Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
galerie home devotional

Liderii evanghelici fac o vizita istorica in natiunea musulmana Azerbaidjan

Natiunea siita majoritar musulmana Azerbaidjan a invitat recent lideri evanghelici sa faca o vizita oficiala. De ce ar fi insa presedintele interesat de crestini?

Corespondentul CBN in Orientul Mijlociu, Julie Stahl, ne relateaza.

Azerbaidjan e situata la Marea Caspica, marginita la nord de Rusia si, la sud, de Iran. Aceasta fosta republica sovietica, insa, unde musulmanii sunniti se casatoresc cu cei siiti si unde crestinii si evreii sunt in libertate e de parere ca toleranta e secretul.

„Dialogul e foarte important in aceasta vreme fiindca, in diferite parti ale lumii, asistam la multe conflicte si razboaie, ceea ce face necesara stabilirea dialogului.”

Ministrul Mubariz Gurbanli a fost gazda grupului format din 15 lideri evanghelici si un rabin.

„Facem parte din natiunile musulmane, dar gazduim si trei religii diferite. Iata importanta unui astfel de eveniment!”

Gurbanli spunea pentru CBN ca tara sa duce acest dialog din cauza istoriei sale. Azerbaidjan a gazduit multe religii de-a lungul secolelor, inclusiv iudaism si crestinism, inainte ca islamul sa apara

acum 800 de ani.

„Iata de ce istoria ne da oportunitatea de a aduce idei ale tolerantei si intelegerii reciproce.”

Totul a inceput cand presedintele azer Ilham Aliyev l-a invitat pe rabinul american Marc Schneier, impreuna cu liderii evanghelici, in tara sa. Schneier, care lucra de 15 ani la imbunatatirea relatiilor dintre evrei si musulmani, a facut echipa cu Robert Stearn pentru a crea o punte de legatura intre crestini si musulmani. Vizita in Azerbaidjan a fost un prim pas firesc.

„Sunt 57 de natiuni musulmane. Azerbaidjan duce un efort in termenii unui islam mai progresiv, centrat, inclusiv si mai primitor si care sa sustina statul Israel. Cred ca e un moment extraordinar in Imparatia lui Dumnezeu in care El lucreaza in spatele cortinei in moduri inimaginabile.”

Grupul a mers la Baku, capitala tarii Azerbaidjan. Prima oprire a fost la cimitirul de stat si Aleea Martirilor, unde sunt ingropati civilii masacrati de la caderea Uniunii Sovietice din 1990.

Grupul lui Schneier a fost tratat regeste in aceasta natiune majoritar musulmana. Azerii spun ca sunt foarte mandri de natiunea lor, iar un om ne spunea ca cel mai mult ii place ca tara sa e primitoare de oaspeti.

Marele muftiu al regiunii Caucaz spunea grupului ca relatiile nu se bazeaza pe religie, ci pe umanitatea comuna. Mai tarziu, el a gazduit grupul la palatul sau pentru a lua cina.

„Ceea ce m-a surprins cel mai mult e nivelul de comunicare si cel relational si pare ca exista o prietenie sincera intre credintele majore din aceasta tara. Nu prea vezi asa ceva. Chiar si in SUA, exista multa intoleranta in acest moment. Aici e unul dintre locurile care sunt un exemplu de coexistenta si de armonie culturala, dar si de toleranta religioasa.”

Schneier mai crede ca acesta e primul pas spre reconcilierea dintre musulmani si evanghelici. Stearns spunea ca aceasta e o oportunitate pentru Imparatie.

„Acesta ar putea fi un moment de binecuvantare pentru Azerbaidjan asa ca invit biserica crestina din intreaga lume sa se roage impreuna cu mine ca acest ceas sa fie unul in care gloria Domnului sa vina in aceasta natiune.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 273 - aprilie 2019.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.