Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
galerie home devotional

POLONIA: Tribunalul Constituțional se pronunță în favoarea libertății de conștiință

Pe 26 iunie 2019, Tribunalul Constituțional al Poloniei a confirmat că furnizorii de servicii și proprietarii de întreprinderi au dreptul să-și desfășoare afacerile conform convingerilor proprii, fără riscul de a li se aduce acuzații penale.

Decizia tribunalului a invalidat o hotărâre anterioară a Curții Supreme a Poloniei, de a-i aduce acuzații penale unui tipograf din Łódź, care refuzase să tipărească materiale ce promovau un eveniment cu care nu era de acord. Nu a putut să promoveze ceva care era împotriva conștiinței lui și a fost condamnat, convingerile religioase nefiind considerate un motiv întemeiat al faptului că nu și-a oferit serviciile.

„Nimeni nu ar trebui forțat să aleagă între profesie și credință. Astăzi, Tribunalul Constituțional a decis să susțină dreptul la liberă conștiință a proprietarilor de întreprinderi. Dreptul la libertatea de conștiință, protejat de toate tratatele majore pentru drepturile omului, trebuie să includă și să protejeze dreptul la a acționa în consecință. Decizia de azi confirmă acest drept fundamental, afirmând că indivizii au dreptul de a-și trăi viețile acasă și la locul de muncă în conformitate cu convingerile lor”, a spus Alice Neffe, consultant legal pentru ADF International la Bruxelles, care a inițiat intervenția ADF Internațional în acest caz.

Tribunalul a declarat, printre altele, că termenii „fără motiv întemeiat” nu pot fi definiți clar. Prin urmare, „penalizarea refuzului de a furniza servicii fără un motiv întemeiat constituie o interferență cu libertățile furnizorului de servicii, în special cu libertatea contractuală, dreptul la exprimarea opiniilor, sau de a acționa în conformitate cu propria conștiință”. Judecătorul-raportor a adăugat că lupta împotriva discriminării nu poate fi făcută cu prețul acestor libertăți. În consecință, Tribunalul a hotărât că Articolul 138 din Codul Ofenselor este neconstituțional.

Condamnări criminale din cauza trăirii conform conștiinței

În 2015, un tipograf polonez a refuzat să-și folosească afacerea pentru a promova materiale care nu se aliniau cu conștiința și credința lui. O organizație LGBT îi ceruse să tipăreasscă un banner pentru un eveniment, iar el a refuzat cererea. Rezultatul a fost o serie de acțiuni în instanță care au culminat la Curtea Supremă, care a menținut acuzarea. Judecătorii l-au declarat vinovat de a fi refuzat ilegal să-și ofere serviciile fără „un motiv întemeiat” și i-au impus sancțiuni. Conform Curții, convingerile religioase nu ar fi constituit „un motiv întemeiat”.

Drept rezultat, o revizie constituțională a legii, inițiată de ministrul Justiției, Zbigniew Ziobro, care denunțase anterior legea drept „un abuz la adresa libertății”, fiindcă „obligă cetățenii să furnizeze sevicii care contravin convingerilor personașe. Statul nu ar trebui să pună presiuni asupra oamenilor, obligându-i să adopte un asemena comportament”. ADF International a depus o intervenție la Tribunalul Constituțional în 20 iunie 2018.

În Europa, drepturile la conștiință se află în pericol

Recent, drepturile la conștiință au fost contestate regulat în diferite state ale Europei.

„Pe tot cuprinsul Europei, cetățenii se confruntă cu o alegere imposibilă: fie își calcă în picioare conștiința, fie riscă să fie pedepsiți de către stat. E vorba de profesioniști din domeniul medical și până la brutari, care sunt forțați să aleagă între convingerile și profesia lor. Riscă să li se aducă acuzații penale, să primească amende, să-și piardă reputația și să fie discriminați social. Nimeni nu ar trebui să se confrunte cu așa ceva numai pentru alegerea de a trăi în conformitate cu ceea ce cred”, a spus Robert Clarke, director al European Advocacy pentru ADF International.

Sursa: ADF

 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.