Refugiatii crestini din Nigeria continua sa spere

Adaugat la :  23.08.2019

Milioane de crestini din Nigeria au fost nevoiti sa isi paraseasca casele lor de gruparea terorista Boko Haram sprijinita de SIIL. Insa ei nu sunt dispusi sa renunte la credinta lor si nici la planurile lor pentru viitor.

Colaboratorul CBN Chuck Holton a vizitat o tabara de refugiati langa Abuja pentru a intalni crestini care nu au renuntat la speranta si rugaciune in ciuda situatiei lor disperate.

Chuck Holton, prezentator: Este duminica dimineata in Nigeria si crestinii din intreaga tara merg la biserica. Fiind cea mai mare comunitate de crestini din Africa, multi isi pot alege biserica in care sa se inchine. Aici la Centrul de Inchinare pentru Familii, condus de un pastor care a absolvit Universitatea Regent, mii de oameni isi ridica mainile in semn de lauda.

Insa la cativa kilometri, in aceasta duminica, acesti oameni incearca sa gaseasca ceva de mancare pentru a supravietui ziua. Ma aflu langa Abuja, in capitala Nigeriei. Aceasta este o tabara de refugiati cu 1 500 de oameni. Ei au fost transferati aici din satele lor din nord spre vest. In Nigeria, au fost transferati in jur de doua milioane si jumatate de oameni. In prezent, aceasta este cea mai mare criza umanitara din lume. Ei au ceva in comun: cu totii sunt crestini. Aisha, 29 de ani, a crescut in partea de nord a Kenyei, in conditii precare, in satul lor impreuna cu ceilalti consateni. Ea este crestina si face parte din una dintre cele mai mari grupuri etnice din vestul Africii. Pentru aceasta mama tanara viata a fost grea si urma sa devina si mea grea.

Aisha Walla, crestina din Nigeria: In noiembrie 2013, Boko Haram a atacat satul nostru. Ei l-au ucis pe socrul meu si au rapit cativa dintre copiii care au locuit cu noi. Ne-am temut asa de tare incat ne-am refugiat in munti.

Chuck Holton: Miscarea Boko Haram exista de mult timp incepand cu 2002, chiar si inaintea infiintarii organizatiei SIIL. Cu trecerea timpului, gruparea a adoptat o viziune tot mai extrema. In 2009 au detonat o masina capcana in fata acestei cladiri care gazduieste ambasada SUA aici, in Abuja. Ei au continuat sa ucida mii de oameni in toata tara. In 2015, Boko Haram au ajuns sa fie considerata gruparea terorista cea mai periculoasa din lume. Majoritatea acelor acte teroriste au vizat crestinii.

Enoh Yeohanna a fost unul dintre vecinii Aishei.

Enoh Yeohanna, vecinul Aishei: La inceput, au incendiat biserici, au ucis pastori, au ucis membrii bisericilor. In data de 29 septembrie 2014, Boko Haram a atacat satul meu. In jurul orei 10, am fost instiintat prin telefon ca mi-au ucis tatal. Ei i-au cerut sa renunte la credinta sa si sa Il nege pe Hristos. Dupa ce el i-a refuzat, i-au taiat mana dreapta. Dupa ce i-a refuzat din nou, i-au taiat bratul pana la cot. El a continuat sa ii refuze. Astfel l-au impuscat de doua ori, in cap, pe frunte, in gat si in piept.

Chuck Holton: Multi dintre cei 1 500 crestini care traiesc in aceasta tabara de refugiati au trecut prin experiente asemanatoare asemenea lui Hanatu. Ea a trecut granita pe jos si s-a refugiat in Camerun ducandu-si fetita ei de trei ani pe spate.

Hanatu Katghaya, invatatoare voluntara: Am fugit de Boko Haram. Am mers pe jos timp de doua luni pana in Nigeria.

Chuck Holton: Dupa ce a ajuns in Nigeria, a observat ca tabara de refugiati nu are o scoala. Astfel, ea a decis sa faca ceva in aceasta privinta.

Hanatu Katghaya, invatatoare voluntara: M-am framantat mult din cauza faptului ca acesti copii nu merg la scoala. Ne-am asezat sa discutam situatia. Nu am vrut ca acesti copii sa creasca in acest fel. Am decis sa nu ii lasam fara educatie. Gruparea Boko Haram s-a raspandit din cauza analfabetismului. Ei au inceput sa ii ucida pe toti. Am inteles ca daca nu ii educam pe acesti copii atunci acest fapt ne va afecta fie in mod direct fie in mod indirect. Acum, Ii multumesc lui Dumnezeu pentru schimbarea pe care o vad in randul copiilor.

Chuck Holton: Haratu si o alta voluntara predau mai mult decat citirea si aritmetica. Ei ii invata pe copii despre mostenirea lor deoarece multi dintre acesti copii nu si-au vazut cu adevarat casa lor natala.

Enoh Yeohanna, vecinul Aishei: Plangem mereu. Copiii canta des un cantec: Casa mea, casa mea, deoarece nicaieri nu e ca acasa.

Subtitrare:

Casa mea,

Cand voi vedea casa mea ?

Chuck Holton: A plouat toata noaptea, si prin acoperisul din polietilena apar scurgeri foarte repede.

Aisha Walla, crestina din Nigeria: Una dintre cele mai mari dificultati cu care ne confruntam aici sunt acoperisurile permeabile in timpul sezonului ploios deoarece apa curge in continuu pe patul nostru. Depindem de altii in ce priveste mancarea. Cand nu ne pot da mancare, atunci rabdam de foame.

Stire prezentata in cadrul emisiunii Mapamond crestin 788 – august 2019. Citeste aici ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.