Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
Peste 10.000 de clipuri video vă stau la dispoziție oricând în MEDIACENTER-UL nostru: Știri, emisiuni, seminarii, predici, emisiuni, muzică, divertisment și multe altele.

Poporul kurd si visul lor de independenta - reportaj special

Adaugat la :  12.07.2019

Kurzii sunt cel mai mare grup de oameni din lume fara o patrie a lor. Recent, un grup de lideri crestini americani au venit pentru a vizita Kurdistanul irakian si a intalni poporul kurd, in ceea ce ei numesc misiune diplomatica evanghelistica.

Cam 30 de milioane de kurzi sunt raspanditi prin Orientul Mijlociu, locuind in Turcia, Siria, Iran si Irak. Multi dintre ei se vad ca fiind kurzi in primul rand si ca, intr-o buna zi, vor avea o patrie a lor. Ei sunt un popor cu radacini antice care dateaza inca din vremea mezilor si persilor. La sfarsitul Primului Razboi Mondial, puterile vestice le-au promis kurzilor ca vor putea vota pentru independenta, dar, dupa cativa ani, au renegat promisiunea. Acea tradare a fost una dintre multele tradari din istoria kurzilor.

Apoi, au o istorie tragica de genocid. Memorialul Familia Barzani de aici comemoreaza unul dintre numeroasele masacre ale kurzilor efectuate de Saddam Hussein, care marcheaza o parte din istoria lunga de genocide de care poporul kurd a avut parte.

Acest muzeu comemoreaza genocidul a 8 000 de membri ai tribului Barzani din anul 1983. In 1988, Saddam Hussein a gazat satul kurd Halajba si a ucis 5 000 de kurzi, cei mai multi fiind femei si copii. Acel masacru a avut loc in timpul campaniei Anfal care a durat trei ani, in care au fost ucisi aproape 200 000 de kurzi si le-au fost distruse aproape 5 000 de sate.

Ei inca traiesc cu urmarile mostenirii brutale a lui Saddam. Acesta a mai pus 10 milioane de mine capcana in muntii kurzi si, chiar acum, organizatia Genocide Watch din SUA spune despre kurzi ca sunt intr-un mare pericol sa aiba parte de un nou genocid.

In septembrie 2017, kurzii din nordul Irakului au iesit la urne si au votat coplesitor pentru independenta. Au celebrat, dar lumea fie au ignorat visul lor de libertate, fie i-au sanctionat economic. A fost cea mai recenta lovitura data unui popor care sufera de secole.

In ciuda istoriei zbuciumate, kurzii au supravietuit si chiar au prosperat. Cei mai multi kurzi viseaza la un stat independent, dar sunt inconjurati de natiuni care socotesc ca un Kurdistan independent ar fi o amenintare majora. Ei locuiesc intr-un context foarte dur. Vecinii lor sunt Turcia, de unde vine multa agresiune, dar si Siria si Iran.

Acesti lideri crestini au venit sa asculte, sa afle, dar si sa se roage. In timpul vizitei lor, s-au rugat pentru liderii kurzi aflati la cateva dintre frontierele Kurdistanului si pentru implinirea destinului poporului kurd.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 285 - iulie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.