Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
Peste 10.000 de clipuri video vă stau la dispoziție oricând în MEDIACENTER-UL nostru: Știri, emisiuni, seminarii, predici, emisiuni, muzică, divertisment și multe altele.

Viata romilor din Piatra Neamt s-a schimbat cu ajutorul lui Dumnezeu

Adaugat la :  21.08.2019

Potrivit ultimului recensamant, cel din 2011, in judetul Neamt, 6.700 persoane s-au declarat de etnie roma. In schimb, datele Biroului Judetean pentru Romi arata ca aceasta minoritate numara aproximativ 17.000 persoane. Problemele din Neamt sunt la fel cu cele din alte judete: abandon scolar, conditii precare de trai, violenta si dificultatea integrarii in societate.

Gheorghe Stanescu, Piatra Neamt: Aici nu intrau oamenii. Daca intrau ieseau dezbracati. Suta la suta. Noi eram foarte violenti. Cand intram intr-o crasma noi eram sefii. Toti ieseau afara. Noi suntem 9 frati. Nu ne temeam de nimeni.

Liviu Axinte, pastor, Biserica Penticostala Elim-Piatra Neamt: Imi amintesc ca acum 15-20 ani cand m-am dus eu prima data la ei in cartier am intrat si am stat in casa, iar la un moment dat mi-am amintit de masina. Am spus: nu sunt probleme cu masina? Ei au inceput sa rada si sa spuna: auzi, cam tarziu; daca era inainte deja erai fara roti pentru ca erau de aluminiu.

In cartierul romilor din Piatra Neamt traiesc aproape 1000 persoane. Atunci cand biserica a decis sa se implice in viata acestei etnii a observat nevoile existente.

Liviu Axinte, pastor, Biserica Penticostala Elim-Piatra Neamt: In primul rand, problema care a distrus comunitatea roma a fost alcoolul. Apoi dependentele si apoi, de ce sa nu o spunem ca parte sociala, a fost lipsa scolii, a invatamantului.

Cornel Pascaru, Biserica Penticostala Elim-Piatra Neamt: Ne-am implicat, impreuna cu sotia si cativa tineri din biserica, in lucrarea cu romii. Stiu ca o perioada de un an si ceva am mers la ei.

Activitatea sociala a inceput cu copiii care prezentau riscul de a ajunge sa traiasca pe strazi.

Liviu Axinte, pastor, Biserica Penticostala Elim-Piatra Neamt: Am intrat in parteneriat cu o scoala dintr-o zona unde cei mai multi sunt romi. Am facut anchete sociale, am vazut exact cum stau lucrurile si atunci am deschis prima cantina care apoi a crescut. Dar noi nu ne-am gandit la proiecte, ci am pornit strict bazati pe Cuvantul lui Dumnezeu care spune ca religiunea curata si neintinata (pe de o parte este sa ne pastram neintinati de lume), este sa cercetam pe orfan si pe vaduva in necazurile lor.

Marcela Stanciu, Biserica Penticostala Elim-Piatra Neamt: Totdeauna am inteles ca ei au nevoie de o sansa. Am lucrat timp de un an de zile cu ei. Am facut niste cursuri. Pe langa faptul ca am predat si le-am vorbit despre Dumnezeu a trebuit sa le vorbesc si despre igiena, a trebuit sa le vorbesc despre tot ce inseamna comportament in societate, tot ce inseamna comportament intre ei.

Dragos Stanescu, Piatra Neamt: Parintii cum ii invata, copiii asa cresc. Cum era inainte, daca parintii mei mergeau la crasma, mergeam si noi dupa ei. Acum, daca eu ma duc la adunare, vin si ei dupa mine.

Dupa ce Evanghelia a ajuns in casele romilor din Piatra Neamt, comunitatea a inceput sa se schimbe. Oamenii au reusit sa se integreze si sa nu mai creeze probleme.

Gheorghe Stanescu, Piatra Neamt: Dumnezeu cand m-a cercetat si am venit prima data la biserica, la fratele Liviu, am intrat in biserica si am zis: aici este locul meu. Aici m-am intalnit cu Hristos. Am inceput sa plang, si fratele Nelu Racea predica, si am zis: Doamne, de unde stie omul asta soarta mea, viata mea? De unde stie?

Cornel Pascaru, Biserica Penticostala Elim-Piatra Neamt: Si in mijlocul lor Dumnezeu a lucrat intr-un mod minunat. S-au pocait, poate, dintre cei mai agresivi. Atunci cand Evanghelia a intrat in inimile lor a fost o schimbare recunoscuta chiar si de autoritatile locale.

Liviu Axinte, pastor, Biserica Penticostala Elim-Piatra Neamt: Conducerea orasului a ramas surprinsa cand, la o actiune impreuna cu romii, la voluntariat, am strans 40 tone de gunoaie din oras. Retineti! La voluntariat.

Implicarea in asemenea comunitati marginalizate necesita si dorinta de a schimba mentalitatile invechite.

Liviu Axinte, pastor, Biserica Penticostala Elim-Piatra Neamt: Cel mai greu a fost sa gasim oameni care sa-i slujeasca cu dragoste.

Cornel Pascaru, Biserica Penticostala Elim-Piatra Neamt: Lucrand si stand intre ei, am realizat ca Dumnezeu ii iubeste si pe ei, si ca are un plan special pentru ei. De atunci, de cand am inceput sa lucram cu ei, Dumnezeu mi-a dat curajul si puterea sa-i sustin, sa fiu intre ei si sa-i iubesc.

Odata cu intrarea Evangheliei in casele romilor din Piatra Neamt au fost schimbate nu doar educatia si viata sociala, ci si elemente din traditia lor straveche referitoare la comportament, casatorie sau atitudinea fata de munca.

Stire difuzata in cadrul emisiunii Mapamond crestin 787 - august 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.