Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Creștinii kurzi și iminența unei tragedii după ce Trump „abandonează” nordul Siriei

Turcia atacă teritoriile kurde în urma retragerii forțelor americane. Mișcarea ar putea conduce la „încă o tragedie suferită de creștinii din Siria”.Turcia a lansat miercuri primul atac împotriva grupurilor de kurzi de la granița de nord a Siriei, la numai câteva ore după ce SUA și-a retras trupele din zonă.

Grupările kurde armate fuseseră aliați apropiați ai SUA în lupta împotriva Daesh, adică a Statului Islamic.

Decizia controversată a președintelui Donald Trump de a părăsi regiunea a fost folosită de guvernul de la Ankara și de către președintele Recep Tayip Erdogan pentru a ataca tradiționalul lor dușman.

Erdogan se folosește de oportunitate pentru a ataca kurzii

„Scopul nostru este să distrugem coridorul terorii care se încearcă a fi stabilit la granița noastră sudică și să aducem pacea în regiune”, a afirmat Erdogan pe rețelele sociale.

În primele ore ale atacurilor aeriene și tirurilor de artilerie, mii de civili au fost nevoiți să fugă din casele lor. Cel puțin șapte oameni au murit în primele atacuri.

Erdogan a țintit miliția kurdă din Forțele Democrate Siriene (SDF), spunând că „teroriștii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) s-au numărat printre cei vizați”. În februarie 2018, Turcia s-a folosit de instabilitatea din Siria pentru a ocupa orașul Afrin. Noua manevră se află la scală mult mai largă, și i-ar permite lui Erdogan să repatrieze în Siria aproximativ 2 milioane de persoane care au cerut azil și care au ajuns în Turcia în ultimii ani.

Scopul lui Trump e să pună capăt „războaielor prostești”

Pe Twitter, Trump și-a justificat decizia care a fost criticată dur. „Plecarea în Orientul Mijlociu a fost cea mai greșită decizie din istoria Statelor Unite”, a scris el, și a adăugat că „pentru noi, aceste războaie prostești care nu încetează, sunt pe cale să ia sfârșit”.

Uniunea Europeană a condamnat invazia turcă.

Creștinii kurzi se tem că Turcia va încerca „să ducă la bun sfârșit genocidul”

Kurzii trăiesc în Turcia, Siria, Irak și Iran. Aproximativ 750,000 se află în zona în care au loc acum atacurile turcilor, printre care între 40,000 și 100,000 sunt kurzi creștini.

Conform Christianity Today, șeful Consiliului Suprem al Sirienilor, Joseph Kassab, a afirmat că „invazia militară așteptată și posibila confruntare cu kurzii i-ar putea obliga pe creștinii din zonă să plece (…) Aceasta presupune încă o tragedie pentru prezența creștină din Siria.

Ashty Bahro, fost director al Alianței Evanghelice Kurde din Irak, și-a exprimat îngrijorările serioase pe care le are în privința minorităților religioase din regiune. „ E foarte posibil ca retragerea americanilor zonă să ducă la extincția creștinilor din acea parte a lumii (…) Cum poate o altă țară să intre sub pretextul eliberării de terorism? Ținta va fi doar terorismul sau „oamenii indezirabili”? Dacă zona nu va beneficia de grija necesară se va putea ajunge la un alt dezastru”.

O condamnare mai puternică a venit din partea Consiliului Militar Sirian, un grup care face parte din SDF. Potrivit Christian Broadcasting Network, aceștia au spus: „Turcia caută să ne ucidă și să ne distrugă, și să ducă la bun sfârșit genocidul împotriva poporului nostru (…) Sperăm și ne rugăm ca, așa cum am apărat lumea împotriva SIIL, lumea nu ne va abandona acum”.

Experții se tem că acordurile de pace și eforturile democrate comune, realizate între kurzi, arabi și creștini, nu vor fi puse în pericol.

Liderii creștini americani avertizează că pot urma consecințe „înfiorătoare”

Unii lideri evanghelici din Statele Unite au contestat decizia guvernului SUA. Evanghelistul Franklin Graham a îndemnat oamenii la rugăciune: „rugați-vă pentru creștinii pe care kurzii i-au protejat. Ar putea fi anihilați. Vreți să ne rugăm împreună ca președintele Donald Trump să revină asupra hotărârii? Mii de vieți sunt în joc”.

Russel Moore, președintele Comisiei de Etică Baptistă și pentru Libertate Religioasă a avertizat asupra consecințelor care pot urma: „Creștinii kurzi (și alți kurzi curajoși) au apărat Statele Unite și au libertatea și demnitatea umană împotriva terorismului dus de către SIIL și de către regimul însetat de sânge al lui Assad. Lucrurile cu care se confruntă acum din partea Turciei totalitare a lui Erdogan este mai înfiorător de cât se poate exprima în cuvinte”.

USCIFR (Comisia Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională) a declarat că retragerea forțelor americane ar putea „avea un impact negativ asupra drepturilor și supraviețuirii minorităților vulnerabile, religioase și etnice”. 

Fii la curent cu ultimele știri creștine: www.alfaomega.tv/stiri

Sursa: Evangelical Focus

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.