Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
Peste 10.000 de clipuri video vă stau la dispoziție oricând în MEDIACENTER-UL nostru: Știri, emisiuni, seminarii, predici, emisiuni, muzică, divertisment și multe altele.

Presedintele american Truman si recunoasterea statului Israel

Adaugat la :  9.08.2019

Presedintele Harry Truman a recunoscut statul Israel a doar cateva minute dupa ce a fost declarat ca natiune. Noua carte a autorului Craig von Buseck ne arata detalii din spatele cortinei, cand s-a luat acea decizie dificila.

In mai 1948, pe cand imperiul britanic se retragea din Palestina, cinci natiuni arabe stateau la granita, gata de invazie. Arabii aveau 22 de natiuni, dar voiau mai mult, o voiau pe cea pe care evreii o numeau patria lor.

Autorul si vorbitorul Craig von Buseck crede ca e important ca oamenii de pretutindeni sa afle intreaga poveste si adevarul din spatele renasterii Israelului. In cartea I am Cyrus, Craig relateaza lupta evreilor pentru statalitate si momentul critic cand un presedinte american a implinit profetia.

Mark Martin, jurnalist CBN: Inainte de toate, ce v-a facut atat de pasionat sa scrieti despre presedintele Truman ?

Dr. Craig von Buseck: Harry Truman a inceput o afacere cu un prieten din Kansas City. Aveau un magazin cu haine barbatesti, iar pe prietenul sau il chema Eddie Jacobson si era evreu. Afacerea a mers bine in primul an, dar apoi a fost o criza economica dupa Primul Razboi Mondial si au trebuit sa renunte la afacere. Au ramas insa prieteni ca fratii.

Cand Harry Truman a venit la Casa Alba, imaginati-va, dintr-odata, trebuia sa ia toate deciziile ! Una dintre aceste decizii majore a fost ce sa faca cu cei 1,5 milioane de refugiati evrei, persoane mutate, care erau supravietuitori. Am vorbit despre faptul ca au murit 6 milioane de evrei in lagarele de concentrare si ca mai erau inca 1,5 milioane in lagarele de concentrare care nu mai aveau unde sa mearga acasa. Au facut un sondaj si peste 90% spuneau ca vor inapoi in patria lor, Eretz Yisrael, tinut care, la acea vreme, era numit Palestina.

Truman a trebuit sa decida daca va sustine sau nu Israelul. Aproape toti consilierii sai, inclusiv secretarul de stat, George Marshall, cunoscut pentru planul sau, spunea sa nu-i recunoasca pe evrei sau infiintarea unui stat evreiesc. Spuneau ca au nevoie de petrolul arabilor fiindca s-ar putea sa aiba de luptat contra URSS intr-un eventual al Treilea Razboi Mondial. Truman era asadar supus la presiuni uriase, au fost oameni care s-au purtat obraznic cu el in Departamentul de Stat, unii lideri evrei, altii arabi si el si-a zis ca asta e si a spus ca nu mai vorbeste cu nimeni.

Urma votul la ONU, insa era anul 1947 si urma sa se decida daca va avea loc o impartire a teritoriului si daca se va sustine o renastere a natiunii Israel. Nimeni nu stia ce va face Truman si sionistii erau panicati.

Nu stiau pe cine sa sune si cineva i-a spus ca el are un prieten, un vechi partener de afaceri evreu, Eddi Jacobson si ca trebuie neaparat sa vorbeasca cu el. L-au contactat pe Eddie, l-au trezit in miez de noapte, Eddie s-a imbarcat in avion, a mers la Casa Alba neanuntat, si secretara lui Truman i-a spus ca il roaga sa nu vorbeasca cu presedintele despre Palestina, despre evrei sau altceva asemanator. Eddie Jacobson i-a spus ca tocmai pentru acest motiv era acolo. A intrat in birou si Truman, pentru prima data de cand erau prieteni, l-a tratat cu raceala. Eddie se intreba ce sa faca, apoi a vazut o statuie cu Andrew Jackson, eroul presedintelui, pe biroul acestuia. Atunci i-a spus presedintelui: „Mi-ai spus toata viata despre eroul tau, Andrew Jackson, dar tu stii cine e eroul meu, Harry?

Presedintele Truman l-a intrebat care este acela, iar el a raspuns „Chaim Weizmann, care era un fel de Benjamin Franklin al miscarii sioniste. I-a mai spus: „Chaim vrea sa te vada. El e un om batran, e aproape orb, e bolnav, dar asteapta sa te vada, dar tu nu vrei sa-l vezi fiindca unii dintre liderii nostri s-au purtat rau cu tine. Tu nu pari a fi Harry pe care il stiu eu. Credeam ca vei putea sa rezisti impotrivirilor de aici. Truman isi intoarce scaunul, priveste spre gazonul din fata Casei Albe, bate cu degetul in masa, apoi se intoarce si ii spune: „Bine, cap chel ce esti, pregateste interviul !”

L-au varat apoi pe Chaim inauntru asa incat sa nu afle presa. In acea intalnire cu Chaim Weizmann si Eddie Jacobson, Truman a luat decizia sa sustina si sa recunoasca natiunea Israel. Despre asta vorbeste cartea I am Cyrus.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 289 - august 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.