Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
galerie home devotional

Cazul care protejeaza libertatea religioasa a elevilor din Statele Unite

Brooks Hamby a fost premiat pentru rezultatele obținute și a ținut un discurs la festivitatea de absolvire a liceului din orășelul Brawley, California. Acesta, cât și avocații Institutului Libertății care îl reprezintă, au declarat la summit-ul anual despre valorile alegătorului, că școala l-a obligat să-și refacă discursul deoarece acestora nu le-a plăcut că tânărul vorbea despre credință și Dumnezeu.

''Mi-au spus că dacă voi susține acel discurs, o să mi se taie microfonul. În urma celei de-a treia corectări nu mai rămăsese nimic scris despre Dumnezeu sau despre credință'', Brooks Hamby.

''Este strigător la cer că școala nu a fost de acord cu discursul pe care a vrut să-l susțină. A fost singurul moment în care putea să susțină un discurs de mulțumire și i-au negat acest drept de trei ori'', a afirmat Jeremy Dys, avocat, Institutul Libertății.

La sfatul pastorului, al familiei și al prietenilor Hamby a mers înainte cu curaj și a făcut referire la credință, la Dumnezeu și la Biblie.

''Aceștia nu mi-au tăiat microfonul, deși au spus că o vor face dacă va fi nevoie'', a afirmat Brooks Hamby.

Totuși, pentru toate problemele cauzate, Institutul Libertății a cerut dreptate în cazul lui Hamby.

''Le-am trimis o scrisoare prin care le spuneam să-și ceară scuze pentru ce au făcut, iar ei au avut tupeul să ne trimită o lectură de zece pagini în care spuneau că nu doar pot să-i cenzureze libertatea religioasă în ce privește discursul, că sunt obligați să facă asta'', a afirmat Jeremy Dys.

Dacă acest caz ar ajunge în instanță, judecătorul cu siguranță ar cita cazul Tinker al Curții Supreme din anul 1969 spunând că drepturile religioase ale lui Hamby trebuie respectate.

''Ceea ce este ironic este următorul lucru: avocații citează tot timpul acest caz când vin în apărarea libertății religioase a elevilor, dar acest caz nu are nimic de-a face cu libertatea religioasă. Este vorba despre dreptul elevilor care protestau pentru războiului vietnamez alegând să poarte banderole negre la școală,''a afirmat Paul Strand.

Kelly Shackelford, conducătoarea Institutului Libertății, a scris în cartea ''Ironia supremă'' despre cazul Tinker și despre copii curajoși care la mijlocul anilor '60 au fost pedepsiți și batjocoriți pentru că au purtat acele banderole negre după ce au fost interzise de școlile din Des Moines, Iowa. Cazul lor a ajuns la Curtea Supremă. Fiind de partea studenților, Curtea Supremă de Justiție ''Abe Fortas''a decis:

mc 539 libertate religioasa 01''Nici profesorii și nici elevii nu și-au aruncat la gunoi drepturile Primul Amendament când au intrat pe porțile școlii. Când vii la o școală, chiar și dacă e una publică, ai dreptul să ai o părere.''

Shackelford și-a numit cartea: ''Ironia supremă'' deoarece Institutul Libertății din Iowa, un afiliat al Uniunii Americane pentru Libertăți Civile, a luptat și a câștigat drepturile protejate de hotărârea judecătorească în cazul Tinker. Deși astăzi, uniunea se opune unora dintre aceste drepturi.

''Cred că dacă ar fi știut că lucrul acesta deschide porțile pentru protejarea libertății religioase în școli, s-ar fi gândit de două ori. Chiar și astăzi sunt cazuri care apar. Dacă un elev vrea să poarte un tricou cu mesaj împotriva homosexualității, Uniunea refuză să-l ajute pe acest elev'', a afirmat Shackelford.

Unii spun că școala ar trebui să fie o excepție din cauza nevoii de disciplină și ordine. Shackelford este de acord, dar nu întru totul.

mc 539 libertate religioasa 03''Nu ai dreptul să te ridici în timpul orei de matematică să ții un discurs, dar fiecare are dreptul de a ține un discurs datorită Primului Amendament. Acest drept nu se pierde nici când te afli într-o școală, nici când te afli pe trotuar. De fapt, acestea sunt zonele în care este cel mai protejat'', a afirmat Shackelford.

Totuși, cei care iubesc libertatea ar trebui să fie atenți la mesajul experienței lui Brooks Hamby din luna iunie a acestui an.

''Am rămas uimit că se poate întâmpla așa ceva într-un orășel ca Brawley, California. Dacă se întâmplă în Brawley, cu siguranță se poate întâmpla oriunde altundeva'', a afirmat Brooks Hamby.

Stire difuzata in Mapamond crestin 539 - noiembrie 2014 - ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri/

 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.