Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Stiri Crestine - Mapamond Crestin editia 346 - 5 martie 2011

mc_346_coperta
Din cuprinsul stirilor:

  • Interviu cu Eric Metaxas, autorul cartii despre viata lui Dietrich Bonhoeffer
  • Evanghelizare printre nenetii din Siberia
  • Biserica bizantina din Israel
  • Organizatia Alo!Copii

Interviu cu Eric Metaxas, autorul cartii despre viata lui Dietrich Bonhoeffer

Germania anului 1939. Ascensiunea la putere a lui Hitler a uimit pe toti prin viteza si cruzimea sa. Lumea privea ingrozita cum nazistii au inceput sa persecute intai natiunea, apoi continentul. Dar in Germania s-a format un grup de rezistenta care urmarea distrugerea din interior al celui de-al Treilea Reich. Scopul lor principal: asasinarea lui Hitler. Dietrich Bonhoeffer, un teolog si pastor german, a fost liderul acestei grupari. Am stat la discutii cu autorul Eric Metaxas despre noul sau bestseller despre viata de credinta a lui Bonhoeffer.

Scott Ross: „Bonhoeffer”. Subtitlu: „Pastor, Martir, Proroc, Spion”. De ce Bonhoeffer ? De ce ai vrut sa faci asta ?mc_346_1

Eric Metaxas: Astazi, ca si crestini, avem nevoie de modele, avem nevoie de oameni. Bonhoeffer are ceva deosebit. Cred ca el este modelul suprem pentru crestinii de astazi.

Bonhoeffer a crescut intr-o familie de artisti si oameni educati din Germania. Tatal lui a fost un psihiatru proeminent, iar fratele lui a lucrat cu Albert Einstein la diviziunea atomului. Bonhoeffer a ales domeniul teologiei si in timpul studiilor de doctorat la Seminarului Teologic Union din New York, a fost surprins de ce a gasit aici, sau mai bine zis, ce nu a gasit.

„In New York predicau despre orice, dar un singur lucru nu a fost abordar, sau a fost abordat asa de rar incat nu l-am auzit, si anume Evanghelia lui Isus Hristos, crucea, pacatul, iertarea, moartea si viata.” A scris aceste cuvinte in urma cu 80 de ani despre starea protestantismului din New York.

Cand nu gasea o teologie sanatoasa in majoritatea bisericilor din New York, a fost inspirat cand a mers la Biserica baptista Abyssinian din Harlem. Si pentru prima data in viata lui a vazut afro-americani care se inchinau, Evanghelia era predicata cu foc si cu putere. I-au atins inima, l-au miscat si astfel a mers in fiecare duminica, nu doar sa se inchine, ci sa si predea la scoala duminicala.

El a fost starnit de ideea rasismului si a relatiilor dintre rase din Statele Unite. Nu se compara cu situatia din Germania, era o problema americana. Desigur, cu cativa ani mai tarziu Hitler a devenit cancelar in 1933 si totul s-a schimbat. Dintr-o data, Bonhoeffer s-a confruntat in Germania cu exact ce a vazut aici. A vazut cum un grup de oameni, evreii, erau obligati sa fie cetateni de clasa a doua. Din prima zi s-a impotrivit prin viu grai si a fost unul din putinii crestini care au inteles acea situatie.

Bonhoeffer a ajutat la fondarea „Bisericii Marturisitoare” care s-a impotrivit lui Hitler si celui de-al Treilea Reich, in special atitudinii lor anti-crestine si anti-evreiesti. Chiar si cu „Biserica Marturisitoare”, Bonhoeffer a fost aproape singur in recunoasterea profunzimii acestei probleme.
O alta problema care a devenit proeminenta a fost ca declararea faptului ca Evanghelia este in primul rand pentru evrei, apoi pentru neamuri, iar asta l-a costat. Bonhoeffer a citit Scriptura si a incercet sa arate crestinilor ca in Biserica nu este nici evreu, nici grec, nici evreu, nici neevreu. Daca un evreu doreste sa faca parte din Biserica, noi, ca si crestini, suntem obligati sa il primim, si sa ne inchinam cu el. Aici a spus Bonhoeffer ca biserica este locul in care evreii si crestinii stau impreuna. Nu doar nazistii nu intelegeau aceasta, ci si multi din biserica. El a scris o scrisoare circulara in care scria ca atacurile impotriva evreilor din Germania, erau atacuri la adresa poporului lui Dumnezeu. Arderea sinagogilor este un atac la adresa lui Dumnezeu.

In 1939 Bonhoeffer si-a dat seama ca va fi recrutat, dar nu vroia sa lupte in razboiul lui Hitler.

Bonhoeffer a ajuns cu bine in America. Dar dupa doar 26 de zile, devenise pasagerul ultimei nave care avea sa traverseze Atlanticul inainte de inceperea razboiului.

A cautat voia lui Dumnezeu si Domnul l-a chemat inapoi in Germania. El stia ca nu va avea pace in New York. Familia lui Bonhoeffer era toata foarte implicata in conspiratia impotriva lui Adolph Hitler. El a oferit sustinere morala, dar atunci a fost momentul deciziei: „Sa fac un alt pas ?”

Bonhoeffer s-a alaturat serviciului de informatii al armatei, Abwehr, ca si agent dublu. A lucrat ca si curier pentru Al Treilea Reich, dar s-a folosit de aceste ocazii pentru a intrat in legatura cu Fortele Aliate din Europa. Avea totul aranjat in minte. Avea argumente filosofice, spirituale si biblice care puteau justifica implicarea sa intr-un plan de asasinare.

Cum s-a potrivit aceasta cu versetele din Romani 13 unde scrie ca trebuie sa te supui celor din autoritate ?

mc_346_2Eric Metaxas: Multi nemti nu aveau habar de ce se intampla, dar Bonhoeffer stia. S-a gandit ca daca el, ca si crestin, nu este dispus sa-si murdareasca mainile pentru a proteja sute de mii si milioane de evrei nevinovati, nu va putea sta inaintea unui Dumnezeu sfant. Nu trebuie sa ai intotdeauna un argument teologic bine structurat, ci cateodata Dumnezeu iti cere sa actionezi in ascultare.

Inainte ca planul de asasinare sa fie dus la bun sfarsit, Bonhoeffer a fost arestat si trimis la inchisoarea militara din Tegel. Bonhoeffer era inca in inchisoare, asteptand procesul, in 20 iulie 1944 cand planul de a-l asasina pe Hitler a esuat. Intreaga conspiratie la care lucra neincetat de zece ani a fost expusa. Desigur, din acel moment, zilele lui Bonhoeffer erau numarate. Bonhoeffer a fost transferat intr-un buncar al Gestapo-ului si apoi intr-un lagar de concentrare. In 9 aprilie 1945, cu sunetul armelor americane in fundal, Bonhoeffer a fost executat prin spanzuratoare din ordinul direct al lui Hitler. La mai putin de trei saptamani, Hitler s-a sinucis si Germania a fost predata Fortelor Aliate.

Eric Metaxas: Este tentat sa consideram aceasta o tragedie imensa. Cred ca Bonhoeffer ne-ar mustra daca am avea aceasta perspectiva si ar spune: „Da, este trist, dar sa-L slujesti pe Dumnezeu cu tot ce ai pana la moarte este cea mai mare bucurie a vietii.” El este martorul suprem al unei lumi care nu este crestina. El cheama lumea la Dumnezeu cu o sinceritate pe care eu o consider unica. Este foarte, foarte important pentru noi sa intelegem ca acest om a fost un profet al lui Dumnezeu si ca a fost foarte ascultator de Domnul. Pentru mine, bucuria relatarii acestei povestiri este sa-l redescopar pe Bonhoeffer unei generatii care nu l-a cunoscut niciodata.

Evanghelizare printre nenetii din Siberia

mc_346_3Localnicii numesc acest tinut Yamal. Yamal inseamna „capatul lumii”.
Si in multe feluri chiar este.

Aici nu sunt drumuri. Oamenii se deplaseaza cu reni sau snowmobile pe lacuri si rauri inghetate. Latitudine: 70 de grade nord. Longitudine: 70 de grade est. Peninsula Yamal se afla in tundra inghetata a Siberiei, deasupra Cercului Polar. Temperaturile de aici variaza intre -51 si -30 de grade Celsius.

E putin dupa 6 dimineata. Peter Khudi, ghidul siberian, face ultimele verificari. Sania este legata de un snowmobil. Destinatia noastra in aceasta dimineata: o calatorie de patru ore in salbaticie pentru a intalni o familie de nomazi. Dupa doua ore de drum, ne-am oprit pentru cateva clipe.

Aici, soarele straluceste doar cateva ore in timpul iernii. Si cand rasare, de obicei in jurul orei pranzului, peisajul este demn de admirat.mc_346_4

Peter Khudi face parte din cel mai numeros trib nomad numit „nenet”. E mai mult decat un ghid. Vedeti, el este crestin, iar in ultimii ani a vestit Evanghelia lui Isus Hristos tribului sau si altora care traiesc aici in tundra.

„Cand am devenit crestin, Dumnezeu mi-a dat o inima noua. El mi-a dat si o inima noua pentru poporul meu. Ma duc cu snowmobilul la familiile de nomazi si le spun despre dragostea lui Hristos”, marturiseste Khudi.

Nenetii sunt pastori de reni. Cuvantul „nenet” inseamna „copilul caprioarei”.
Aceasta ocupatie este, in esenta, seva nentilor din tundra siberiana deoarece carnea si pielea renilor le aduc multi bani din sate.

„Mancarea, hainele, incaltamintea, casele, mijloacele de transport si totul vine de la reni. Fara reni nu am putea supravietui”, spune un pastor nenet.

mc_346_5Supravietuirea in tundra se invata de la varsta frageda. Ustinia Laptander din tribul nenet spune:„Toti copiii mei au invatat de la o varsta frageda cum sa traiasca in conditii aspre. Este stilul nostru de viata, dar daca nu ai grija, poti muri aici.”

Femeile gatesc, croiesc haine si ridica corturile. Barbatii vaneaza si au grija de reni. Cand e vorba de jupuirea renului, toata familia este implicata. Pielea este folosita la confectionarea de corturi si haine. Sangele si carnea de ren sunt consumate de obicei pentru vitamine.

Peter este unul din evanghelistii care slujesc nenetilor. El viziteaza familia Ustiniei de cateva saptamani. El este sustinut de catre o biserica locala din Siberi si de catre Russian Ministries, o organizatie care are ca scop raspandirea Evangheliei in fosta Uniune Sovietica. El spune ca totul incepe cu evanghelizarea prin prietenie.

Tehnologia moderna, precum snowmobilul, celularul si generatorul au usurat cu siguranta viata din tundra.”Inainte ma deplasam cu renul. Acum, snowmobilul imi permite sa parcurg distante mai mari pentru a vizita familii”, spune cu bucurie Peter Khudi.

Nu exista cifre care pot fi verficate, dar Peter estimeaza ca in ultimii ani, in jur de 500 de neneti L-au primit pe Domnul. El continua sa calatoreasca prin salbaticia tundrei siberiane in cautare de mai multi oameni carora sa le impartaseasca Vestea Buna a credintei in Isus.

Biserica bizantina din Israel

mc_346_6Biserica veche de 1 500 de ani este situata in regiunea dealurilor iudaice, la 32 de kilometri de Ierusalim. Arheologii au descoperit-o dupa ce hotii palestinieni de antichitati au distrus suprafata sitului.

Pentru a preveni si salva orice s-ar putea descoperi aici, Autoritatea Israeliana pentru Antichitati a hotarat sa inceapa sapaturile, iar rezultatul a fost extraordinar. Arheologul Shai Bar-Tura spune ca aceasta biserica este unica in nivelul de pastrare. “Aceasta se reflecta cel mai bine in pardoseala de mozaic care este splendida. Sala din sud este cel mai bine conservata si acolo se pot observa modele geometrice complexe. Se pot vedea peisaje minunate cu animale salbatice, precum pesti care inoata intr-o balta. Mai este un peisaj minunat cu un leu care vaneaza o gazela.”

Coloanele de marmura importate din Turcia brazdau sala principala a bisericii.

Arheologii incerca sa afle de ce a fost ridicata aici o cladire asa de impresionanta. Una din teorii merge inapoi pana in timpurile Biblice.
Aceasta parte a bisericii a fost construita peste un mormant vechi. Arheologii spun ca ar putea fi mormantul profetului Zaharia si ca biserica a fost ridicata in semn de aducere aminte.”

Ramasitele bisericii sunt singurele vizibile la suprafata. Arheologii spun ca satele evreiesti au existat aici in timpul perioadei celui de-al doilea Templu si sute de ani mai tarziu, in timpul revoltei evreiesti impotriva romanilor. Evreii de atunci au construit un sistem de tunele si pesteri in acest deal pentru a locui in ele, dar si pentru a fugi prin ele. Expertii speculeaza ca un cutremur a distrus biserica in secolul al VIII-lea.mc_346_7

“Unul din avantajele arheologiei, si mai ales a acestor situri arheologice, este ca vizitatorii care vin la aceasta biserica, acum descoperita, practic pasesc in aceasi cladire si vad aceleasi lucruri pe care inchinatorii crestini le vedeau in urma cu 15 000 de ani”, spune Shai Bar-Tura.

Autoritatea Israeliana pentru Antichitati planuieste sa deschida situl pentru publicul larg. Pana atunci, va fi acoperit cu nisip si straturi de material pentru a-l conserva.

Alo! Copii

Organizatia Alo!Copii este o lucrare care isi doreste sa ajunga cu Evanghelia in randul copiilor printr-o munca eficienta care sa-i ajute sa se dezvolte intr-un mod armonios si spiritual.

mc_346_8Incercam ca prin cat mai multe metode, cat mai creative si relevante in acelasi timp, sa putem ajunge cu Evanghelia peste tot unde sunt copii”, a spus Razvan Duminica, directorul executiv al organizatiei.

O componenta importanta a acestei lucrari o constituie cluburile evanghelistice care motiveaza biserica locala sa-si deschida portile si sa includa in programul ei aceasta activitate.

Alo!Copii duce Evanghelia si prin taberele de copii. In acest program sunt incluse mai multe biserici si impreuna invata cum sa organizeze tabere de copii.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.