Reacția turcilor la ambițiile islamice ale lui Erdogan

Adaugat la :  20.11.2019

Aflăm mai multe detalii despre situația din Turcia de la George Thomas.

Wendy Griffith: George, să aprofundăm subiectul legat de ambițiile Turciei și în mod anume, ale președintelui Erdoğan. Cum reacționează turcii la ambițiile sale islamice?

George Thomas: Părerile sunt împărțite. Turcia de azi oscilează între Orient și Occident. Bosforul împarte Turcia în două. Partea de est vrea legături mai strânse cu Rusia, cu Iranul. Partea de vest vrea legături mai strânse cu Statele Unite. Există această dualitate. Erdoğan se bucură de o popularitate imensă însă în orașele mari din Turcia și părerile sunt mixte. Unii se preocupă de faptul că el vrea să reînvie trecutul. Nu uitați, aici s-a născut Atatürk. Deși a fost un musulman, Atatürk a avut o mentalitate laică. El a fost de părere că islamul și democrația pot coexista. În prezent, Erdoğan vrea să schimbe această situație, el vrea să schimbe climatul islamic, climatul religios al Turciei. Acum câteva săptămâni, au avut loc alegeri de o importanță critică în Istambul și Erdoğan a pierdut în mod masiv. Acesta este un semnal pentru partidul său că ideea de a islamiza țara s-ar putea să nu funcționeze.

Wendy Griffith: Președintele Trump îl laudă, l-a invitat la Casa Albă. Este Erdoğan un partener onest în războiul împotriva terorismului?

George Thomas: Este o întrebare importantă care trebuie pusă. Nădăjduiesc că președintele a discutat acest subiect cu Recep Erdoğan. De ce? Deoarece Turcia a permis ca 30.000 de jihadiști să treacă granița dintre Turcia și Siria și să lupte în războiul civil care durează de șase ani în acea țară. Cum este posibil? Abu Bakr al-Bagdadi, liderul organizației Statului Islamic, a folosit un tunel aflat doar la câțiva kilometri de granița cu Turcia. Președintele Statelor Unite trebuie să întrebe acest aliat NATO important dacă participă în războiul împotriva radicalismului islamic sau dacă îl încurajează.

Wendy Griffith: Care este situația creștinilor din Turcia? Cum face față Biserica în această situație?

George Thomas: Este greu. Misionarii străini sunt persecutați. Biserica locală este alcătuită în mare parte din turci care s-au născut musulmani. Ei au parte de o oarecare pace, nu sunt persecutați. Însă, creștinii de peste ocean care slujesc acolo de multă vreme se confruntă cu persecuția guvernului.

Wendy Griffith: Îți mulțumesc pentru acest comentariu.

George Thomas: Cu plăcere.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 801 - noiembrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine:https://alfaomega.tv/stiri