Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
galerie home devotional

GRECIA: Mulți greci încă se chinuie să o scoată la capăt

George Kaloterakis (Alianța Evanghelică din Grecia) analizează situația în urma alegerilor legislative. „Rugați-vă pentru creștinii evanghelici din Grecia, ca ei să devină un cicatrizant pentru rănile provocate de diviziunile din societatea noastră”.

Grecia a intrat într-un nou capitol duminica trecută, când majoritatea alegătorilor l-au votat pe candidatul conservator, Kyriakos Mitsotakis. Lunea trecută, acesta a devenit prim-ministru în mod automat.

Pentru a înțelege mai bine mișcarea socială din Grecia, Evangelical Focus i-a luat un interviu lui George Kaloteraks, președintele Alianței Evanghelice din Grecia.

„Deși situația financiară s-a îmbunătățit într-o mică măsură, mulți greci încă se chinuie să o scoată la capăt, și mulți dintre membrii bisericilor noastre au fost nevoiți să plece pentru a lucra în străinătate”, a spus el.

Î. Reprezintă problemele economice singurul factor care explică înfrângerea lui Alexis Tsipras din cadrul alegerilor?

R: De obicei, la înfrângerea unui partid contribuie mai mulți factori. Cred că politicile economice ale partidului aflat anterior la putere, de exemplu suprataxarea clasei mijlocii și întârzierea multor investiții au avut un rol esențial. În plus, alte probleme precum modul în care statul a reacționat în fața dezastrelor naturale și comportamentul câtorva miniștri au jucat un rol-cheie.

Î. Cum îl descrie mass-media pe noul prim-ministru, Mitsotakis?

Spațiul acordat în presă domnului Mitsotakis variază și modul în care e prezentat depinde de poziția politică asumată de agențiile media, raportată la partidul și politicile pe care le reprezintă politicianul. Dl Kyriakos Mitsotakis, fiul fostului prim-ministru Constantinos Mitsotakis, e activ în politică de 12 ani și a fost membru al guvernelor anterioare. În 2015, a câștigat președinția partidului de centru-dreapta, Noua Democrație. Cât despre dl Mitsotakis, acesta aparține tinerei generații de politicieni eleni. Ei se desting prin stilul și profiliul politic pe care le au.

În discursul rostit după ce a aflat că a câștigat alegerile, dl Mitsotakis a declarat că își prelua noul rol în guvern „fiind deplin conștient de responsabilitatea față de națiune”. Pe noul guvern îl așteaptă dificila sarcină de a autoriza investiții  fără birocrație, deoarece orice încercare din ultimii ani de a simplifica procedurile s-a lovit de încurcături la nivelul administrației publice și de suprapuneri de jurisdicții, ori obstacole judiciare. Toate acestea în ciuda faptului că Grecia se bazează mai mult ca niciodată pe investiții noi – străine sau nu, strategice sau mai mici, private și publice – astfel ca ieșirea din criză să nu fie de scurtă durată, iar creșterea să nu fie anemică sau nesustenabilă.

Desigur, Alianța Evanghelică din Grecia nu ține parea nimănui în dezbaterile politice. Vom continua să ne rugăm pentru noul guvern și vom continua să pledăm în favoarea minorităților religioase din Grecia, ca și acestea să fie privite cu respect.

În cadrul alegerilor, au avut loc conversații între creștinii evanghelici greci pe tema viitorului țării?

Desigur că s-au desfășurat discuții private în jurul alegerilor și al viitorului Greciei. Politica este și acum un subiect sensibil, care adesea creează diviziuni și animozități între oameni, prin urmare n-au existat dezbateri publice ale acestui subiect. Totuși, Alianța Evanghelică din Grecia încearcă să cultive un interes sănătos pentru binele comun și pentru participarea evanghelicilor greci în afacerile publice. Dorința noastră s-a manifestat profund prin intermediul proiectelor de ajutorare a refugiaților.

Cum pot creștinii din alte țări să se roage pentru Grecia în acest moment?

Deși situația financiară s-a îmbunătățit puțin, mulți greci trăiesc de pe o zi pe alta și o mare parte dintre membrii bisericilor noastre s-au văzut siliți să lucreze în străinătate. Prin urmare, avem nevoie de rugăciuni pentru îmbunătățirea situației financiare din Grecia. Vă rog să vă rugați pentru creștinii evanghelici din Grecia, ca aceștia să devină un cicatrizant pentru rănile provocate de diviziunile din societatea noastră, și să fie sare și lumină în Grecia și în împrejurimi.

Velopoulos – un caz bizar

Unul dintre aspectele acestor alegeri legislative a fost apariția noului partid de extremă dreaptă, Soluția Greacă, care a intrat în Parlamentul elen cu 10 din 300 de locuri și numai 3,7% din voturi.

Liderul partidului, Kyriakos Velopoulos, a devenit cap de afiș mulțumită modului în care a exploatat convingerile religioase ale multor oameni prin intermediul emisiunilor de telemarketing, în cadrul cărora a vândut cărți istorice de o calitate îndoielnică, inclusiv „scrisori semnate de Însuși Isus Hristos”. Chiar și Biserica Ortodoxă din Grecia i-a condamnat produsele. Înainte de a-și crea propriul partid, Velopoulos fusese membru în alt grup parlamentar de extremă dreaptă.

Sursa: Evangelical Focus.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.