Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
Peste 10.000 de clipuri video vă stau la dispoziție oricând în MEDIACENTER-UL nostru: Știri, emisiuni, seminarii, predici, emisiuni, muzică, divertisment și multe altele.

Relația dintre Liban și Israel Știre Jerusalem Dateline

Adaugat la :  14.08.2020

Pentru a analiza mai în detaliu costul uman al acestui dezastru, am discutat cu producătorul multimedia Emily Jones și cu corespondenta CBN în Orientul Mijlociu, Julie Stahl, în studioul nostru din Ierusalim.

Chris Mitchell: Emily, ai scris un articol puternic, cu titlul Așa arată moartea și ai vorbit cu cei din Beirut. Spune-ne cum a decurs conversația.

Emily Jones: Acestea sunt cuvintele pe care mi le-a spus prietena mea pentru a explica cum a fost să fii în centrul acelei catastrofe. Ceea ce a început ca o zi normală de familie în Beirut a ajuns să fie ceea ce ea descrie un coșmar apocaliptic. Sticla cădea peste tot în jur, iar ea era singură cu bebelușul ei și nu-și găsea soțul. Din fericire au scăpat cu câteva răni ușoare, dar ne arată impactul uman al acestei explozii din Beirut.

Chris Mitchell: Nu au plecat la munte atunci?

Emily Jones: Ba da, au plecat, fiindcă se temeau de chimicalele din aer rezultate în urma exploziei, se îngrijorau pentru bebelușul lor, așa că au mers la munte, pentru a fi cât mai departe de locul exploziei. Cam fiecare are o poveste, multe dintre fiind surprinse video. Un preot ținea slujba, când acoperișul a căzut peste el, sau o mireasă, în timpul ședinței foto, a căzut lovită de suflul exploziei.

Chris Mitchell: Julie, cum a răspuns Israelul inițial după acest dezastru?

Julie Stahl: De obicei, Israelul este între primele națiuni din lume care sar în ajutor în caz de dezastre. Și de data aceasta a fost la fel, deși ei nu au legături diplomatice cu Libanul. De fapt cele două țări sunt în război. Israelul a oferit asistență, un spital de campanie și expertiza lor, ajutor care încă nu a fost acceptat. Am discutat cu ministrul apărării și spunea că ar putea să mai deschidă unul la graniță și cei răniți să treacă granița, pentru a fi ajutați și astfel sistemul medical din Liban să poată fi ușurat. Ei au experiență cu așa ceva, fiindcă la fel au procedat și în războiul civil sirian. Au instalat un spital de campanie unde au tratat mulți refugiați.

Chris Mitchell: Emily, unul din lucrurile menționate de tine în articol era posibilitatea unui exod al creștinilor din Liban.

Emily Jones: Așa este, prietena cu care vorbeam este profesoară de istorie în Liban și spunea că libanezii sunt mândri, își iubesc țara și steagul, dar există un sentiment de nesiguranță, mai ales în rândul creștinilor, legat de Hezbollah, fiindcă gruparea deține tot mai mult control, iar ei sunt luați ca țintă. Mulți oameni vor să rămână și să lupte pentru țară, dar există și gândul că s-ar putea să fie nevoiți să plece, să fugă din țară, fiindcă nu știu cum va arăta următoarea perioadă în Liban.

Chris Mitchell: Julie, spuneam că libanezii își iubesc țara, iar israelienii au luminat clădirea primăriei din Tel Aviv în culorile steagului libanez. Vorbeam cu un prieten din Beirut și spunea că aceasta a apărut peste tot pe rețelele de socializare din Liban. Ar putea fi acesta un moment de tip Zidul Berlinului pentru Israel și Liban?

Julie Stahl: Eu sper că da, sper că vor veni împreună pentru a rezolva problemele dintre ei. Un general în retragere din armata israeliană spunea că nu există nicio dispută între Israel și Liban. Se înțeleg în ce privește granița, nu se ceartă de la apă, nu există motive pentru care să nu poată avea legături diplomatice. Motivul este Hezbollah, gruparea susținută de Iran, care vrea distrugerea Israelului. Acesta ar putea fi un moment prielnic. Multe națiuni din Golf se împrietenesc cu Israelul. Ar putea fi un moment când Domnul să răstoarne gruparea Hezbollah și puterea lor în Liban și să le redea libanezilor țara. Referitor la Hezbollah, vorbeam cu Simona în această săptămână și îmi spunea că politicienii încep să vorbească împotriva Hezbollah. Chiar ea vorbea împotriva Hezbollah într-un live pe facebook și am întrebat-o dacă nu va avea probleme, iar ea îmi spunea că așa vorbește toată lumea acum, de la politicieni la oamenii din stradă.

Chris Mitchell: O ultimă întrebare, Julie. Oamenii au protestat luni de zile împotriva Hezbollah. Cum vezi viitorul Hezbollah în acest moment?

Julie Stahl: Eu sper că acesta este momentul când vor pierde puterea în Liban, fiindcă ei sunt o forță care are ca scop eliminarea Israelului. În același timp au distrus și Libanul și economia țării. Ei depozitau arme peste tot. Nu cunoaștem încă motivul exploziei, știm doar că acele chimicale le aparțineau și că aveau depozite de arme în zonă. Hezbollah nu a făcut nimic bun pentru Liban. Probabil acesta este timpul când Libanul va fi eliberat. Pentru asta se roagă mulți oameni în Israel și în lume: ca Libanul și poporul său să fie în sfârșit liberi.


Material difuzat în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 340, în august 2020. Alte știri reportaje și creștine: https://alfaomega.tv/stiri/stiri-desp...


Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega!

https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.