Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Stiri Crestine - Mapamond Crestin - Editia 375 - 24 Septembrie 2011 (Video)

mc_200Din sumarul editiei:

- Orfanii crescuti de misionari americani fac dezvaluiri socante
- Epurarea etnica a crestinilor din Sudan
-Ramas fara maini, un barbat invata pe altii cum sa cultive pamantul
-Filmul “Utopia” prezinta povestea succesului castigat prin Hristos
-Tabara Nationala a Tineretului Crestin, Baru Mare, 15-22 iulie 2011

Orfanii crescuti de misionari americani fac dezvaluiri socante

In anii 80, Kari Mikitson era doar o fetita cand misionarii care trebuiau sa o protejeze au inceput sa o abuzeze. „De la sase la opt ani, tatal meu m-a abuzat sexual. Abuzul fizic venea din partea profesorilor si a parintilor sociali”, isi aminteste ea.

In 1960, Wess Stafford a suferit si el in aceasta scoala prezentata in documentar, unde personalul batea elevii in fiecare zi pentru infractiuni minore. „Erau lucruri minore. Un cerarceaf sifonat cand aveai sase ani era un motiv destul de bun pentru o bataie.”

Abuzul sexual era frecvent. „Aceasi oameni care ne citeau istorisiri din Biblie, ne molestau la cateva minute dupa ce se oprea generatorul.”

Susannah Baker a fost abuzata in anii '60 si '70 cand locuia cu familia ei intr-un complex misionar din Bangladesh. Ea spune ca agresorul ei era chiar vecinul si medicul complexului. Agresorul ei a declarat mai tarziu in cadrul unei investigatii ca a abuzat sexual si o alta adolescenta. in prezent, el este cercetat de catre Asociatia Baptista pentru Evanghelizarea Mondiala. „Era un om foarte inteligent si viclean. stia cum sa ascunda ceea ce facea.”

Mikitson, Stafford si Baker au urmat exemplul celorlalti supravietuitori ai abuzului: n-au spus nimic pana mai tarziu. Motivul ? Agresorii lui Mikitson si Stafford le influentau relatia cu Dumnezeu si cu parintii lor. „Ca si copii ni s-a spus sa nu zicem nimic negativ parintilor despre scoala fiindca vom impiedica lucrarea lui Dumnezeu.”

“Acestea erau cuvintele: 'Daca spuneti ceva, africanii vor merge in iad din cauza voastra'”, a spus Stafford.

Nu stie nimeni cat de raspandita este problema abuzului pe campul international de misiune. Multi cred ca situatia sociala de peste ocean a incurajat abuzul. Agresorii se pot inmultii pentru ca taberele misionarie sunt izolate. De asemenea, misionarii par oameni de incredere si de-a lungul istoriei, agresorii nu au fost cercetati penal. Fostul procuror, Boz Tchivdjian, investigheaza acum abuzurile de peste ocean ca parte din organizatia non-profi G.R.A.C.E. El a condus ancheta pentru New Tribes Mission si acum pentru Asociatia Baptista. „Este o zona extinsa necontrolata in care abuzul se poate desfasura si in cel mai rau caz, agresorul este trimis acasa.”

In cele din urma, Mikitson, Stafford si Baker au raportat abuzul la agentiile lor de misiune si au avut parte de multa impotrivire. Stafford, care a ajuns director executiv la Compassion International, s-a intalnit fata in fata cu liderii de la Alianta Crestina si Misionara, fosta lui misiune. „Le-am spus: 'Sunt unul din copiii vostri, asa ca nu negati asta. S-a intamplat si nu dati vina pe victime.'”

Alianta Crestina si Misionara a devenit in 1996 prima organizatie protestanta de misiune care sa ancheteze si sa recunoasca abuzul din cadrul unuia dintre internatele lor misionare. Astazi, acea ancheta este considerata un catalizator in determinarea altor organizatii misionare sa demareze propriile anchete. in 2009, Biserica Unita Metodista a publicat raportul sau, urmata de Biserica Presbiteriana Americana si Misiunea New Tributes. Alte anchete sunt conduse de catre Asociatia Baptista pentru Evanghelizarea Lumii si o a doua pentru New Tribes. In fiecare caz, a durat ani de zile ca supravietuitorii sa convinga organizatiile misionare ca a existat o problema.

„Daca ar fi sa o luam de la capat, cu siguranta am dori sa actionam diferit in sensul ca vom lua in serios aceste povesti”, declarat Bob Fetherlin

Ceea ce da curaj victimelor este amvonul oferit de catre internet. Atat Mikitson, cat si Baker, spun ca traficul de pe blogurile lor a crescut peste noapte. „De la sute de vizitatori pe zi am ajuns la mii de vizitatori.”

Dar aceasta platforma poate distruge victimele din nou din cauza ostilitatii cu care se confrunta. Terapeutul Beth Parker spune ca solutia cea mai buna este sa credem povestea supravietuitorilor atunci cand o relateaza. „De fiecare data cand sursele exterioare nu le dau crezare, ii fac sa creada ca poate ei gresesc si ca toti ceilalti au dreptate.” Victemele isi doresc cel mai mult sa fie aprobate si sa le spui „Imi pare rau”.

„Nu e vorba de bani. Victimele abuzului nu fac dezvaluiri pentru bani. Nu a fost niciodata vorba de bani”, a spus Kari Mikitson.

Tchvidjian spune ca e vorba de cainta din partea agresorilor, dar si din partea celor care le-au trecut cu vederea. Aceasta poate ajuta atat supravietuitorii, cat si agentiile de misiune sa faca progrese.Trebuie sa cunosti toate detaliile esecului tau ca sa te pocaiesti si sa nu mai repeti vreodata aceleasi greseli.”

Astazi, atitudinea misiunilor sunt in schimbare si multe organizatii au creat noi politici de protectie a copilului, explicate in filmari precum acesta produs de catre Alianta. Politica de acum este foarte clara si cu toleranta zero fata de abuzul si tratarea necorespunzatoare a copiilor. De asemenea, 40 de agentii misionare si organizatii crestine au creat o retea de protectie a copilului care a dezvoltat cele mai bune standarde de practica. Asociatia Baptista spune ca doctor investigat este pedofil si regreta ca nu l-au denuntat mai demult la politie, sau la comisia medicala. intr-un final, in martie doctorul a fost denuntat la Departamentul de Sanatate din Michigan. intrebarea pentru organizatiile de misiune este: Cum e planul de dezvoltare ? Cat de mult vor incuraja raportarea abuzului si cat de agresivi vor fi in protejarea copiilor de misionarii delicventi ?

(Dorin) Wess Stafford: „Daca aceasta se petrecea pe taram american si daca nu am fi tacut asa de mult, multi dintre ei ar fi ajuns in inchisoare”, a declarat Wess Stafford.

„Cati sunt in libertate si abuzeaza copiii chiar in timp ce vorbim ? Este un apel de urgenta pentru lumea crestina, iar modul in care raspundem are implicatii eterne”, a concluzionat Tchvidjian.

Epurarea etnica a crestinilor din Sudan

E o noua criza umanitara. Purificarea etnica a poporului Nuba a lasat multi morti si pe multi altii luptandu-se pentru viata lor. Muntii Nuba gazduiesc cea mai mare comunitate de crestini. Ei sunt chinuiti zilnic de atacurile aeriene si de raidurile din casa in casa ale fortelor armate ale presedintelui Omar Bashir. Bashir este un criminal de razboi acuzat pentru genocidul din Darfur. Congressmanul de Virginia Frank Wolf spune ca este important ca biserica din vest sa apere crestinii persecutati.

„Cred ca biserica din vest trebuie sa devina un avocat mai bun pentru biserica persecutata. Aceasta poate motiva nu doar administratia, ci si biserica, liderii tuturor dominatiunilor sa se uneasca in apararea acestora.”

Soldatii lui Bashir incendiaza bisericile. Episcopul Andudu este din Sudul Sudanului, din Kordofan. El a fost martorul dezastrului care a avut loc in dioceza sa.Au fost trase focuri spre casa mea si capelanul a reusit sa scape prin geam. Birourile si sala de internet au fost arse, la fel si catedrala.”

Brad Phillips de la Fundatia Persecution Project s-a intors recent din Muntii Numba. El a declarat inaintea liderilor Congresului american ca accesul ajutoarelor este limitat in regiune. „Se apropie o criza umanitara serioasa. in jur de 70- 90 000 de oameni vor muri in urmatoarele luni fiindca drumurile sunt inchise spre nord si nu se efectueaza zboruri spre Muntii Nuba.”

Aceasta nu a impiedicat o echipa de la Operation Blessing. Cand a auzit despre lipsa de medicamente din Nuba, presedintele Bill Horan de la Operation Blessing a organizat imediat o misiune de ajutorare.

„Am gasit un pilot dispus sa ne duca in muntii Nuba. Cel mai mult am zburat sub nori ca sa nu fim reperati de avioanele militare. Am aterizat pe o bucata de teren si provocarea a fost sa descarcam avionul cat de repede puteam deoarece bombardierele Antonov puteau bombarda oricand zona”, a spus David Darg.

Soldatii de la Armata de Liberare a Poporului din Sudan au condus echipa cateva ore pana la ascunzatoarea generalului Abdel Aziz. Aziz conduce miscarea de eliberare din muntii Nuba. „Partidul National de la Khartoum a declarat jihad, un jihad islamic impotriva poporului Nuba, fie ca sunt musulmi, sau crestini. Nuba nu a atacat Khartoumul. Poporul Nuba nu a luat nimic de la Khartoum, ci Khartoum exploateaza zona. Ei ne iau petrolul. Este singurul stat producator de petrol din nord.”

Poporul Nuba s-a bucurat de o perioada de pace de sase ani, dupa semnarea acodului de pace dintre nord si sud in 2005. Acesta s-a incheiat in iunie anul trecut cand guvernul din nord a atacat capitala poporului Nuba, Kadugli. Bill Horan a vazut o parte din distrugere. “Tinta a fost chiar o scoala. O scoala plina cu copii care se aflau la ore. Doua bombe mari. Slava Domnului ca au ratat tinta, dar nu cu mult. Au creat doua cratere imense in pamant, dar au fost indeajuns de aproape de scoala fiindca sarpnelele au penetrat peretii cladirilor care apartineau de scoala. Un copil a fost ucis si un grup intreg de copii a fost ranit. Cine ar fi in stare sa tinteasca intentionat niste copii ?”

Ce fel ajutor a acordat Operation Blessing ? O trusa de ajutor medicamente si provizii medicale suficiente pentru a pune bazele unei clinici care sa slujeasca la 10000 de oameni timp de 90 de zile. „Am cumparat 2 din acele truse de ajutor din Olanda si le-am adus cu avionul. Medicamentele sunt folosite acum pentru a trata bolnavii si ranitii din clinicile din muntii Nuba. Nimeni nu poate auzi strigatul oamenilor din muntii Nuba. Ei sufera in tacere. Noi trebuie sa fim vocea lor. Statele Unite si toate tarile libere din lume, Natiunile Unite, trebuie sa inceteze sa ignore si sa mai vorbeasca despre aceasta situatie. Ei trebuie sa intre in actiune. Natiunile Unite trebuie sa actioneze. Daca Natiunile Unite iau apararea oamenilor, le rog sa apere oamenii din Nuba !”

Ramas fara maini, un barbat invata pe altii cum sa cultive pamantul

Bambay Sawaneh provine dintr-o familie de fermieri, dar razboiul civil din Sierra Leone aproape ca a pus capat planului sau de a urma traditia familiei.

„Aveam 15 ani cand mi-au facut asta. Nu pot sa explic. E dureros.”

Cand rebelii au taiat mainile lui Bambay, asistentele catolice l-au dus de urgenta la spital si l-au asistat pana s-a facut bine. „Ele au auzit despre aceasta operatie. Au despicat osul, au despartit doua oase ca sa pot apuca lucrurile.”

In prezent, Bambay are o viata aproape normala. Este casatorit si are o fetita, dar este nemultumit de agricultura traditionala. „Ne consumam timpul, banii si energia ca la sfarsitul zilei sa avem doar putin din toata munca. Pot sa spun ca lucram ca un elefant si mancam ca o furnica. Lucram mult si avem putin pentru ca nu facem cum trebuie, cum am fost invatat de catre organizatia Mercy Ships.”

Organizatia Mercy Ships este cunoscuta pentru ajutorul medical oferit persoanelor nevoiase. De cand „Africa Mercy” a ajuns in Sierra Leone in februarie, personalul medical a efectuat mai mult de 2 000 de operatii si 23 000 de tratamente stomatologice. A oferit si programe de instruire prin programe precum „Food for Life”. Ei ofera oamenilor precum Bambay si vecinii lui metode prin care-si pot imbunatati sanatatea si prin care-si pot satisface nevoile de baza, pana cand vaporul se indreapta spre urmatoarea misiune.

„Scopul programului 'Food for Life' este sa ajutam oamenii carora le slujim in vestul Africii. ii invatam tehnici diferite de agricultura care vor raspunde nevoilor nutritive ale oamenilor”, a spus Ken Winebark, administratorul programului.

Prima provocare cu care s-au confruntat instructorii a fost cum sa inlocuiasca practicile periculoase ale fermierilor. Peste tot in Sierra Leona incendiaza terenul pentru a-l cultiva. „Cum vom cultiva daca nu-l incendiem?”, se intrebau ei.

Raspunsul a indicat spre scopul lui Dumnezeu in creatie. „Cand terenul este incendiat, mor toate insectele, toate bacteriile si toata materia organica pe care Dumnezeu le-a lasat acolo pentru noi”, a explicat Bambay.

In timpul cursului de patru luni, studentii au pus in practica ceea ce au invatat. „Am plantat aluni pentru porumb. Alunul este o planta producatoare de nitrogen. Plantam alunii ca sa ofere nitrogen porumbului. Vedeti ca avem sase randuri de porumb si trei randuri de aluni.”

Cand au terminat cursul, studentii au transformat absolvirea intr-o sarbatoare tipic africana. Acum, Bambay doreste sa ajute alti oameni aflati in nevoie.

„El va lucra cu cei din cadrul programului 'City of Rest', un program de reabilitate pentru cei dependenti de droguri si alcool. El ii va invata sa isi produca singuri hrana”, a spus Winebark.

Bambay poate impartasi cu altii mai mult decat agricultura. „Nu am stiut niciodata cine a fost primul fermier. Dar datorita programului de instruire am aflat ca Dumnezeu a fost primul fermier si tot ce face Dumnezeu este perfect. Noi suntem imaginea lui Dumnezeu si trebuie sa pasim pe urmele Lui. Aceasta inseamna ca trebuie sa facem totul perfect, asa cum face El”, a marturisit Bambay.

Filmul “Utopia” prezinta povestea succesului castigat prin Hristos

In cel mai recent film al sau, Robert Duvall, in varsta de 80 de ani, joaca rolul unui fermier texan excentric care ia sub aripa sa un jucator profesionist de golf, rol interpretat de Lucas Black, si il ajuta sa vada ca in viata sunt si alte lucruri mai importante decat golful.

In filmul bazat pe cartea „Golf's Sacred Journey” personajul lui Black se face de rusine in cadrul unui turneu de golf si ajunge sa caute raspunsuri.

Calatoria credintei pe care o face personajul Luke este una lunga si grea pentru el. El are un colaps imens inainte sa ajunga in Utopia. El ajunge aici si este primit cu multa pace si dragoste de catre toti locuitorii acestui oras si cand paraseste Utopia este un om transformat.

Suntem in platoful filmului „Seven days in Utopia” unde vor filma o scena langa rau si in care Johnny, jucat de Robert Duvall, il va invata pe Luke, jucatorul profesionist de golf, cateva lectii de viata prin intermediul pescuitului la musca.

Chiar daca Johnny este un om intelept, Duvall spune ca personajul lui nu este perfect.

„Am schimbat unele lucruri pentru ca am spus ca Johnny este prea bun. Exista un singur Isus Hristos, puneti ceva draci in personaj. Asa ca mi-au dat cativa”, a spus Duvall.

David Cook ,care a scris cartea si a ajutat la scrierea scenariului, spune ca acesta e mai mult decat un film despre golf, este un film despre gasirea adevaratului succes prin Isus Hristos. „Este vorba de o invazie a lui Dumnezeu care schimba viata unui barbat sau a unei femei. Despre aceasta este vorba. Finalul filmului arata cum e sa joci atunci cand ai gasit raspunsul real. Joci cu pace, cu incredere si intr-un mod diferit, de fapt, joci mai bine.”

„Seven days in Utopia” ruleaza acum in cinematografele din Statele Unite.

Tabara Nationala a Tineretului Crestin, Baru Mare, 15-22 iulie 2011

Centrul crestin “Cristos pentru Romania” Suceava impreuna cu Federatia Bisericilor Crestine Autonome din Romania, au organizat in perioada 15-22 iulie 2011, Tabara Nationala a Tineretului Crestin in localitatea Baru Mare, judetul Hunedoara. Scopul acestei tabere a fost acela de a prezenta mesaje biblice cu caracter profetic si vizionar, seminarii pe teme biblice de actualitate, consiliere spirituala si slujire personala, dar si actiuni recreative, intreceri sportive, jocuri si drumetii. Dorinta organizatorilor a fost aceea de a atinge generatia tanara prin mesajele slujitorilor: David McLean, Lucian Chis, Razvan Mihailescu, Florin Mitra, Cusman Cionca, Ghita Dicoi, Nick Decean, Virgil Dan si altii.

La sfarsitul acestei tabere tinerii au marturisit modul in care Dumnezeu a lucrat in viata lor.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.