Educația sexuală - cum să discutăm despre SEX cu copiii noștri
Dacă ați considerat că o relație intimă este benefică în contextul căsniciei, nu vă descurajați. Indiferent de mesajul transmis poate prea des prin canalele mass-media, dumneavoastră, ca părinte, sunteți în măsură să vă încurajați și protejați adolescentul. Iată câteva principii...
Influența mass-media
96% din adolescenții români se uită zilnic la televizor, iar 50% dintre ei petrec peste 3 ore pentru această activitate, în loc să socializeze, să învețe, să se joace sau să facă sport. 88% din adolescenți utilizează internetul, petrecând în medie 3.37 ore pe zi. Influența mass-media asupra adoptării de către adolescenți a unor comportamente riscante, ca de exemplu consumul de tutun și alcool, a fost pe larg dovedită. Dar au mijloacele mass-media influență și asupra deciziei adolescenților de a-și începe sau nu viața sexuală?
Majoritatea filmelor de succes oferă adolescenților o paletă largă de conținut cu tentă sexuală. Un studiu realizat asupra filmelor americane difuzate în perioada 1950-2006 arată că peste 84% dintre ele conțineau scene cu conținut sexual. Mai mult, cele mai multe filme surprindeau comportamente riscante din punct de vedere sexual: inițierea relațiilor intime cu străini, lipsa menționării unor metode de contracepție și lipsa menționării unor consecințe negative pentru cei care adoptau astfel de comportamente.
Se pare că unul din efectele mass-media asupra inițierii unui comportament sexual constă în oferirea și activarea unor scenarii cu tentă sexuală. Aceste scenarii îi sugerează adolescentului diverse tipuri de comportament pe care le poate adopta în diferite situații sociale. Deoarece există tot mai multe scene ce prezintă situații încărcate de tentă sexuală, adolescentul transferă același scenariu și în viața reală.
Un studiu realizat pe parcursul câtorva ani, pe 1200 de adolescenți, indică faptul că adolescenții care au fost expuși devreme filmelor ce conțin scene sexuale, înainte de a îndeplini 16 ani, vor fi influențati în ceea ce privește comportamentul lor din punct de vedere sexual.
Expunerea timpurie la filme ce conțin scene sexuale (înainte de 16 ani) prezice adoptarea unor comportamente sexuale riscante în perioada adultă (...). Expunerea la scene din filme cu tentă sexuală prezice începerea vieții sexuale la o vârsta fragedă, atât direct, cât și indirect, înfluențând dorința de senzație (de senzații tari). Expunerea la scene cu conținut sexual prezice și angajarea în comportamente sexuale riscante, direct și indirect, prin încurajarea începerii vieții sexuale la o vărstă fragedă.
Cum începem conversația?
Sexualitatea și luarea de decizii înțelepte în privința ei sunt unele dintre cele mai importante domenii despre care trebuie să învețe adolescenții.
Abordarea direcțională a educației cu privire la sexualitate le fixează adolescenților standarde și așteptări clare cu privire la sănătatea lor în acest domeniu. Ei pot fi îndrumați spre cele mai bune alegeri, pot fi învățati cu privire la ceea ce este bine sau rău, sănătos și nesănătos. Au nevoie să discute cu mama și tatăl lor, cu tine, despre consecințele fiecărei alegeri. Ei au nevoie să fie încurajați să ia aminte la impactul deciziilor lor.
Mai jos sunt câteva întrebări ce te pot ajuta în inițierea unor discuții cu adolescentul tău pe tema sexualității.
1. Ce factori crezi că îți influențează imaginea despre ce înseamnă o relație sexuală / intimă?
2. Care este cel mai dificil aspect al sexualității? Cu ce se confruntă colegii și prietenii tăi?
3. Ce înseamnă să fii stăpân pe tine însuți /însăți? Crezi că este importantă această abilitate?
4. Cum ai putea să îți petreci timpul liber pentru a fi un om și un prieten mai bun?
5. Care sunt câteva din beneficiile abstinenței? Crezi că ai motivația și abilitățile pentru a păstra intimitatea fizică până la căsătorie? De ce? Cum te pot ajuta?
6. Care crezi că sunt motivele pentru care adolescenții au relații sexuale? Ce doresc colegii tăi de la o relație?
7. Ce îți place cel mai mult la tine însuți /însăți? Ce îți place cel mai puțin? Ce trăsătură ți-ar plăcea să o îmbunătățești?
8. Care este diferența între dragoste și pasiune? Crezi că colegii tăi știu ce înseamnă dragostea sau ce implică o relație sănătoasă?
9. Când te gândești la căsătorie, cum îl vezi pe soțul / soția ta? Ce fel de persoană vrei să fie? Ce vei face pentru a avea o căsnicie fericită, împlinită? Ce mod de viață dorești să ai?
10. Dacă ai avea 70 de ani și ar trebui să scrii despre viața ta, ce ai spune? Ce visuri și scopuri îți vei fi realizat? Cum vrei să arate viața ta?
11. Crezi că împlicarea într-o relație sexuală / romantică în adolescență ar putea să te împiedice să îți atingi visele? De ce da / nu?
Problema prieteniilor la vârsta adolescenței ține și de valorile și standardele părinților. Concepția părinților despre prietenii și căsnicie va afecta așteptările adolescentului. Dacă părinții decid că fiul / fiica lor nu va putea dezvolta o prietenie cu o persoană de sex opus pănă la vârsta de 16 ani, de obicei, el / ea va crește așteptând acea vârstă. Dacă, pe de altă parte, părinții nu vor încuraja prieteniile în perioada adolescenței, atitudinea și mesajele lor vor fi foarte diferite. Cheia succesului e consecvența în atitudini și așteptări.
Independență sau protecție?
Părinții sunt o influență puternică în viața adolescenților. Studiile arată că atunci când părinții vorbesc cu adolescenții lor despre valoarea și implicațiile relațiilor sexuale, aceștia sunt mult mai încurajați să își amâne începerea vieții sexuale. Așadar, este foarte de folos ca părinții, pe lângă oferirea de informații corecte, să practice monitorizarea adolecenților lor.
Monitorizare parentală înseamnă:
1) comunicarea așteptărilor pe care părinții le au de la adolescenții lor;
2) acțiunile pe care părinții le întreprind pentru a-și supraveghea adolescentul;
3) modul în care răspund părinții, atunci când adolescentul încalcă regulile stabilite
Pe măsură ce copiii cresc și se dezvoltă ca adolescenți, mulți adulți cred că au nevoie de mai puțină monitorizare. Dar monitorizarea constantă pe toată perioada adolescenței este esențială tocmai pentru că interesul acut al adolescenților pentru independență poate duce la adoptarea unor comportamente foarte nesănătoase și dăunătoare.
De exemplu, un studiu realizat pe aproape 2000 de adolescenți atrage atenția asupra faptului că un număr semnificativ de adolescenți petrece o bună parte din timp fără a avea un adult responsabil prin preajmă, fapt ce îi face vulnerabili angajării în diverse comportamente riscante. Rezultatele acestui studiu sunt clare. Adolescenții care erau nesupravegheați pentru mai mult de 30 de ore pe săptămână erau mult mai predispuși la a-și începe viața sexuală, în comparație cu cei care rămâneau nesupravegheați pentru 5 ore sau mai puțin pe săptămână.
În cazul băieților, s-a observat că cu cât era mai lungă perioada în care erau nesupravegheați, cu atât creștea numărul partenerilor sexuali. Băieților nesupravegheați după școală de un adult pentru mai mult de 5 ore pe săptămână, le-a crescut de două ori riscul de a fi infectați cu clamidia sau gonoreea, față de băieții ce rămâneau nesupravegheați 5 ore sau mai puțin într-o săptămână. La fete, participarea în activități extra-curriculare după școală le-a scăzut riscul de a-și începe viața sexuală.
Pe măsură ce tinerii cresc, părinții cred că este potrivit să îi lase tot mai mult timp singuri. Însă, fiind dovedită legătura dintre durata de timp în care rămân nesupravegheați și adoptarea unor comportamente sexuale riscante și a consumului de substanțe periculoase, este important să reconsiderăm valoarea pe care o are supravegherea unui adult responsabil asupra prevenției comportamentelor riscante în rândul adolescenților.
Chiar are o influență monitorizarea parentală?
E extrem de important să comunici clar și deschis așteptările pe care le ai de la adolescentul tău. S-a demonstrat că adolescenții care știu că părinții lor nu sunt de acord cu anumite comportamente riscante sunt mult mai puțin înclinați în a adopta acele comportamente. Mai jos sunt câteva sugestii cu privire la pașii pe care puteți să îi luați în a monitoriza activitățile adolescentului și a-l ajuta să se protejeze de comportamente riscante.
- Comunică adolescentului tău așteptările și regulile de conduită importante pentru familia voastră; explică-i consecințele pentru încălcarea lor.
- Fă-ți un obicei din a vorbi cu adolescentul tău despre ceea ce simte sau gândește.
- Vorbește cu adolescentul despre prietenii lui/ei, despre planurile lor, despre activitățile pe care le au în timpul lor liber.
- Comunică cu adolescentul tău despre așteptările pe care le ai cu privire la ora de întoarcere acasă.
- Fă-ți un obicei să întrebi dacă va fi prezent și un adult atunci când adolescentul tău își vizitează prietenii sau colegii acasă.
- Cunoaște prietenul/prietena adolescentului tău. Cunoaște părinții prietenilor adolescentului tău.
- Discută cu ceilalți adulți din jurul adolescentului tău (bunici, profesori, rude) despre ce observă ei la adolescentul tău, la prietenii săi, mai ales când tu nu ești de față.
- Fii atent(ă) la modul în care cheltuiește adolescentul tău banii.
- Monitorizează activitatea adolescentului în mediul online.
- Dacă adolescentul tău încalcă o regulă pe care voi ați stabilit-o deja, asigură-te că el va suporta consecințele potrivite.
- Asigură-te că adolescentul tău te poate contacta oricând are nevoie de tine.
Ceea ce este extrem de important de menționat este că, atât tatăl, cât și mama, au rolul și influența lor, independentă, prin care pot face o diferență pozitivă în viața adolescentului lor. Așadar, toate principiile de mai sus vor fi mult mai eficiente dacă sunt adoptate și folosite de ambii părinți. Ele sunt valoroase pentru că ajută în stabilirea unei relații de calitate între părinți și adolescenți.
BOLILE CU TRANSMITERE SEXUALĂ
Pentru a înțelege mecanismul prin care se transmit bolile cu transmitere sexuală trebuie să menționăm că relațiile sexuale reprezintă principalul mecanism prin care se răspândesc virusurile și bacteriile ce dezvoltă aceste boli. Așadar, termenul de ,,relații sexuale” încorporează orice tip de activitate sexuală ce presupune un contact fizic cu părțile intime ale partenerilor (fie ele doar atingeri sau/și schimb de fluide). De aceea, transmisia acestor boli este posibilă chiar dacă partenerii nu ,,au mers până la capăt”.
În România trăiesc cele mai multe persoane infectate cu sifilis la nivelul Uniunii Europene; 65% dintre aceștia sunt tineri între 15-24 de ani. 75% dintre românii care suferă de gonoree sunt tineri între 15-24 de ani. Aproape jumătate (40%) din persoanele care au descoperit că sunt infectate cu virusul HIV în anul 2011 în România, aveau vârsta curprinsă între 15-24 de ani.
Sunt doi factori de risc esențiali ce favorizează contactarea unei BTS:
1. Vârsta la care se începe viața sexuală
2. Numărul de parteneri
Cu cât vârsta este mai mică și / sau numărul de parteneri este mai mare, cu atât crește pericolul de a contacta o boală cu transmitere sexuală. Adolescenții activi sexual sunt mult mai expuși la a contacta boli cu transmitere sexuală decât adulții activi sexual. Cei mai vulnerabili la a contacta o boală cu transmitere sexuală sunt persoanele între 15 și 24 de ani.
Cele mai multe boli cu transmitere sexuală nu au simptome imediate, sau va trece o perioadă semnificativă de timp până la instalarea lor.
Sunt boli cu transmitere sexuală, ca de exemplu HPV, herpesul genital sau infecția cu virusul HIV, ce pot afecta permanent corpul persoanei infectate. Aceste boli sunt dezvoltate de anumite virusuri împotriva cărora nu s-a găsit încă un tratament.
Cea mai frecventă cauză a dezvoltării cancerului de col uterin este infecția cu virusul HPV, infecție ce se transmite exclusiv pe cale sexuală. În România, cancerul de col uterin este printre cele mai răspândite tipuri de cancer în rândul femeilor.
Extras din Pentru Părinți, broșură tipărită de Fundația Clinica Pro Vita, Cluj-Napoca. Puteți vizualiza broșura în format electronic pe pagina de internet www.clinicaprovita.ro, și vă încurajăm călduros să faceți acest lucru. Mai multe informații: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..
Avem o serie de articole despre Sexualitate de pe site-ul Alfa Omega TV, în secțiunea Viața spirituala. Sunt teme tabu, dar abordate dintr-o perspectivă creștină. Explorează-le, citește-le! Dacă ai întrebări, scrie-ne pe Facebook sau email. Și dacă ai nevoie de rugăciune, sună-ne la 0356.401.221 (tarif normal) sau scrie-ne!
Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin
Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 7.2 - Creștinul și sexualitatea (martie-aprilie 2017). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista