Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Interviu cu Joel Rosenberg despre intalnirea liderilor crestini cu liderii din lumea araba

Joel Rosenberg este un crestin evanghelic care traieste in Israel. In ultimii doi ani, el a contribuit in mod activ la organizarea de intruniri intre lideri tarilor musulmane cu evanghelici din America. Aceste tari includ Egiptul, Arabia Saudita, Iordania, Emiratele Arabe Unite si recent, Azerbaidjanul. Recent, reporterul George Thomas a stat de vorba cu Joel despre aceste relatii palpitante.

Reporter:Aceste intalniri nu ar fi fost posibile acum cativa ani. Cum s-au deschis aceste usi?

Joel Rosenberg: Nu stiu ce plan are Dumnezeu... Faptul ca Iranul este o amenintare pentru lumea araba, schimba situatia. Fiecare lider arab trebuie sa se gandeasca oare cine ii este prieten si cine ii este dusman. Ei au ajuns la concluzia ca au o relatie decenta cu Statele Unite dar trebuie sa se apropie de ea mai mult. Eu stiu ca Israelul, dusmanul lor istoric, este impotriva Iranului si neutralizeaza amenintarile. Ei considera ca ar trebui sa se imprieteneasca cu Israelul si sa puna de o parte dusmania. Evanghelicii se afla la mijloc. Iubim Israelul, dar noi nu suntem ostili fata de lumea araba. Ei incep sa ne invite sa vorbim despre pace, despre libertate religioasa. Dumnezeu lucreaza. Acestea sunt motivele pentru care liderii arabi doresc aceste schimbari. Ei doresc sa convinga ca ei sunt de partea baietilor buni, aduc reforme si nu sunt dusmani.

Reporter: Ce spun liderii crestini despre dialogurile purtate de voi cu acesti lideri musulmani?

Joel Rosenberg: Inainte de a vizita o tara, ne consultam cu liderii crestini locali si ii intrebam daca vizita noastra ii este de ajutor. Exista o exceptie, Arabia Saudita. Comunitatea crestina din Arabia Saudita nu se expune, este prudenta. Am mers in Arabia Saudita si ne-am intalnit cu printul mostenitor fara sa fi luat legatura cu comunitatea crestina deocamdata. I-am spus printului mostenitor ca in tara nu exista biserici crestine si l-am intrebat daca este deschis la o reforma. In alte situatii, ne intalnim cu liderii crestini. Ei se simt incurajati deoarece crestinii americani, care iubesc Israelul, isi iubesc fratii si surorile din lumea araba si vor sa ia legatura cu ei.

Reporter: Care este scopul suprem ale acestor intruniri?

Joel Rosenberg: In cele din urma, dorim sa Il marturisim pe Isus Hristos acestor lideri arabi musulmani si oamenilor din acele tari. Vrem sa ii intarim pe fratii nostri crestini si surorile noastre crestine care au trecut prin vremuri dificile in aceste tari. Vrem ca ei sa aiba parte de mai multa libertate religioasa. Vrem sa pregatim terenul pentru instaurarea pacii intre Israel si aceste tari arabe.

Reporter: In ce masura crezi ca acesti lideri arabi ca vor garanta libertatea religioasa, drepturile omului, si alte lucruri?

Joel Rosenberg: Suntem la inceputul dezvoltarii acestor relatii. Iata care este cheia. Fiecare lider arab din Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita implementeaza reforme semnificative. Majoritatea americanilor evanghelici nu cunosc aceste reforme, insa eu le urmaresc atent. Delegatiile pe care le conduc urmaresc cu atentie aceste reforme. Trebuie sa recunoastem ca acesti lideri arabi aduc reforme semnificative. Mai este de lucru? Cu siguranta. Noi ii incurajam si incercam sa ii convingem sa implementeze mai multe reforme. Biblia ne spune sa ne rugam pentru imparati si pentru cei ce sunt inaltati in dregatorii, sa cinstim imparatii. A cinsti pe cineva inseamna sa recunosti ca procedeaza in mod corect si sa il incurajezi si nu sa il critici ca spectator.

Ne aflam in cea mai dramatica perioada a schimbarii. Totul este influentat de amenintarea care vine din partea Iranului in Israel, in Arabia Saudita, in Emiratele Arabe Unite, in toate tarile care se invecineaza cu Golful Persic si in toate tarile arabe. Dinamica se schimba in mod fundamental si atrage Israelul si lumea araba mai aproape de America, ii atrage mai aproape unii de ceilalti. Este fascinant, deoarece acest fapt deschide usi pentru crestinii evanghelici. Familia regala saudita nu s-a intalnit cu crestini evanghelici de 300 de ani. Noi am fost prima delegatie de crestini evanghelici in fiecare dintre aceste tari. Dumnezeu deschide usi. Sunt de parere ca in lume fiecare persoana are nevoie de un prieten care Il cunoaste si Il iubeste pe Isus. Lumea liderilor arabi este o lume inchisa, la nivel de conducere, pentru cei care Il iubesc pe Isus. Acum, insa au inceput sa aiba loc aceste dialoguri. Noi nu ne schimbam punctul nostru de vedere. Noi ne rugam cu acesti lideri, le explicam ce inseamna sa fii un crestin evanghelic. Acest termen nu este folosit des in acea regiune. Ii multumesc Domnului pentru ca a deschis aceste usi. Depinde de Domnul incotro ne vom indrepta.

Reporter: Minunat. Trebuie sa incheiem interviul Joel, a fost o placere sa te avem ca invitat. Multumesc.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond Crestin 766 - 22 martie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.