Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
galerie home devotional

NIGERIA: Musulmani și creștini își unesc eforturile din dorința de a trăi în pace

Un grup de islamiști radicali au incendiat casa familiei lui Esther. Kadijah este o musulmană care a trecut printr-o experiență similară, de data aceasta din cauza unor creștini. Experiența lor asemănătoare le-a apropiat și au decis să lupte pentru pacea țării.

Reporter: Esther Ibanga este pastor la o biserică din Nigeria. Își aduce aminte de anul 2010, când un grup de militanți islamiști au incendiat casa mamei ei.

Esther Ibanga: M-a durut foarte tare deoarece toate amintirile copilăriei mele au ars în acel incendiu.

Reporter: În același an, la mai puțin de șase kilometri, în Dogo Nahawa, mai bine de 500 de femei și copii au fost măcelăriți de militanți islamiști.

Esther Ibanga, pastor din Nigeria: Lidere creștine din oraș au început să vină la mine și m-au întrebat: „Pastor Esther, ce este de făcut? Situația este insuportabilă.”

Reporter: Esther spune că și-a șters lacrimile și a organizat un protest. Mii de femei au mărșăluit și au cerut guvernului să pună capăt corupției și violenței. La scurt timp după aceea, femeile dintr-un sat musulman din apropiere au organizat propriul marș în memoria femeilor și a copiilor uciși într-un atac executat de militanți creștini.

Esther Ibanga: Am decis să vorbesc femeilor musulmane. Astfel, le-am spus: „Eu nu sunt dușmanul vostru, iar voi nu sunteți dușmanii mei.”

Reporter: Ea a apelat la Kadijah Hawaja, un lider al comunității musulmane să o ajute cu o soluție, însă Esther nu a reușit să predea Domnului supărarea și amărăciunea ei.

Esther Ibanga: I-am spus Domnului că nu o fac. Nu voi ierta. A fost o experiență prea dureroasă. Nu am vrut să am nicio legătură cu vreun musulman.

Reporter: Apoi a auzit povestea lui Kadijah.

Esther Ibanga: Casa ei a fost incendiată de tineri creștini. Când i-am auzit mărturia, am știut că ea înțelege ce am simțit eu, iar eu am știut ce a simțit ea. Am înțeles că trebuie să ne unim forțele și să îi ajutăm pe acești copii. Asta m-a vindecat și am reușit să iert cu adevărat.

Reporter: Ele au fondat Women Without Walls Initiative pentru a ajuta musulmanii și creștinii să își rezolve problemele și pentru a aduce pace în Nigeria. Ele sunt de părere că femeile sunt agenți naturali care aduc schimbări sociale și naționale, deoarece ele știu că vor putea schimba Nigeria doar dacă vor ajunge la copii.

Esther Ibanga: Școala pentru mame ajută femeile să fie asemenea unei plase de siguranță în prima linie pentru familie și comunitate. Le instruim timp de 10 săptămâni și le ajutăm cum să recunoască semnele radicalizării la copiii lor.

Reporter: Ele oferă burse tinerilor din medii de risc pentru a-i ajuta să termine școala, susțin copiii cu dizabilități și ajută comunitățile să dialogheze. Esther spune că mesajul lor de pace nu a fost mereu bine-venit.

Esther Ibanga: Ele au spus: „Nu avem apă potabilă în această comunitate și tu ne vorbești de pace? Ce fel de pace?” Le-am întrebat dacă vor sta de vorbă cu noi când vor avea apă potabilă și au spus da.

Reporter: Women Without Walls Initiative a convins o firmă de inginerie ca să foreze ceea ce ele numesc Puțul Păcii, o sursă de apă potabilă împărțită de creștini și de musulmani. Prin această inițiativă și prin altele, Esther vede multe vieți schimbate.

Esther Ibanga: Un băiat musulman m-a chemat mamă. Un băiat musulman a ascultat înregistrarea mea și a citat din predica mea. El a spus că înțelege ce îi spune pastorul. El a vrut să Îl vadă pe Isus, să Îl audă pe Isus prin mine și astfel cred că Dumnezeu este slăvit.

Reporter: Esther a fost criticată de creștini deoarece a colaborat cu comunitatea musulmană, dar nu se dă bătută. Ea spune că miza este prea mare și unicul mod de a aduce pace este prin mesajul de speranță și dragoste a lui Dumnezeu prin Isus Hristos.

Esther Ibanga: El a murit pentru păcatele întregii lumi. Nu a murit doar pentru creștini. El a murit și pentru acei musulmani. El a murit pentru acei necredincioși. Dumnezeu este pregătit să transforme vieți dacă Îl lăsăm să ne folosească drept vase.

Știre difuzată în cadrul emisiunii „Mapamond creștin” 804 - decembrie 2019. Fii la curent cu ultimele știri creștine: https://alfaomega.tv/stiri

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.