Rețelele sociale, sursă de conflict?

Adaugat la :  10.05.2021

Chris Mitchell, reporter: Se poate ca rețelele de socializare să fie vehiculul recentelor ciocniri dintre evrei și arabi din jurul Orașului Vechi din Ierusalim ? Circulă așa-zisa Intifada pe TikTok, iar experții spun că politicile, rețelele de socializare și Acordurile Avraam au toate un rol în acest sens. Acest video de pe TikTok arată un arab care pălmuiește doi evrei ortodocși, videoclip care a devenit viral între palestinieni, încurajând la și mai multe atacuri. Acum au apărut și mai multe videouri pe TikTok care pun gaz pe foc în relația dintre evreii și arabii din Ierusalim.

Fleur Hassan-Nahoum, viceprimar, Ierusalim: Cel mai grav este că acest lucru a pornit ca o provocare pe TikTok, care apoi a devenit virală.

Itamar Marcus, director, Palestinian Media Watch: Autoritatea Palestiniană menține o stare de tensiune și creează multă mânie și energie teroristă în spate. Apoi tot ce e nevoie este un video pe TikTok care va provoca în scurt timp multe altele asemănătoare. Cele mai multe probleme au avut loc aici, la poarta Damascului din Orașul Vechi. În timpul Ramadanului, musulmanii se adună deseori aici după o zi de post.

Fleur Hassan-Nahoum: Cu siguranță, de Ramadan, fervoarea spirituală e mai mare și Hamas abia așteaptă să lovească în punctul sensibil, când oamenii au un entuziasm spiritual ridicat.

Reporter: În prelegerea sa de la Moscheea Al-Aqsa, șeicul dr. Mustafa Abu Sway a condamnat atacurile.

Dr. Mustafa Abu Sway: Un număr de tineri au aruncat cafea fierbinte pe fața unui om onorabil. Aceștia sunt oameni religioși și acest comportament nu este unul islamic sub nicio formă.

Reporter: Pentru a complica și mai mult situația, un grup evreiesc de extremă dreaptă numit Lehava a atacat arabi pe străzile din Ierusalim.

Fleur Hassan-Nahoum:Sunt o bandă de huligani organizați de un om cumplit, având niște planuri sinistre. Acesta este însă un grup foarte mic pe care toată lumea îl condamnă, chiar și primarul Ierusalimului. Când nu atacă arabi, atacă alți oameni precum cei din comunitatea LGBT, de exemplu.

Reporter: Știrile CBN a mai relatat despre Lahava. În 2019, aceeași grupare a devenit violentă într-un protest împotriva evreilor mesianici adunați în cadrul unei congregații din Ierusalim. Viceprimarul Ierusalimului, Fleur Hasssan-Nahoum, consideră că de data aceasta este ceva mai mult.

Fleur Hassan-Nahoum: Nu cred că aceste violențe sunt spontane, mai ales cele din partea arabă. Cred că în spate e ceva mai sinistru. Am văzut că din Gaza s-au lansat în același timp rachete către orașele sudice din Israel.

Reporter: Itamar Marcus, directorul de la Palestinian Media Watch, e de părere că sursa acestor violențe este generată de politica alegerilor.

Itamar Marcus: În trecut, când se vorbea despre alegeri, atât Hamas cât și Autoritatea Palestiniană au întețit violențele și terorismul, așa cum erau mai demult valurile teroriste, fiindcă modul în care Hamas și Fatah se întrec pentru voturi și popularitate este prin terorism și uciderea israelienilor. Marcus folosește ca exemplu principal războiul din Gaza din 2014. În acel an, sondajele alegerilor palestiniene arătau că partidul Fatah conducea detașat față de Hamas. Simțind pierderea, Hamas a răpit și a ucis trei israelieni în Cisiordania. Aceasta a provocat un război, Hamas a crescut în sondaje și alegerile au fost amânate.

Itamar Marcus: Lucrul cel mai șocant a fost că gruparea Hamas, deși a fost învinsă și a provocat 2 000 de morți în Gaza, a fost percepută de palestinieni ca fiind învingătoare contra Israelului.

Reporter: Potrivit lui Marcus, Fatah a postat acest videoclip în care se spune că există o răscoală și o Intifada în Ierusalim. Autoritatea Palestiniană a amânat din nou alegerile programate, deși Marcus spune că nu e sigur că violențele s-au terminat. Hassan-Nahoum crede că rachetele trimise de Hamas sunt în semn de protest față de Acordurile Avraam semnate anul trecut între Israel și statele musulmane.

Fleur Hassan-Nahoum: Cred că Hamas a așteptat acest moment pentru a se răzbuna pe Israel pentru aceasta și pentru a se face auziți. Cred că aceasta este chiar reacția pe care ei au planificat-o.

Reporter: Hassan-Nahoum spune că primarul Ierusalimului a luat legătura cu lideri religioși și civili arabi din oraș și speră că o stare de calm va reveni în Ierusalim.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 376, difuzată la Alfa Omega TV în mai 2021.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional.
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.