Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Isus si surf-ul - forme atipice de evanghelizare

Peste tot în lume, Biserica găsește forme noi și creative de a vesti Evanghelia, al cărui mesaj de dragoste și speranță însă rămâne același peste veacuri. Iată un mod prin care creștinii duc Evanghelia pe plaje îndepărtate din toată lumea - surf-ul.

INDONEZIA: Surferi duc Evanghelia pe plajele din Bali și întreaga lume

surf stn„Surfing the nations” este o organizație care mobilizează surferii creștini să meargă în toată lumea să predice Evanghelia. Adesea, aceștia merg în locuri neatinse de vreun alt misionar. Prin intermediul surf-ului, acești misionari pot trece peste barierele culturale pentru a clădi relații, a vorbi în viața localnicilor și a le prezenta Evanghelia, în timp ce îi învață cum să facă surfing. Majoritatea misionarilor-surferi sunt voluntari.

surf stn indoneziaCu baza în Hawaii, organizația a avut proiecte misionare în India, Bangladesh, insulele Maldive, Vietnam, Costa Rica, Sri Lanka, Japonia, Coreea de Nord, Orientul Mijlociu, Malaezia. Însă unul din locurile speciale a fost Bali, o insulă de vis și o provincie în Indonezia musulmană.

 „L-am auzit pe Dumnezeu spunându-mi să fac un angajament pe 10 ani să vin în fiecare an în Bali, să provoc și alți surferi să vină cu mine.”, a spus Tom Bauer, fondator al „Surfing the nations”. El a ajuns să revină în Bali de 19 ori.

surf stn botez

surf stn baiat invata

„Prin intermediul surf-ului, noi putem vorbi în viața localnicilor, le putem arăta dragostea lui Dumnezeu, și putem ajuta ca această țară să se schimbe în bine”, spunea un voluntar-surfer.

 „Nimeni nu vizitează niciodată aceste insule izolate unde mergem, decât dacă sunt surferi. Noi ducem Biblii în acest loc, unde un misionar tipic nu ar merge. Acum doi ani, localnicii ne-au gonit din apă cu macete și bâte. Dar, anul acesta, acei localnici au venit la noi și ne-au invitat în satul lor, un sat complet musulman, iar noi am avut ocazia să le lăsăm mai multe Biblii și să vorbim cu sătenii. Mai avem și un alt sat de pescari pe care îl vizităm cu bărcuța noastră de ani de zile, aducem jucării și haine pentru copii și Biblii în limba lor”, spunea un alt voluntar.

surf stn intalnire„Mergem acolo de mulți ani, e o oportunitate deosebită. Le aducem Biblii, le prezentăm Evanghelia hindușilor și musulmanilor de acolo, le arătăm dragoste și construim relații. Sunt ca o familie pentru noi, și credem că vom vedea mai multe convertiri și, într-o zi, chiar o biserică plantată acolo, doar prin credincioșia acestor surferi”, a spus Tom Bauer.

surf stn musulmani


FLORIDA: Isus și surf-ul.

surf pensacola benmartin scoalaSurf-ul este un sport popular în multe locuri pe glob. O tabără de surfing numită Innerlight, cu baza pe nisipurile din Pensacola, în Florida, folosește acest lucru pentru evanghelizare. Ben Martin este antrenor de surf la Innerlight.

„În Biblie se vorbește despre surf. În Faptele Apostolilor 27, când corabia lui Pavel a naufragiat, scrie că aceștia au ajuns la mal pe niște scânduri”, glumește Ben Martin cu cursanții.

Ben Martin a început să practice surf de copil. Talentul înnăscut l-a determinat să participe la concursuri și aproape a ajuns să fie surfer profesionist, dar visul său s-a spulberat. Ben a renunțat la liceu, a început să consume droguri și să comită ilegalități. Într-o noapte, fiind sub influența drogurilor și a alcoolului, s-a răsturnat cu mașina de mai multe ori pe autostradă. Atunci a auzit vocea lui Dumnezeu: „Mi-ai cerut să te ajut și asta fac. Va fi greu, dar Eu o să fiu alături de tine. Vreau să te întorci la locul accidentului.”

Ben s-a întors la locul accidentului, a fost arestat și închis timp de trei luni: „Aveam atât de multă oxicontină în corp, încât puteam să mor. Arătam ca un pește care se zbate pe uscat. Dumnezeu a venit în celula mea. Eram asemeni femeii care a fost prinsă în preacurvie. A apărut în cel mai greu moment al vieții mele și mi-a spus că nu mă condamnă. ‘Du-te și să nu mai păcătuiești!’ Iertarea mi-a oferit puterea să merg mai departe. M-a schimbat, în acea celulă.”

După acea noapte, Ben nu a mai privit înapoi. Dumnezeu îl chema să-și folosească talentele ca să-i învețe pe alții despre bucuria de a face surf: „Mi-a oferit o soluție simplă, un fel de ABC al surfului. Cu ajutorul ungerii și a harului primit, am putut să învăț pe oricine cum să facă surf.”

Surferilor le plac valurile de aici din Pensacola, în Florida, dar ceea ce iubesc în tabăra de surf Innerlight este latura spirituală.

„Nu ne-am dat seama că este o organizație creștină, iar când s-a rugat înainte să începem, nu ne venea să credem. Minunat! Ne placem să fim cu ei și să facem surf”, spunea Kelly Kates.

Cum este să faci surf, ca adult? „Este ca și atunci când ai învățat să mergi pe bicicletă. Te ridici, vântul îți bate prin plete...”, spunea Jeff Kates, participant.

„Ben ne încurajează să mergem înaintea lui Dumnezeu. El se folosește de surf ca să ne vorbească despre Hristos. În luna mai ne-a botezat. Ne-a arătat calea, nouă și părinților noștri”, spunea Sarah Francis.

surf pensacola benmartin scoala2

Zach, participant, spune: „Mi-a plăcut. Nu avem parte de așa ceva în Pensacola. Are legătură și cu Biblia. Cureaua care te ține legat de placă este asemeni unei ancore de salvare.”

Lui Ben îi place să te scape și de frica lucrurilor care se află sub apă. „Trebuie să-i ajutăm să treacă peste frici. Frica e ceva ce am învățat de la lume. Când îți dai seama că poți, ceva se schimbă și te întrebi ce te-a făcut să te temi. De aceea apelez la rugăciune. Cred în puterea rugăciunii. Dumnezeu m-a păzit. De multe ori în apă se află rechini, dar noi ne punem credința la lucru și intrăm în golf. Știm că numai Dumnezeu ne ține în siguranță. Rechinii preferă un alt meniu”, spunea Ben Martin.

Pentru Ben, surfingul nu e doar o pasiune, ci și un mod prin care le vorbește oamenilor despre dragostea lui Isus, oameni care poate nu vor intra niciodată în biserică. „Simt foarte puternic că prin asta Îl slujesc pe Dumnezeu. Acesta este talentul pe care El mi l-a dat și Îl glorific pe El prin ceea ce fac. Este modul prin care pot să împărtășesc harul ce El mi l-a oferit și mie”, mărturisea Ben Martin.

surf stn scoala

 

  Abonează-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tipărit în revista Alfa Omega TV Magazin 8.6 - Forme atipice de evanghelizare (noiembrie-decembrie 2018). Această revistă se distribuie gratuit.
Abonează-te să o primești acasă

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.