Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
Peste 10.000 de clipuri video vă stau la dispoziție oricând în MEDIACENTER-UL nostru: Știri, emisiuni, seminarii, predici, emisiuni, muzică, divertisment și multe altele.

Ridicarea și căderea libertății religioase în Rusia Știre Mapamond Creștin

Adaugat la :  14.09.2020

În ultimele zile ale Uniunii Sovietice, oficialitățile din Rusia au invitat creștini americani să ajute la fondarea unei univeristăți bazate pe credință, la Moscova. Timp de decenii, școala a crescut și a devenit mai influentă. Când guvernul a început să persecute creștinii evanghelici, școala și-a închis porțile. John Bernbaum a ajutat la fondarea școlii. El a scris despre această experiență în cartea sa intitulată: ”Opening the Red Door”. Recent, Gary Lane de la CBN a stat de vorbă cu el despre ridicarea și căderea Universității Creștine Ruso-Americane.

Gary Lane, reporter: John, spune-ne cum a dus căderea comunismului la acest parteneriat de succes: fondarea Facultății creștine de arte liberale?

John Bernbaum, John Bernbaum - Beam. Inc., președinte și director general : Însuși Mihail Gorbaciov a făcut niște schimbări revoluționare începând cu 1985 și 1986 până la 1988 când a rupt legătura între ateism și comunism. În acea perioadă s-a înțeles că valorile morale trebuiau reconstruite în Rusia. Acest fapt a dus la o oportunitate pentru profesori să vină în Statele Unite și să ceară Coalițiilor Școlilor și Universităților Creștine să ajute la fondarea unor facultăți creștine în Rusia. A fost o invitație incredibilă.

Gary Lane: John, care a fost scopul universității?

John Bernbaum: Scopul nostru a fost acela de a instrui o generație de creștini tineri ai căror părinți nu au putut merge la universitate deoarece au fost credincioși. Am vrut să instruim acești tineri să fie următoarea generație de lideri în Rusia. Am încercat să înzestrăm oameni ai credinței pentru a avea cunoștințe morale și spirituale de bază astfel încât să poată deveni viitorii lideri ai țării.

Gary Lane: Ce influență au în prezent acești studenți de odinioară asupra țării?

John Bernbaum: Au trecut 15 ani. În primii zece ani rușii au fost foarte primitori, ne-au primit pe vremea lui Boris Elțîn. Însă când Putin a venit la putere, mai ales după ce a fost la putere timp de mai mulți ani, s-a simțit o presiune asupra Occidentului. Atunci, situația acestor copii a devenit tot mai dificilă. Unii dintre cei mai buni și mai îndrăzneți au fugit din țară. Mulți dintre ei au ajuns în Germania, Anglia, Canada, în Statele Unite deoarece nu au văzut oportunități în Rusia. Am lăsat mulți studenți în urmă, însă acei copii se confruntă cu dificultăți pe măsură ce presiunea crește asupra acestor biserici evanghelice. Situația este foarte dificilă în Rusia în prezent.

Gary Lane: Vorbește-ne despre obstacolele cu care te-ai confruntat în anii 2000 și despre situația din prezent.

John Bernbaum: Am avut nevoie de 10 ani ca să ridicăm clădirea deoarece nu am fost dispuși să plătim mită. Când am ridicat această clădire, Partidul Comunist și alte grupuri radicale de dreapta au venit și au spart geamuri, au demonstrat pe străzi în fața noastră și ne-au spus nouă, americanilor, să părăsim țara. Oficialităție locale cu care am colaborat ne-au suținut în construirea acestei școli. Au vrut să fie construită. Însă odată cu trecerea timpului, presiunea a devenit prea mare și au venit forțele de securitate din Kremlin, au intrat cu forța în școală, au copiat documente și ne-au îngreunat viața.

Gary Lane: Care crezi că a fost motivul acestui comportament?

John Bernbaum: Nu cred că voi afla vreodată cu certitudine, dar cred că deoarece Putin nu a avut posibilitatea să controleze școala nu a dorit-o. El nu putea avea control asupra școlilor și universităților private. Nu a reușit să ne spună ce să predăm. Nu a fost vorba doar despre noi, ci au fost vizate toate școlile private. Ospitalitatea de care am avut parte la începutul anilor ’90 a fost înlocuită până în 2010 cu o ostilitate deschisă. Ne-au constrâns să plecăm.

Gary Lane: Care crezi că este viitorul creștinsimului în Rusia? Oare acelor studenți li se va permite să se întoarcă vreodată?

Gary Lane: Ai scris o carte despre asta. Spune-ne care este mesajul cărții tale.

John Bernbaum: Cartea este scrisă pentru cei care vor să afle cum să abordezi guverne autoritare și dictaturi. Există metode prin care poți influența. Poți merge în biserici, la asociații non-guvernamentale, la oameni. Noi am lucrat cu orfani și cu copii handicapați, și am sponsorizat programe pentru oameni cu probleme de sănătate. Toate aceste acțiuni demonstrează modul în care creștinii pot contribui la viitorul țării. Sponsorizăm multe cauze prin fundația noastră.


Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 813 – februarie 2020. Fii la curent cu știri și reportaje creștine: https://www.facebook.com/StirileAlfaOmega

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.