Tisha BAv - cea mai tristă zi din calendarul evreiesc Știre Jerusalem Dateline

Adaugat la :  7.08.2020

Se numește Tisha BAv și este cea mai tristă zi din calendarul evreiesc. I-am intervievat pe Zeev Orenstein în cetatea lui David, Ierusalimul antic, în timpul unui live pe Facebook. El ne-a vorbit despre această zi.

Chris Mitchell: Suntem într-o vreme specială și într-un loc special. Zeev, mai întâi, explică-ne ce zi este azi și de ce e atât de specială pentru poporul evreu?

Zeev Orenstein: Această seară va marca ziua solemnă Tisha BAv, a noua zi a lunii Av din calendarul evreiesc, când a avut loc distrugerea primului și a celui de-al doilea Templu și a Ierusalimului din perioadele respective. Ierusalimul din perioada primului templu a fost distrus de babilonieni acum 2 500 de ani, în 586 î.H., iar în anul 70 d.H., romanii au distrus Ierusalimul din perioada celui de-al doilea Templu. În ultimele milenii, poporul evreu a marcat această zi ca o zi a tristeții, o zi de comemorare și de doliu, din pricina distrugerii Ierusalimului și a altor tragedii care au venit peste poporul evreu de-a lungul istoriei. Tisha BAv este o zi de post, fără mâncare și fără apă și avem multe alte restricții, toate cu intenția de a ne aduce într-o stare în care să ne facem o analiză serioasă legat de motivul pentru care Ierusalimul a fost distrus acum mii de ani, și ce lecții trebuie să învățăm din asta, așa încât în viitor, Tisha BAv să fie o zi de sărbătoare, cum spune Biblia. Aceasta va avea loc doar dacă ne însușim pe deplin lecțiile zilei Tisha BAv ca zi de întristare, de doliu și de distrugere. Când vom învăța aceste lecții și le vom aplica în viețile noastre, la nivel individual, colectiv, la nivel de societate, atunci Tisha BAv va deveni o zi a celebrării pentru noi și sperăm că pentru întreaga lume.

Se pare că tot mai mulți evrei așteaptă cu nerăbdare ziua când Tisha BAv va fi o zi a veseliei.

Material difuzat în cadrul emisiunii „Jerusalem Dateline” 339, în august 2020. Alte știri reportaje și creștine: https://alfaomega.tv/stiri/stiri-desp...

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega!