Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
galerie home devotional

La un pas de moarte: cum s-au împrietenit un președinte și un papă catolic

Președintele Ronald Reagan și Papa Ioan Paul al II-lea nu au avut multe în comun până când ambii lideri au fost împușcați de niște asasini la câteva săptămâni distanță. Cele două atentate au avut loc în 1981. Cei doi au fost la un pas de moarte și în urma acestei experiențe s-a format o legătură strânsă între ei care a dus la evenimente istorice. Acesta este subiectul unui nou film. Efrem Graham vine cu detalii.

Efrem Graham, reporter: Este una dintre poveștile mai puțin cunoscute ale secolului al XX-lea. Este vorba de colaborarea dintre președintele Ronald Reagan și papa Ioan Paul al II-lea pentru a doborî comunismul și pentru a pune capăt Războiului Rece. Aceasta este tema unui documentar recent intitulat „The Divine Plan” („Planul divin”). În primăvara lui 1981, niște asasini l-au împușcat pe președintele Reagan și la șase săptămâni distanță pe papa Ioan Paul al II-lea. Cei doi bărați au fost la un pas de moarte.

Robert Orlando, scriitor și regizor, The Divine Plan: Cei doi bărbați și-au pierdut 50% din volumul de sânge din corp. Unul dintre ei a pierdut mai bine de 60%, iar celălalt mai bine de 50% potrivit cotidianului The New York Times.

Paul Kengor, A Pope and a President, autor: Acest peședinte protestant și un papă catolic au ajuns la concluzia că Dumnezeu le-a cruțat viața. Ar fi putut să sângereze până la moarte, ar fi putut să moară.

Efrem Graham: În timp ce papa și președintele s-au admirat reciproc de la distanță, aceste atentate i-au apropiat. Când s-au întâlnit pentru prima dată la Vatican, în anul următor, ei au ajuns la concluzia că Dumnezeu le-a cruțat viața pentru un motiv anume, acela de a învinge comunismul. În privat, Reagan a numit această acțiune: „Planul divin” sau DiPi.

Robert Orlando: DiPi era un cod pe care îl folosea doar în anturajul său. Cei doi au folostit acest cod deoarece au simțit că anumite evenimente au avut loc potrivit unei dorințe superioare. Reagan i-a mărturisit papei Ioan Paul al II-lea că nu este vorba că el nu ar fi avut credință, dar acel atentat i-a întărit credința, iar Ioan Paul a fost de acord cu el și de atunci au rămas uniți.

Efrem Graham: Aparent, cei doi nu aveau nimic în comun.

Robert Orlando: Ioan Paul al II-lea l-a cunoscut pe Reagan din media occidentală. Din acest motiv unii l-au considerat un ațâțător de război. El a vrut să se întâlnească personal cu Reagan pentru a vedea dacă este în favoarea păcii. După acea întâlnire, el a spus colaboratorilor săi că Reagan este în favoarea păcii și pot colabora cu el.

Efrem Graham: Robert Orlando care a scris și a regizat „The Divine Plan” spune că cei doi au descoperit foarte repede că au aceleași principii privind credința, libertatea și demnitatea umană.

Robert Orlando: Amândoi au suferit în viață. Papa Ioan Paul al II-lea, la 21 de ani a spus despre el însuși că s-a simțit foarte singur și toți care i-au fost dragi muriseră deja.

Efrem Graham: Deși s-au întâlnit doar de cinci ori în viață, președintele Reagan și papa au început să corespondeze și au legat o prietenie profundă. De la mișcarea Solidaritatea, din țara de origine a papei, până la căderea Zidului Berlinului, „The Divine Plan” prezintă modul în care președintele și papa au perseverat împreună în rugăciune și în domeniul diplomatic, până la prăbușirea comunismului sovietic.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 803 - decembrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.