Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

Peste 10.000 de clipuri video vă stau la dispoziție oricând în MEDIACENTER-UL nostru: Știri, emisiuni, seminarii, predici, emisiuni, muzică, divertisment și multe altele.

Sfânta Sofia din Istanbul va redeveni moschee Știre Mapamond Creștin

Adaugat la :  15.07.2020

Istoria Turciei reflectă conflictul continuu dintre creștinism și islamism. Majoritatea bisericilor din Noul Testament se află în Turcia. Constantinopolul de odinioară, în prezent Istanbul, a fost centrul creștinismului timp de mai multe secole. Când armatele musulmane au cucerit orașul în secolul al XV-lea, acesta a devenit centrul Imperiului Otoman. În acea perioadă un simbol a dăinuit, deși în forme diferite. Potrivit reportajului realizat de Dale Hurd de la CBN, Sfânta Sofia se confruntă, din nou, cu mari schimbări.

Dale Hurd: De multă vreme numeroși turci speră că Muzeul Sfânta Sofia va redeveni moschee. Curtea Supremă Administrativă a Turciei, Consiliul de Stat a decis să permită acest lucru.

Sfânta Sofia a fost biserică timp de mai bine de 900 de ani, apoi moschee timp de mai bine de 500 de ani și rămâne un simbol semnificativ al luptei între islamism și creștinism.

Clădirea a fost transformată din moschee în muzeu de către fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk.

Soner Cagaptay: Atatürk a transformat Sfânta Sofia în muzeu pentru a sublinia dorința lui pentru țara sa. Cu aproape o sută de ani mai târziu, Erdoğan încearcă să facă opusul.

Dale Hurd: Pandemia cauzată de noul coronavirus a înrăutățit starea în care se afla deja economia Turciei după ce comerțul și turismul au fost grav afectate. Potrivit unora, președintele Erdoğan se folosește de Sfânta Sofia pentru a-și întări poziția politică și pentru a distrage atenția populației de la starea gravă a economiei.

Soner Cagaptay: Nu este vorba de crearea unui spațiu pentru rugăciune, de nevoia de a avea o nouă moschee. Mai degrabă este vorba de ceea ce eu numesc ”naționalism musulman” pentru a sublinia identitatea islamică a Turciei în detrimentul altora și pentru a mobiliza electoratul conservator de dreapta.

Dale Hurd: Potrivit liderului pro-Erdoğan, Yunus Genc, este de înțeles că un creștin nu este de acord cu transformarea catedralei Sfânta Sofia în moschee. El spune că acest lucru este normal deoarece Turcia este o națiune musulmană și se dorește ca acest monument să fie o moschee în Istanbul, unde majoritatea populației este musulmană. Bartolomeu, patriarhul Constantinopolului, a declarat că transformarea muzeului în moschee poate duce la confruntări și la conflicte. Parlamentul European s-a opus acestei transformări. Chiar și câțiva membri ai parlamentului rus sunt supărați. Comisia Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională a cerut retragerea planurilor. Clădirea a fost construită în anul 360, după care a fost distrusă de răscoale. Apoi a fost reconstruită în perioada împăratului Iustinian. Sfânta Sofia a suferit multe schimbări majore. Chiar și domul clădirii a fost înlocuit după un cutremur devastator. Acum, această structură istorică ar putea fi transformată din nou.


Știrea face parte din emisiunea „Mapamond creștin” 835, difuzată în iulie 2020.


Alte știri aici: https://alfaomega.tv/stiri

Urmărește noua pagină de Facebook Știrile Alfa Omega: https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.