci si au vanat in jungla. Este vorba de un trib dintr-o parte...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 91

Un lider de inchinare de la Bethel Music spune ca acum opt ani a scris un cantec care a pregatit drumul pentru...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 297

In Hong Kong, tineri protestatari furiosi au vandalizat sediul parlamentului tarii. Acest eveniment a avut loc dupa...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 259

O familie care a ales scolirea acasa a primit custodia copiilor dupa ani de procese. Dirk si Petra Wunderlich se lupta...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 117

Evanghelistul Luis Palau se lupta cu cancerul, insa acum cateva zile el a predicat Evanghelia sutelor de mii de oameni...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 1989

Orphans Promise in Brazilia ofera la mai bine de 25 de copii care provin dintr-un mediu dezavantajat oportunitatea de...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 114

Biblia ne spune sa ne rugam pentru pacea Ierusalimului. Un grup a transformat acest mesaj intr-o miscare globala care...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 613

Un arheolog israelian a descoperit ramasitele unui altar care dateaza de pe vremea Genezei, cand primul om a inceput...

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 2781

Teen Challenge este o organizatie care deruleaza programe suport pentru persoanele cu dependente fata de droguri....

Categorie: Stiri crestine
Vizualizari: 0
x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.