Viața unui misionar

Adaugat la :  14.11.2019

Russell Stendal a fost persecutat din cauza credinței sale creștine. A fost luat ostatic de un grup de rebeli din Columbia la vârsta de 28 de ani. El slujește ca misionar de mai bine de 55 de ani. Implicarea sa a început la o vârstă fragedă.

Încă din copilărie ți-ai dorit să devii misionar. Povestește-ne despre asta.

Russell Stendal, Columbia para Cristo, fondator și director: Tatăl meu voia să-mi lărgească orizontul. Aveam vreo patru ani când, în drum spre casă mi-a cumpărat o carte cu ilustrații. Dar greșise cartea. Credea că a luat ceva de genul „National Geographic”, cu poze frumoase. Dar cumpărase o carte intitulată: „The Awakening Valley” realizată de un fotograf liber profesionist care lucra pentru revista „Life”. El a prezentat viața așa cum e, iar pozele nu erau deloc frumoase. Cartea vorbea despre munca grea, despre sărăcie, despre alcolism, despre disperare, despre luptele cu macete. Mi-a rămas întipărită în minte ultima imagine, în care era un bărbat plin cu sânge, bătut, sub influența acoolului. El cheltuise toți banii pe care îi câștigase și a mers acasă cu mânile goale. Avea șase sau opt copii mici, subnutriți, soția lui era dezdădăjduită. Sub poză, era scris: „Oameni deznădăjduiți”. L-am întrebat pe tatăl meu de ce trăiau acei oameni în acele condiții? El mi-a spus că poate doar atât știu ei. Apoi am întrebat: „De ce?”. Tata a zis: „Deoarece nimeni nu le-a vorbit despre Domnul Isus Hristos.” - „De ce nu au auzit de Isus Hristos ?” - „Nimănui nu îi pasă de acești oameni, nimeni nu îi iubește destul cât să împărtășească Evanghelia cu ei.” - „Ție îți pasă, tată, nu-i așa?” A spus că îi pasă. L-am întrebat de ce nu mergem noi să îi ajutăm. Nu se aștepta la această întrebare și nu a știut ce să zică. Avea un loc bun de muncă la guvern. A lucrat la un proiect mare de construcții, însă a vrut să mă învețe despre misiune. Așa că mi-a spus că atunci când voi fi mare, poate voi deveni un misionar. Mai mult, el m-a învățat să mă rog. M-am pus în genunchi și m-am rugat așa de tare, încât mama m-a auzit din bucătărie. M-am rugat cu voce tare și am spus: „Doamne, cheamă-i pe părinții mei să devină misionari, ca să nu mai aștept până cresc.” Mama și-a amintit că m-a auzit și s-a gândit, împreună cu tata, că s-ar putea ca Dumnezeu să răspundă la această rugăciune.

Greg Musselman: Cât timp a trecut de la acea rugăciune spusă la patru ani în Minnesota până când ați ajuns în Columbia?

Russell Stendal: Patru ani.

Greg Musselman: Patru ani?

Russell Stendal: Tata a demisionat. A studiat antropologie și lingvistică, și-a dat masteratul și am mers în Columbia, unde a lucrat cu traducătorii Bibliei.

Greg Musselman: Cu timpul, ai devenit voluntar. Ai învățat să pilotezi. Ce te-a atras în această direcție?

Russell Stendal: Fiind copil, cu părinți misionari, visul meu a fost să devin pilot. Asta am vrut să fiu. În plus, și tata a fost pilot.

Greg Musselman: Povestește-mi despre ziua în care ai fost răpit de un grp al Forțelor Armate Revoluționare din Columbia. Ai mers cu avionul într-o zonă unde oamenii aveau nevoie de ajutor.

Russell Stendal: M-am dus să ajut oamenii. Mi s-a întins o cursă, iar eu am fost răpit. Însă, timp de șase luni eu mă rugasem intens ca Dumnezeu să ducă Evanghelia la acea grupare. După ce am fost prins, m-au legat de un copac în mijlocul taberei. L-am întrebat pe Domnul de ce nu m-a protejat. Am primit următorul răspuns: „Tu te-ai rugat ca Evanghelia să ajungă la acești oameni.” Am ajuns în rândul lor și am decis să încep să îi evanghelizez.

Greg Musselman: În ce măsură te-a schimbat acea experiență?

Russell Stendal: În timp ce eram ținut ostatic, un om influent care aparținea unui grup de băștinași pioși a vorbit cu liderii de la Forțele Armate Revoluționare din Columbia și le-a spus că fac o mare greșeală. Le-a spus că familia noastră i-a ajutat pe băștinașii din Columbia și este greșit ceea ce fac. În cele din urmă, acel lider a recunoscut că a greșit și după cinci luni m-a eliberat. Mi s-a spus că suntem doar o familie mică de misionari, noi nu putem face așa ceva, că nici măcar lucrările mari de misiune nu pot face asta. Columbia a retras licența de la toate posturile de radio care au transmis pe unde scurte deoarece întreținerea lor era prea scumpă. Noi am construit un transmițător de unde scurte.

Greg Musselman: Distribuirea acestor aparate de radio soldaților din ambele părți ale conflictului columbian a avut un efect radical. Acestora se datorează, parțial, terminarea actelor violente care durau de zeci de ani. Deși în toți acești ani Russell a fost amenințat cu moartea, nu vrea să locuiască în altă parte.

Greg Musselman: Probabil veți muri aici.

Russell Stendal: Da.