Tenisul construiește punți între evrei și arabi

Adaugat la :  2.08.2021

Chris Mitchell, reporter: Violențele dintre israelienii arabi și evrei au ajuns recent să zguduie țara. Un grup însă, oferă speranță, încercând să-i aducă pe evrei și pe arabi împreună într-un mod unic, pentru un viitor comun. Julie Stahl vine cu amănunte.

Julie Sthl, reporter: Ian Froman este un evreu israelian din Africa de Sud, iar Fayez Abu Shouhaiban este primarul orașului israelian de beduini Rahat. Ce îi aduce oare împreună ? Tenisul. Centrul israelian de educație și tenis din Ramat Hasharon există de 45 de ani și astăzi ni se îndeplinește un vis. Cetățenii israelieni, evrei și arabi deopotrivă, au venit împreună, nu doar pentru a coexista, ci pentru a conlucra într-un parteneriat pentru un viitor mai bun.

Ian Froman, co-fondator, „Israel tennis & education center”: Aceasta este una din cele mai mărețe zile pe care le-am trăit, fiindcă atunci când am început acest complex pentru tenis, ideea a fost să putem aduce cât mai mulți copii.

Julie Stahl: Froman este un fost jucător la cupa Davis și cofondator al centrului israelian pentru educație și tenis, ITEC. Recent, ITEC a găzduit un eveniment de leadership arabo-evreu, o zi de antrenamente ca punct de pornire pentru noul proiect al lor, Abraham Project. Desfășurarea proiectului este chiar mai bine-venită după revoltele recente din orașele mixte de arabi și evrei, precum orașul Lod, care au adus necazuri națiunii.

Ian Froman: Ne bucurăm să putem vedea că un complex construit pentru copii a reușit să aducă împreună atât copiii evrei cât și arabi și desigur toți ceilalți copii, fiindcă aceasta a fost și motivația noastră.

Fayez Abu Shouhaiban, primar al orașului Rahat: A fost un moment foarte emoționant pentru mine, ca șef de municipalitate. Este pentru prima dată când vizitez centrul israelian de tenis, ITEC. Am fost întâmpinat de mulți oameni care au o inimă bună față de orășenii noștri.

Julie Stahl: Primarul și membrii consiliului orașului Rahat au fost invitați la o zi de sărbătoare în care au servit masa și au avut un timp frumos împreună, cu scopul de a găsi o cale pentru a-i ajuta pe tinerii din orașul Rahat.

Fayez Abu Shouhaiban: Viziunea mea pentru orașul Rahat este să fie un oraș sportiv. Avem 75 000 de locuitori și sunt mulți copii. Sistemul de educație are 25 000 de copii, multe școli, grădinițe și noi dorim să îi lansăm în domeniul sportului fiindcă sportul le dă loc să respire, le oferă multe și îi face să zâmbească.

Julie Stahl: De ce tenis ? Abu Shouhaiban și echipa sa au mers pe teren pentru a afla mai multe.

Fayez Abu Shouhaiban: Sportul este o limbă în sine, o limbă a răbdării, a iubirii aproapelui, a competiției cu aproapele, dar și a respectului de aproape.

Ronen Moralli, manager. „Social impact tennis & pro coaches trainig”: Întrevăd o mare oportunitate aici în a construi punți între culturi și cred că tenisul este cel mai bun joc prin care putem construi această punte.

Julie Sthal: Ronen Moralli conduce programul de antrenori de la ITEC.

Ronen Moralli: Tenisul ne învață să ne respectăm și să ne facem complimente. Există mult respect și conlucrare și cred că de aceasta avem noi nevoie în societatea israeliană.

Julie Stahl: Alam Ibrahimi este coordonatorul programului Abraham inițiat de ITEC.

Alam Ibrahim, coordonatorul programului Abraham inițiat de ITEC: Când jucătorii au un meci, fiecare trimite mingea în partea cealaltă. Jucătorul care primește mingea trebuie să o trimită înapoi pentru a putea păstra scorul și astfel un copil poate învăța să fie responsabil, independent și să știe cum să își rezerve interesele personale în scopul unui bine mai măreț. Ibrahimi mai spunea că după-masa, după terminarea școlii, copiii din Rahat nu mai au alte activități. Centrul de tenis le-a dat atunci o mână de ajutor. Ei sunt un partener în influențarea populației spre bine și în a forma copii care să fie de folos în societate.

Julie Stahl: Născut și crescut în orașul Rahat, Abu Shouhaiban a fost prima dată profesor și apoi director. El spune că sporturile pot clădi poduri între arabi și evrei, mai ales după violențele dintre arabi și evrei care au afectat ambele părți.

Fayez Abu Shouhaiban: Încep prin a-și strânge mâna și încheie meciul la fel. Iată de ce este bun acest sport, este vorba despre acest plus de valoare, mai ales în această perioadă prin care am trecut cu toții ca cetățeni ai Israelului, în a da mâna unul cu altul. Nu avem un alt loc unde să locuim, trebuie să locuim împreună pentru a putea vorbi limbajul sportului. Este un limbaj pentru toți, nu un limbaj al unei anumite rase sau religii.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri Știre prezentată în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 387, difuzată la Alfa Omega TV în iulie 2021.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.