Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Cine este omul care a inspirat personajul principal din „Coliba unchiului Tom”?

Personajul unchiului Tom este considerat un stereotip rasist in Statele Unite. Insa, persoana care a inspirat cartea „Coliba unchiului Tom” a trait o viata extraordinara. John Jessup ne spune motivul.

John Jessup: In 1852 cand s-a publicat romanul anti-sclavie „Coliba unchiului Tom”, acesta s-a vandut ca painea calda. 17 tipografii au lucrat non-stop sa faca fata cererii pentru cea mai vanduta carte a secolului al XIX-lea.

Dr. Cassandra Newby-Alexander: Cartea a emotionat intreaga natiune si a fost o oglinda emotionala in care ne-am vazut. Aceasta i-a indemnat pe unii sa isi schimbe mentalitatea despre sclavie.

John Jessup: „Coliba unchiului Tom” este considerat unul dintre factorii care au dus la izbucnirea Razboiului Civil. Cand Abraham Lincoln s-a intalnit cu autoarea Harriet Beecher Stowe, el ar fi spus: „Deci dumneavoastra sunteti micuta femeie care a scris cartea ce a declansat marele razboi.” In 1852, reactia puternica si ostila a fost imediata.

Dr. Cassandra Newby-Alexander: In sud cartea a fost interzisa. Daca erai prins ca vinzi cartea fie erai ucis, fie ajungeai la inchisoare. Unii s-au temut ca aceasta carte va aduce schimbari.

John Jessup: Asa s-a si intamplat. Unchiul Tom a fost descris ca un barbat plin de demnitate, inteligent, temator de Dumnezeu. In sud insa, el a fost descris in spectacole ca fiind un bufon supus, un sclav fericit, un stereotip care dainuieste pana in prezent. S-a incercat si discreditarea lui Harriet Beecher Stowe. Autoarea a raspuns cu o carte: „A Key to Uncle Toms Cabin”, o bibliografie exhaustiva despre oamenii care au inspirat personajele din carte. Acea bibliografie l-a inclus si pe Josiah Henson cel care a inspirat personajul unchiului Tom.

Dr. Cassandra Newby-Alexander: Josiah Henson a fost o persoana foarte curajoasa. El a incercat sa ii ajute si pe altii, mai ales pe albi, sa inteleaga ce inseamna sclavia.

John Jessup: Povestea lui Josiah Henson incepe in Rockville, Maryland, in afara orasului Washington D.C.. Aceasta suburbie de 570 acri se afla pe terenul fostei plantatii. Casa din spatele meu a fost a stapanului lui Henson, un barbat pe nume Isaac Riley.

Jamie Kuhns: In acea perioada, stapanii au vrut sa fie vazuti ca oameni binevoitori, niste patriarhi carora le-a pasat de sclavi. Insa, conform lui Henson Isaac Riley nu a fost asa.

Josiah Henson: I-am fost loial lui Riley multi ani. El era nepoliticos si vulgar, lipsit de principii si nemilos.

John Jessup: Autobiografia lui Henson ne ofera multe exemple privind cruzimea lui Riley, ca de exemplu ziua in care a descoperit o carte de gramatica in caciula lui Josiah de noua ani.

Jamie Kuhns: Cand Riley a vazut cartea, a fost furios pentru ca un sclav nu avea voie sa invete sa citeasca si sa scrie.

Josiah Henson: „Ridica cartea!”, a strigat el, dupa care a urmat o injuratura urata. In cele din urma, am fost obligat sa o fac cand m-a batut pe cap pana mi s-au umflat ochii si am lesinat.

John Jessup: In ciuda cruzimii, Henson s-a dovedit a fi de incredere. In cele din urma, el a ajuns sa conduca plantatia si a reusit sa imbunatateasca conditiile crunte in care au trait ceilalti sclavi. La 18 ani, Riley i-a permis sa mearga la o intrunire de renastere spirituala, Desi nu i s-a permis sa intre in biserica, el a auzit mesajul lui John McKenny, care i-a schimbat viata.

Josiah Henson: El a spus: „Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a murit pentru fiecare om.” Acest mesaj m-a impresionat si am strigat: „Oare Isus a murit si pentru mine?” Predicatorul a repetat neincetat: „pentru fiecare om”. M-am simtit asa de binecuvantat pentru ca am stiut ca sunt iubit!

Jamie Kuhns: El a simtit ca a primit aceasta sarcina si dorea sa o duca la bun sfarsit. El a avut grija de ei si ei au decis sa mearga cu el, fiindca stiau ca asta era dorinta lui.

John Jessup: Henson a ajuns sa regrete aceasta decizie. Trei ani mai tarziu dupa ce au ajuns in Kentucky cei care l-au urmat au fost licitati.

Josiah Henson: Soti si sotii, parinti si copii au fost separati pentru totdeauna. Din acel moment am inteles sclavia, am urat, am blestemat intregul sistem al sclaviei. Am avut un singur scop fascinant, acela de a fi liber si de a fi izbavit de capriciile nemiloase ale acestor tirani desfranati.

John Jessup: Henson a ajutat la infiintarea unei asezari pentru afro-americani in Ontario si la fondarea unei scoli multi-rasiale, ceva neobisnuit la acea vreme. Pentru a strange bani si pentru a sensibiliza oamenii, el a calatorit si a predicat in Statele Unite si Anglia unde s-a intalnit in privat cu Regina Victoria. In acei ani si-a riscat viata pentru a ajuta 118 de sclavi sa ajunga in Canada.

Dumnezeu si a scris: „Fulgere patrunzatoare ies din norii negrii.”

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 761 - februarie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri 

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.