Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Interviu cu Ed Condon despre incendiu si despre reconstruirea Catedralei Notre-Dame

Ed Condon este seful de departament al agentiei Catholic News. George Thomas discuta cu el prin Skype despre incendiul de la Notre-Dame.

George Thomas: In primul rand, care sunt ultimele stiri in ce priveste cauza focului si planul de reconstruire?

Ed Condon: Inca nu se cunoaste cauza incendiului. Multi arhitecti si ingineri din Franta au declarat ca focul s-a extins neobisnuit de repede. Stim ca a izbucnit in zona acoperisului, in jurul turlei centrale, unde urma sa inceapa munca de renovare. Dar inca nu este clar care este cauza incendiului. Dupa un astfel de incendiu, este nevoie de timp pentru a cauta in cenusa si a gasi dovezi. Insa, este foarte important faptul ca structura de baza a catedralei este intacta si ca reconstruirea nu este doar posibila, ci chiar va avea loc. Strangerea de fonduri a luat proportii astronomice. S-a ajuns la un milliard de dolari.

George Thomas: Da, este uimitor cat de multi oameni au donat. Ce ne poti spune despre relicvele si operele de arta din catedrala? Care sunt relicvele care au supravietuit?

Ed Condon: Este aproape un miracol faptul ca artefactele din catedrala s-au salvat si s-au conservat, desi au ramas in catedrala. Unul dintre preotii catedralei, care a fost singurul preot in cladire dupa ce s-a descoperit incendiul, a reusit salveze cele mai importante relicve. In primul rand, este vorba de Sfantul Sacrament si de Coroana de Spini, care este, probabil, cea mai cunoscuta relicva gazduita de catedrala. In timp ce acoperisul ardea, un lant uman de clerici si pompieri au scos statui, relicve si obiecte liturgice importante din catedrala. Acestea au fost duse mai intai la primaria Parisului, apoi la Louvre pentru a fi protejate. Insa, au supravietuit si cateva dintre tezaurele din catedrala care nu puteau fi mutate. Initial, toata lumea a crezut ca vitraliile au fost distruse. Insa, ele au ramas intacte. Ieri s-a intamplat ceva remarcabil. Toata lumea a vazut filmarea cu turla centrala care se prabuseste. Pe varful turlei centrale era o giureta si un paratrasnet, un cocos din arama, care este simbolul neoficial al Frantei. In acest cocos s-a pastrat o relicva a unui spin din Coroana de Spini si relicvele a doi sfinti francezi. Oamenii erau convinsi ca aceste relicve s-au pierdut, deoarece turla centrala s-a prabusit in flacari. Insa relicvele au fost gasite intacte, putin zgariate, dar intacte.

George Thomas: Ed, ai vorbit despre lantul uman. Inteleg ca un preot erou a ajutat la salvarea acelor artefacte. Ce ne poti spune despre el?

Ed Condon: Este o persoana deosebita. Acest preot a mers si la locurile unde au avut loc atacurile teroriste din Franta, pentru a se ruga, pentru a binecuvanta si a oferi si ultima ungere victimelor atacurilor teroriste. A slujit si in calitate de capelan militar. A acordat un interviu tulburator in care a vorbit despre faptul ca era singur in catedrala in timpul incendiului, a dus Sfantul Sacrament si s-a rugat lui Dumnezeu pentru catedrala si ca El sa protejeze casa Sa.

George Thomas: Incredibil. Sincronizarea este extraordinara! Incendiul a izbucnit tocmai in timpul Saptamanii Sfinte. Poate fi aceasta o oportunitate pentru biserica crestina din Franta?

Ed Condon: Nadajduieasc ca da. Nadajduiesc ca aceasta va fi o oportunitate nu doar pentru crestinii din Franta, ci pentru toate comunitatile de francezi, pentru europeni, sa isi recunoasca tezaurele pretioase ale mostenirii crestine. Adesea, tindem sa nu pretuim ce vedem in fiecare zi. Luni, cand flacarile au cuprins cladirea, am vazut ca locuitorii din Paris au inteles mai profund relatia lor cu acea cladire care a fost construita pentru a-L slavi pe Dumnezeu si pentru a ancora natiunea lor in credinta.

George Thomas: Da. Ed, iti multumim pentru participare. Ed Condon, director de departament la Agentia Catholic News din Washington D.C.. Va multumesc pentru informatii!

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 771 - aprilie 2019. Ultimele stiri crestine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.