Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

Peste 10.000 de clipuri video vă stau la dispoziție oricând în MEDIACENTER-UL nostru: Știri, emisiuni, seminarii, predici, emisiuni, muzică, divertisment și multe altele.

S-a descoperit un sistem unic de tunele subterane la Muntele Templului

Adaugat la :  8.01.2021

O descoperire arheologică la Ierusalim, cu puțin înainte de Ziua Ierusalimului, a revelat sistemul unic subteran, săpat în stâncă, din perioada celui de-al Doilea Templu. Deși la Zidul Plângerii sunt încă impuse restricții din cauza virusului, arheologii încă lucrează.

Ultimele săpături s-au făcut sub tunelele de la intrarea vestică la Zidul Plângerii, unde s-a descoperit o comoară unică din vremea Domnului Isus. De afară pare ca o ușă albă modernă, dar o deschidem și devine un portal în istorie. Așa cum e de obicei cazul în Ierusalim, aici sunt clădite civilizații peste civilizații, chiar săpate în stâncă.

Cele mai multe clădiri pe care le cunoaștem din această perioadă de timp au fost clădite din piatră și erau la nivelul străzii. Iată că aici găsim un sistem unic și impresionant săpat în stâncă. Sistemul săpat în stâncă din vremea celui de-ai doilea Templu a fost acoperit complet de o podea cu mozaic bizantină, care era parte din structura unui monument public, clădit în urmă cu 1 400 de ani și renovat după 150 de ani. În ianuarie anul trecut am început să săpăm și să demontăm mozaicul pentru a găsi rămășițele anterioare acestei clădiri.

Dr. Barak Monnickendam-Givon, co-directorul sitului arheologic, mai spune că arheologii acordă o mare atenție detaliilor din structura subterană. Acele detalii ne-au arătat nouă, arheologilor, că acest sistem a fost folosit la ordinea zilei. Poate a fost folosit ca și cămară, unde oamenii depozitau legume sau ulei de măsline, sau este posibil ca oamenii să îl fi folosit în viața cotidiană, adică au locuit efectiv aici. Situl se află cam la 50 m de Muntele Templului și la doar 12 m de podul imens ce lega Ierusalimul antic suprateran de Muntele Templului. Ce avem noi aici este o fereastră către felul de viață al oamenilor din Ierusalimul antic, din vremea celui de-al Doilea Templu. Găsim aici un mod unic de viață, cu care arheologii care lucrau la acest sit nu erau familiari, în ce privește această perioadă de timp.

Arheologul Michael spunea că alte artefacte găsite în timpul săpăturilor atestă istoria de aici, printre care și această ceașcă de calcar. Faptul că am găsit aici vase de acest fel ne arată că aici a fost o populație evreiască fiindcă astfel de vase erau folosite doar de evrei. Mai sunt și alte descoperiri precum acest fragment dintr-un vas foarte scump, asemeni celor de la nunta din Cana, unde Isus a preschimbat apa în vin. Revelația a venit în ajunul aniversării Zilei Ierusalimului, când Israelul a reușit reunificarea orașului și a recâștigat controlul la Muntele Templului, în urmă cu doar 53 de ani.


Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem DateLine” 360, difuzată la Alfa Omega TV în decembrie 2020. Click pentru alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.