Predarea stafetei, de la tata la fiica, intr-una dintre cele mai mari organizatii pro-Israel

Adaugat la :  18.04.2019

In urma cu zeci de ani, rabinul Yechiel Eckstein a fondat organizatia International Fellowship of Christians and Jews, in cautare de sustinere pentru statul Israel. Eckstein a murit in februarie, dar mostenirea sa continua.

Fiica sa, Yael, a preluat conducerea organizatiei. Am discutat recent cu ea si am intrebat-o cum se descurca si cum vede viitorul organizatiei.

Chris Mitchell: Sunt sigur ca multi oameni vor sa stie cum esti dupa moartea tatalui tau.

Yael Eckstein: Leonard Cohen spunea ca o crapatura lasa lumina sa intre si inima mea e franta. Mi-e dor de tata. Inca nu reusesc sa ma impac cu ideea ca nu-l voi mai vedea sau imbratisa. In acelasi timp, simt si multa lumina in jur, multa pace. Vad mana lui Dumnezeu in tragedia pe care tatal meu nu a suferit-o. Ma simt ca si cum as vrea sa-i spun tot ceea ce mi-am dorit sa-i spun, cat de mandra sunt de el, cat de mult il iubesc, cat de mult il admir. Mi-as fi dorit inca o zi, inca un an, inca 20, inca o viata sa fiu langa el. Insa Ii sunt recunoscatoare lui Dumnezeu pentru tot ce am primit in ultimii 34 de ani.

Chris Mitchell: Care e mostenirea lasata de tatal tau?

Yael Eckstein: E interesant sa fiu noul presedinte al organizatiei si, in acelasi timp, fiica lui. Am simtit puternic, in timp ce imi plangeam tatal, ca oamenii vor veni sa-mi spuna despre ce a reusit organizatia. Mi-au spus despre oamenii pe care tata i-a ajutat sa se imbarce pe avion si sa zboare din Ucraina in momentul in care a izbucnit razboiul in estul Ucrainei, totul pentru a ajuta poporul evreu de acolo. Mi-au spus cum mergea si vorbea in biserici mari si inspira zeci de mii de oameni care n-au auzit niciodata de ce ar trebui sa le pese de Israel. El a lasat o mare mostenire si in familia noastra, fiindca, inainte de toate, el era tata. Mai presus de toate, ne-a iubit, ne-a incurajat, ne-a apreciat si ne-a vazut des, ceva ce nu multi copii pot spune despre parintii lor, din pacate.

Chris Mitchell: In ce fel vezi lucrarea ca fiind profetica?

Yael Eckstein: Tot ce facem noi e profetic. Peste tot unde privesc, are legatura cu profeticul, de la salutul aliyah, noii imigranti care vin in Israel din cele patru colturi ale lumii dupa ce au supravietuit persecutiei, comunismului, Holocaustului, dupa care lumea spunea ca evreii nu-si vor mai reveni vreodata. Deodata, avem crestini care aduc din nord evrei pe aripi de vultur in Israel. Aceasta e profetie, e ceea ce Isaia si Ieremia au vazut in urma cu 2 000 de ani. Ei ne-au vazut cum sedem noi aici, in Ierusalim.

Chris Mitchell: Care a fost relatia tatalui tau cu Pat Robertson?

Yael Eckstein: L-a iubit inca de la inceput, pe Pat Robertson, impreuna cu multi altii, precum Pat Boone, Jack Hayfort si multi altii. John Hagee! Insa modul in care Pat Robertson era entuziasmat... Era parca el se ruga si Domnul l-a trimis pe tata ca raspuns la rugaciunile lui Pat, fiindca el a priceput aceasta inainte ca tatal meu sa puna in practica ideea sa.

Chris Mitchell: Cum vezi viitorul lucrarii?

Yael Eckstein: Sunt foarte multe de facut, dar avem si un fundament foarte solid. In ziua in care il ingropam pe tata, a fost un zbor aliyah spre Israel. De la moartea tatalui meu, fiecare batran care astepta mancare a primit mancare, fiecare orfan a primit imbracaminte. Aliyah continua si se intareste. Avem un model operational care functioneaza si indraznesc sa spun ca-I multumesc lui Dumnezeu ca functioneaza si fara tatal meu. In ultimii trei ani, insa, imi spunea: Yael, tu esti vizionarul acum. Tu vei demara proiecte, tu vei identifica nevoile.

Chris Mitchell: Povesteste putin despre atmosfera in care suntem in acest moment. Pare ca antisemitismul e in crestere, chiar in SUA, poate mai ales acolo. Cum se impaca lucrarea cu noua atmosfera?

Yael Eckstein: Fenomenul e in guvernul SUA, nu mai e ceva marginal. Intotdeauna a existat un fenomen antisemitic marginal in America, daca vorbim de exemplu de KKK, dar ei au fost interzisi, ostracizati. Ce se intampla acum e o noua era, in care antisemitismul intelectual amageste oamenii ca ar fi aliniat la valorile de libertate ale Americii cand, in realitate, ei creeaza atmosfera opusa. E ceva ingrozitor. Poate e pentru prima data cand crestinii sunt intr-un pericol la fel de mare ca evreii. Suntem in aceeasi barca, insa e foarte clar ca ducem un razboi in care lumina lupta cu intunericul, binele cu raul si toti riscam sa cadem, de aceea trebuie sa stam impreuna.

Chris Mitchell: In fine, Yael, cum ar putea oamenii sa se roage pentru voi?

Yael Eckstein: Am reusit sa depasim aceste momente datorita milioanelor de oameni care s-au rugat pentru noi si eu nu am cum sa multumesc indeajuns pentru aceste rugaciuni inaltate pentru mine, pentru lucrare. Doresc sa am o inima curata, rugati-va ca sa am o inima curata ca sa aud de la Domnul si sa vad cum lucreaza prin mine.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 274 - aprilie 2019.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.