Un muzician rrom devine faimos și Îi aduce glorie Domnului

Adaugat la :  20.01.2020

Fiind membru al comunității rrome din Ungaria, Ödon Rácz știe ce e discriminarea și a avut parte de obstacole. Dar abilitățile muzicale extraordinare l-au luat de pe cea mai de jos treaptă din societatea ungară și l-au dus pe culmile muzicii clasice europene, devenind contrabasistul principal al orchestrei filarmonice din Viena.

Născut într-o familie de muzicieni, carierea lui Ödon a fost hotărâtă înainte să se nască.

Ödon Rácz, muzician: Când m-am născut, tatăl meu a adus la spital un intrument muzical micuț, să vadă dacă pun mâna pe el. Din copilăria, muzica a fost cel mai important lucru din familia noastră. Eram înconjurați de muzică.

Ödon a început să cânte la contrabas la 9 ani. La 13 ani a susținut primul concert solo, cu public, la Academia de Muzică din Budapesta, după care a continuat să câștige numeroase competiții.

Era adolescent când verișorul lui a împărtășit cu el mesajul salvării. La început s-a opus.

Ödon: Nu mă interesa ce vorbeau, dar verișorul meu a început să se roage. Când am început să mă rog și eu, am început să plâng, nu m-am putut opri din plâns.

Când s-a dus la o slujbă bisericească și s-a făcut chemarea la altar, el și mama lui s-au dus în față.

Ödon ne-a întrebat dacă poate să ne cânte imnul preferat, „Tu ești scăparea mea”.

Rromii trăiesc de secole în Ungaria, fiind veniți din nordul Indiei. Sunt cea mai mare minoritate din Ungaria. Au fost victimele Holocaustului și încă se confruntă cu discriminare în Europa.

Ödon: Rromii n-ar trebui excluși din societate, ci ar trebui incluși. Așa le vom putea împărtăși dragostea lui Dumnezeu, iar ei să fie mântuiți.

Ödon spune că rromii au un dar special pentru arte, dans și muzică, în special pentru muzică improvizată. E ceva ce nu poate fi predat. Ne naștem cu acest dar.

Cariera l-a dus în toată lumea, dar spune că unul dintre orașele preferate e New York. Acolo, la Carnegie Hall, s-a întâlnit și a lucrat cu Yoyo Ma și Michael Tilson Thomas.

Ödon spune că, atunci când cântă, își oferă muzică drept jertfă lui Dumnezeu, și acest lucru face o diferență reală.

Ödon: Când merg pe scenă, Îi spun Domnului că vreau să-L slujesc prin muzica mea, că vreau să fie o jertfă pentru El.

Când un artist cântă așa, audiența are parte de o experiență specială.

Sursa: Global News Alliance

Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional.
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.