Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

NIGERIA: Refugiații creștini din Nigeria continuă să spere

Milioane de creștini din Nigeria au fost nevoiți să își părăsească casele lor de gruparea teroristă Boko Haram sprijinită de SIIL. Însă ei nu sunt dispuși să renunțe la credința lor și nici la planurile lor pentru viitor.

Colaboratorul CBN Chuck Holton a vizitat o tabără de refugiați lângă Abuja pentru a întâlni creștini care nu au renunțat la speranță și rugăciune în ciuda situației lor disperate.

Chuck Holton, prezentator: Este duminică dimineața în Nigeria și creștinii din întreaga țară merg la biserică. Fiind cea mai mare comunitate de creștini din Africa, mulți își pot alege biserica în care să se închine. Aici la Centrul de Închinare pentru Familii, condus de un pastor care a absolvit Universitatea Regent, mii de oameni își ridică mâinile în semn de laudă.

Însă la câțiva kilometri, în această duminică, acești oameni încearcă să găsească ceva de mâncare pentru a supraviețui ziua. Mă aflu lângă Abuja, în capitala Nigeriei. Aceasta este o tabără de refugiați cu 1 500 de oameni. Ei au fost transferați aici din satele lor din nord spre vest. În Nigeria, au fost transferați în jur de două milioane și jumătate de oameni. În prezent, aceasta este cea mai mare criză umanitară din lume. Ei au ceva în comun: cu toții sunt creștini. Aisha, 29 de ani, a crescut în partea de nord a Kenyei, în condiții precare, în satul lor împreună cu ceilalți consăteni. Ea este creștină și face parte din una dintre cele mai mari grupuri etnice din vestul Africii. Pentru această mamă tânără viața a fost grea și urma să devină și mea grea.

Aisha Walla, creștină din Nigeria: În noiembrie 2013, Boko Haram a atacat satul nostru. Ei l-au ucis pe socrul meu și au răpit câțiva dintre copiii care au locuit cu noi. Ne-am temut așa de tare încât ne-am refugiat în munți.

Chuck Holton: Mișcarea Boko Haram există de mult timp începând cu 2002, chiar și înaintea înființării organizației SIIL. Cu trecerea timpului, gruparea a adoptat o viziune tot mai extremă. În 2009 au detonat o mașină capcană în fața acestei clădiri care găzduiește ambasada SUA aici, în Abuja. Ei au continuat să ucidă mii de oameni în toată țara. În 2015, Boko Haram au ajuns să fie considerată gruparea teroristă cea mai periculoasă din lume. Majoritatea acelor acte teroriste au vizat creștinii.

Enoh Yeohanna a fost unul dintre vecinii Aishei.

Enoh Yeohanna, vecinul Aishei: La început, au incendiat biserici, au ucis pastori, au ucis membrii bisericilor. În data de 29 septembrie 2014, Boko Haram a atacat satul meu. În jurul orei 10, am fost înștiințat prin telefon că mi-au ucis tatăl. Ei i-au cerut să renunțe la credința sa și să Îl nege pe Hristos. După ce el i-a refuzat, i-au tăiat mâna dreaptă. După ce i-a refuzat din nou, i-au tăiat brațul până la cot. El a continuat să îi refuze. Astfel l-au împușcat de două ori, în cap, pe frunte, în gât și în piept.

Chuck Holton: Mulți dintre cei 1 500 creștini care trăiesc în această tabără de refugiați au trecut prin experiențe asemănătoare asemenea lui Hanatu. Ea a trecut granița pe jos și s-a refugiat în Camerun ducându-și fetița ei de trei ani pe spate.

Hanatu Katghaya, învățătoare voluntară: Am fugit de Boko Haram. Am mers pe jos timp de două luni până în Nigeria.

Chuck Holton: După ce a ajuns în Nigeria, a observat că tabăra de refugiați nu are o școală. Astfel, ea a decis să facă ceva în această privință.

Hanatu Katghaya, învățătoare voluntară: M-am frământat mult din cauza faptului că acești copii nu merg la școală. Ne-am așezat să discutăm situația. Nu am vrut ca acești copii să crească în acest fel. Am decis să nu îi lăsăm fără educație. Gruparea Boko Haram s-a răspândit din cauza analfabetismului. Ei au început să îi ucidă pe toți. Am înțeles că dacă nu îi educăm pe acești copii atunci acest fapt ne va afecta fie în mod direct fie în mod indirect. Acum, Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru schimbarea pe care o văd în rândul copiilor.

Chuck Holton: Haratu și o altă voluntară predau mai mult decât citirea și aritmetica. Ei îi învață pe copii despre moștenirea lor deoarece mulți dintre acești copii nu și-au văzut cu adevărat casa lor natală.

Enoh Yeohanna, vecinul Aishei: Plângem mereu. Copiii cântă des un cântec: "Casa mea, casa mea", deoarece nicăieri nu e ca acasă.

Subtitrare:

Casa mea, Când voi vedea casa mea ?

Chuck Holton: A plouat toată noaptea, și prin acoperișul din polietilenă apar scurgeri foarte repede.

Aisha Walla, creștină din Nigeria: Una dintre cele mai mari dificultăți cu care ne confruntăm aici sunt acoperișurile permeabile în timpul sezonului ploios deoarece apa curge în continuu pe patul nostru. Depindem de alții în ce privește mâncarea. Când nu ne pot da mâncare, atunci răbdăm de foame.

Chuck Holton: În ultimele luni, armata nigeriană a lansat atacuri masive împotriva grupării Boko Haram. În ciuda marilor piederi în ambele părți, luptele continuă. În ciuda greutăților, acești creștini transferați cred cu fermitate în puterea rugăciunii.

Aisha Walla, creștină din Nigeria: Datorită credinței mele, mă rog și sunt convinsă că rugăciunile oamenilor din întreaga lume ne-au ajutat să trecem prin aceste vremuri grele. Îi cer Domnului să îi restaureze pe toți cei care au fost transferați și să ne ajute să ne întoarcem la casele noastre ca să ne putem închina împreună Domnului și să trăim în pace.

Știre prezentată în cadrul emisiunii Mapamond creștin 788 – august 2019. Citește aici ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.