Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
Peste 10.000 de clipuri video vă stau la dispoziție oricând în MEDIACENTER-UL nostru: Știri, emisiuni, seminarii, predici, emisiuni, muzică, divertisment și multe altele.

Supravietuitorii Holocaustului se reunesc dupa 70 ani

Adaugat la :  4.12.2018

Herbert si Miriam se revad pentru prima data dupa 70 de ani!

Acum, Mimi, cum ii spun cu tandrete apropiatii, isi reaminteste, cu prietenul ei din copilarie, de locurile unde au trait, s-au jucat si au invatat in orasul Cernauti.

Aceasta este cladirea care ii apartinea bunicului lui Herbert.

Cred ca ei locuiau la etajul al treilea.

Viata lipsita de griji a celor doi copii s-a schimbat cand orasul a ajuns sub ocupatia autoritatilor romane. Ei i-au mutat pe toti evreii intr-un ghetou. Familiile lui Herbert si Mimi nu au facut exceptie.

In acele cladiri locuiau multi oameni Nu aveam paturi, nici mancare si mirosea groaznic.

Prima impresie pe care mi-o amintesc e imaginea soldatilor germani nazisti de la comandament, care erau niste barbati foarte mari si care aveau caini. Cainii erau foarte mari, iar eu eram un copilas si ma temeam foarte tare de caini, care incercau sa ma atace.

Din acel ghetou, oameni nevinovati au fost trimisi in Transnistria, o regiune fictiva a Romaniei, unde 200 000 de evrei si-au gasit moartea in timpul razboiului.

Familiile lui Herbert si Miriam au reusit sa scape. Insa, dupa terminarea razboiului, au ajuns in tari diferite.

In primii ani dupa razboi, Miriam a trait in Romania, iar Herbert s-a mutat in Germania.

Ce simtiti acum si ce ati simtit ieri, cand v-ati revazut?

Noi am fost ca fratii. Mi se pare ca toti acesti ani nici macar nu au trecut. Aceasta intalnire a fost pusa la cale prin proiectul germano-ucrainean We Learn to Remember. Rezultatele acestui proiect au fost prezentate recent la Cernauti.

Acesta este un proiect international prin care se urmareste pastrarea memoriei Holocaustului din Ucraina. Acesta e activ deja in sapte orase din Ucraina, dar si in Germania.

Diplomatii germani au marcat importanta acestui proiect, caci toate materialele au fost facute oficiale nu numai in Ucraina, ci si in Germania.

Prima parte a Holocaustului, care a avut loc in Ucraina, nu primeste atentia cuvenita. Asadar, este foarte important sa prezentam publicului german si acest aspect al Holocaustului.

Datorita acestei initiative, dar si energiei comunitatii evreiesti din Düsseldorf, avem acum un proiect extrem de valoros, cu caracter pedagogic, care prezinta aspectele Holocaustului tinerei generatii.

Tot la Cernauti s-a tinut prezentarea unei carti cu benzi desenate despre vietile lui Herbert si a lui Mimi, dar si despre Holocaustul care a avut loc in aceasta regiune.

Aceasta carte nu este despre caricaturi sau imagini, ci e despre genocidul evreilor sub forma unui roman grafic.

Materialele pentru carte au fost oferite de catre Muzeul de Istorie si Cultura a Evreilor din Bucovina.

Proiectul are, in primul rand, caracter educativ.

In plus, aici, la Cernauti, pentru prima data, majoritatea elevilor si-au dat seama de profunzimea tragediei Holocaustului ce a avut loc in orasul lor natal. Mi-am revizuit parerea despre istorie. Credeam ca istoria e reprezentata numai de evenimente din trecut care puteau fi analizate.

Insa acum inteleg ca, pentru a putea privi spre viitor cu indrazneala, merita sa privim intai in urma. Pana acum, istoria studiata de noi nu era decat teorie, dar acum, dupa ce i-am cunoscut personal pe acesti oameni, care au trecut prin acele orori tocmai in orasul meu natal, totul devine mult mai practic.

Aceste lectii teribile ale trecutului trebuie sa fie auzite deoarece, din pacate, intoleranta fata de evrei inca nu a disparut.

Cu ce ne confruntam in prezent?

Elevii din Düsseldorf care merg la scoli obisnuite ne-au spus ca isi ascund identitatea evreiasca. Aceasta deoarece acum, in Germania, antisemitismul este foarte mare. Aceasta nu este o problema numai in Germania, caci antisemitismul e in crestere si in alte tari civilizate.

E imposibil sa punem capat antisemitismului daca vom continua sa consideram Holocaustul drept un simplu episod din istorie.

Sursa: GNA

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.