Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
galerie home devotional

Refugiați din Siria, relocati în SUA

În timp ce din ce în ce mai mulți sirieni fug de război, crește și grija despre cum și unde să se aibă grijă de ei. Aceasta este o problemă morală, politică și de securitate, iar soluțiile nu sunt deloc ușoare. Rep. Juan Vargas spune: "Nu pot uita și niciodată nu voi uita că și Isus a fost un refugiat. A fost un refugiat. A trebuit să meargă în Egipt, ați putea spune. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă nu L-ar fi primit?"

Reporter: Congresmenul Vargas s-a alăturat unei coaliții care le cer președintelui Obama și Congresului să facă mai mult. Aceștia au trimis 10 000 de cărți poștale semnate, prin care le-au cerut că crească ajutorul umanitar cu 30% , să dubleze numărul de refugiați primiți de SUA, și să garanteze dreptul la muncă și la educație pentru mai bine de un milion de refugiați.

James Zogby: Ca țară și popor, nu ne confruntăm doar cu o criză morală. Peste tot în lume există o criză politică. Refugiații nu sunt o problemă temporară, ci una permanentă. Cei care cred că în câțiva ani se va sfârși totul se înșală.

Reporter: Cu doar câteva săptămâni înainte, America a primit 10 000 de refugiați din Siria, obiectiv atins de președintele Obama. În continuare, președintele vrea ca SUA să mai primească încă 110 000 de refugiați, inclusiv 40 000 din Orientul Mijlociu și din Asia de Sud. Mulți americani se tem că în țară se vor infiltra și teroriști sau refugiați radicali. Congresmenul New Jersey-ului Bill Pascrell, sugerează că altceva se pune la cale.

Bill Pascrell: Acesta e un prejudiciu născocit de noi. Nu-i putem spune altfel, decât așa cum este.

James Zogby: Sunteți tentați să faceți la fel. Adică să nu vă asumați acea responsabilitate. Bigotismul, extremismul de dreapta, xenofobia au cuprins țara noastră. Nu este o problemă temporară, e una pe care trebuie să o confruntăm direct.

Rabbi Jeffrey Saxe: Ca și evrei, știm cum e să fii o victimă a prejudiciilor, cum e să fii exclus, desconsiderat și țintiți din cauza identității noastre religioase.

Reporter: Deși SUA se pregătește să-și deschidă ușile pentru peste 100 000 de refugiați din întreaga lume, multe țări nu primesc sau primesc foarte puțini refugiați din Siria. Nici măcar unele țări musulmane din Golful Persic precum Arabia Saudită, Kuweit sau Emiratele Arabe Unite. Președintele Obama a asistat la întâlnirea liderilor lumii organizată de ONU, unde i-a încurajat pe aceștia să-i ajute pe refugiații sirieni.

Agenția evanghelică „World Relief” a ajutat la stabilirea a mii de refugiați în SUA. Recent, reportera noastră, Abigail Robertson, a stat de vorbă cu președintele agenției, Scott Arbeiter. Acesta a fost întrebat care sunt provocările și răsplata acceptării a tot mai mulți refugiați sirieni în SUA.

Scott Arbeiter: Încă din 11 septembrie 2001, au fost stabiliți 800 000 de refugiați în SUA și nu am avut nici măcar un caz de terorism domestic în care să fi fost implicat un refugiat. Datorită proceselor lungi de verificare prealabilă care există, avem grijă să ne protejăm țara, chiar dacă am arătat îndurare.

Reporter: Multe persoane l-au criticat pe Obama, spunând că el acceptă doar refugiați musulmani, în ciuda faptului că 10% din populația Siriei este creștină. Numai în acest an am primit 11 000 de refugiați sirieni, dintre care doar 56 sunt creștini. Credeți că acele acuzații sunt pe drept?

Scott Arbeiter: Dacă ne uităm doar la numere, bineînțeles că ne punem întrebări. Dar dacă încercăm să ne uităm la context, 39% dintre refugiații din Orientul Mijlociu care s-au stabilit aici din 2001 încoace, au fost creștini. O problemă cu sirienii ar fi că lucrul pe care îl vrem noi, adică o verificare prealabilă amănunțită durează în jur de un an sau doi, ceea ce înseamnă că mulți dintre acei creștini sirieni care au trecut prin acea criză nu au trecut încă de acest proces. De asemenea, mulți creștini sirieni au reușit să găsească un ajutor în alte comunități religioase din Europa, în alte locuri din Orientul Mijlociu. Unii oameni au fost, în cele mai multe cazuri, mai puțin vulnerabili.

Reporter: Cine sunt refugiații care vin aici și care credeți că sunt cele mai greșite concepții pe care americanii le au despre ei?

Scott Arbeiter: Cei care vin sunt mame și copii, în unele cazuri și tați. Vin din familii la fel ca a ta sau a mea. Ei vin din dorința de a avea un loc pe care să-l numească acasă, fiindcă cea de acolo le-a fost luată. Un lucru care mi se pare interesant la ei este că mulți vin cu cheile de la vechile case, deși ei nu se mai întorc acolo. Ei știu asta, dar este ceva în ei, la fel ca în noi, care îi face să-și dorească să se întoarcă acasă. Ei nu vor să fie restabiliți, nu vor să fie într-o altă țară, ci vor să meargă acasă. În țara, cultura și comunitatea din care fac parte. Dar nu este posibil. Cred că cea mai mare neînțelegere este că ei vin ca să-și schimbe statutul financiar. Acest lucru este posibil, însă ei caută să supraviețuiască. Dacă ar rămâne acolo, ar muri uciși de aceiași oameni de care ne ferim și noi. Un prieten a spus că trebuie să avem grijă să nu pedepsim victimele organizației SIIL pentru păcatele săvârșite de SIIL.

Reporter: Care sunt nevoile pe care le întâmpină organizația dumneavoastră?

Scott Arbeiter: Aș vrea să îți imaginezi un refugiat care vine la noi cu avionul. Unul care nu cunoaște limba, speriat de ce va găsi, fără să știe care va fi ajutorul pe care-l va primi. Coboară din avion și e întâmpinat de un grup de oameni de la o biserică locală. Noi le spunem „Good Neighbors teams”. Aceștia îl duc la mașină, unde mai sunt câțiva oameni din țara lor, care vorbesc aceeași limbă. Îl duc într-un apartament care a fost mobilat de biserica locală, cu ajutorul organizației „World Relief”. Le arată alimentele pe care le au în frigider și îi asigură că se vor întoarce ca să-i ajute să se înscrie la un curs de limba Engleză. Vorbesc cu ei despre posibilitatea calificării într-un anumit domeniu.

De asemenea, le spun despre comunitatea „Our Church”  și că îi așteaptă cu brațele deschise. Imaginează-ți cât de mult înseamnă acest lucru pentru cineva. Isus a fost foarte clar. El a spus: „Ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel.” Ce aș vrea să mi se facă dacă viața mea n-ar mai avea sens, dacă ar trebui să plec din țara mea, dacă casa mea era printre gunoaie, să nu fiu împreună cu toată familia. Am plecat cu ce am putut. Căutăm oameni care să spună că sunt gata să facă pentru alții așa cum ar voi să se facă pentru ei. Ne pasă mult de cei săraci. În această perioadă, Dumnezeu a spus că ni-i aduce nouă. Mă tem că ne vom închide ușa și Îl vom refuza pe Dumnezeu. Poate că vom trimite câțiva oameni la ei, dar ne vom împotrivi valului care e trimis la noi.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 637 - 2 octombrie 2016. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Etichete: imigranti, siria, refugiati, sua

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.