Viitorul Afganistanului după retragerea trupelor americane

Adaugat la :  11.05.2021

Retragerea trupelor americane din Afganistan va avea efecte pe termen lung și va crește pericolul pentru femei și minorități religioase. S-ar putea să crească terorismul pe plan global. Urmăriți.

George Thomas, reporter: Doamna Sadat a fugit în Iran cu 20 de ani în urmă, când talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului.

Doamna Sadat, proprietara unui salon de înfrumusețare: Când eram în Iran, media a prezentat distrugerile și războiul din Afganistan. Talibanii ne-au îngrozit.

Reporter: Întoarsă acasă, în urmă cu un deceniu, ea a deschis acest salon de înfrumusețare în Kabul. Acum se teme că talibanii se vor întoarce.

Doamna Sadat: Nu a fost ușor să realizez tot ce am. Am muncit din greu pentru asta. Dacă talibanii se întorc și nu ne vor mai lăsa să muncim, va trebui să mă întorc în Iran ca migrant.

Reporter: Cosmeticienele și clientele se tem că acest grup islamic radical va impune din nou legea șaria, care este aspră și adesea vizează fetele și femeile.

Tamila Pazhman, cosmeticiană: Nu mai vrem Afganistanul care a fost. Nu am văzut talibanii, dar mi-e teamă de ei.

Reporter: Congresmanul Mike Waltz a spus pentru Știrile CBN că este convins că al-Qaida se va întoarce când talibanii vor ajunge să controleze Afganistanul.

Mike Waltz, Florida, Partidul Republican: Mă tem că talibanii vor prelua controlul asupra țării, iar al-Qaida va reveni și va ataca țara natală din nou. Am văzut același fenomen când administrația Obama s-a restras prea devreme din Irak, ceea ce a dus la intensificarea atacurilor ISIS în Europa și a inspirat atacurile în Statele Unite.

Reporter: Republicanul din Florida, un ofițer decorat al forțelor speciale, a condus numeroase atacuri în Afganistan. Odată cu începerea retragerii americane, Waltz se teme de soarta și viitorul miilor de afgani care și-au riscat viața pentru a colabora cu americanii.

Mike Waltz: Toți cei care au colaborat cu noi împotriva extremismului în toți acești ani, vor fi urmăriți și prinși de talibani. Mulți dintre ei sunt în panică și m-au contactat.

Reporter: Pe străzile orașului Kabul, afganii pot doar să spere și să se roage pentru pace, după ce șoferul unei mașini capcană a ucis 21 de oameni săptămâna trecută.

Abdul, rezident în Kabul: Mă îngrijorează exploziile, crimele, jafurile, furturile, șomajul și un viitor incert. Acestea sunt motivele mele de îngrijorare.

Reporter: Oficialii afgani pot doar să liniștească un public temător înainte de retragerea trupelor americane până în data de 11 septembrie.

Noor: Aceasta este speranța mea, speranța tuturor afganilor. Sper că va fi pace în Afganistan și îmi doresc să fie așa.

Urmărește acum cele mai noi știri și reportaje creștine accesând pe pagina noastră de facebook: @StirileAlfaOmega! https://facebook.com/StirileAlfaOmega

Alte știri și reportaje creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Știre prezentată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 878, difuzată la Alfa Omega TV în mai 2021.

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

badge google play badge appstore

Alte informații

Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional.
Cod de conduită profesională