Donează     Rugăciune       TV LIVE                           
galerie home devotional

Extinderea bisericii din Cuba

Reporterul CBN, Heather Sells a mers in Cuba si a facut un reportaj despre Biserica care se extinde. Acestea sunt vremuri palpitante pentru Biserica din Cuba.

Biserica se extinde si bisericile dau dovada de o unitate deosebita. In cadrul acestei campanii de evanghelizare care tocmai s-a incheiat, s-au intrunit peste 300 de biserici din peste 30 de denominatii, luand legatura cu peste 55.000 de oameni. In anul 2015 am mers in Cuba si am gasit o Biserica plina de viata care foloseste mijloace simple pentru a impartasi mesajul lui Hristos.

In ultimii ani, bisericile din Cuba au cunoscut o crestere incredibila in ciuda saraciei si al unui regim opresiv. Pastorul Nestor locuieste cu sotia sa intr-un apartament de doua camere. Membrii bisericii sale se intalnesc intr-o incapere de marime medie, unde nu incap toti.

Nestor: Am crescut in credinta si datorita limitarilor si dificultatilor.

In ciuda restrictionarii constructiilor noi, in randul baptistilor din Cuba si membrilor Assemblies of God s-au raspandit bisericile in case. In ciuda resurselor limitate, oamenii tanjesc dupa Evanghelie pe intreaga insula. Duminica dimineata bisericile sunt pline.

Ermina: Oamenii nu pun accent pe comoditate. Sunt obositi, pentru ca lucreaza toata ziua, insa se aseaza pe scaune improvizate sau stau in picioare pe toata durata serviciului, nu ii deranjeaza.

In perioada presedintiei lui Raul Castro, restrictiile cu privire la biserici s-au atenuat. Se pot organiza evenimente publice cu mai mare usurinta, si se poate evangheliza. Emigrantul si filantropul cubanez Teo Babun spune ca moartea lui Fidel Castro poate crea mai multe oportunitati. Dictatorul a distrus libertatea religioasa. Castro a exilat credinciosii si a interzis manifestarea publica a credintei. Fratele sau, Raul, este pragmatic si este mai permisiv fata de Biserica.

Teo Babun: Nadajduim ca guvernul cubanez se va putea indrepta, in mod progresiv, spre libertate religioasa.

Unii se tem ca Raul Castro ar putea limita libertatea religioasa ca nimeni sa nu profite de moartea fratelui sau. Unii se tem ca in timpul administratiei Trump calatoriile in Cuba vor fi restrictionate din nou. Acest fapt ar putea incetini procesul de extindere a parteneriatelor intre bisericile din SUA si Cuba. Expertul baptist in domeniul misiunii Jason Carlisle spune ca imbunatatirea relatiilor intre SUA si Cuba a incurajat misionariatul.

Jason Carlisle: Orice lider entuziasmat care incearca sa se implice la nivel mondial, care vrea sa trimita misionari din biserica sa intr-o tara cu crestini, se gandeste la Cuba.

Deocamdata pastorii cubanezi si liderii de misiuni din SUA sunt precauti, dar optimisti. Biserica cubaneza a dovedit deja ca poate supravietui, dar si mai mult, poate prospera in conditii dificile. Conform unui nou raport emis de Associated Press, Assemblies of God este biserica care se raspandeste cel mai repede. In vreo 25 de ani, Assemblies of God a crescut de la 10.000 de membri la in jur de 120.000 de membri in prezent. Mai sunt 100.000 de baptisti si 40.000 metodisti in tara in care candva credinta a fost in afara legii.

Cuba este inca o tara saraca. Cum reuseste Biserica sa se raspandeasca intr-o tara saraca?

Ei folosesc un model foarte simplu care este un exemplu pentru noi toti. Ei ii incurajeaza pe oameni sa isi spuna marturia. Cand cineva devine credincios, este incurajat sa isi impartaseasca marturia cu vecinii, colegii, sa-si spuna experienta personala si care e importanta lui Isus in viata sa. Ei folosesc metode de baza pe care le putem gasi in Noul Testament. Biserica infloreste, bisericile in case se raspandesc in Cuba, din cauza restrictiilor venite din partea guvernului, care initial au fost considerate negative iar acum s-au transformat in ceva pozitiv. Bisericile in case se multiplica cu repeziciune pe insula.

Presedintele Consiliului Bisericilor in Cuba recent a declarat agentiei Associated Press ca in Cuba exista libertate religioasa. Crezi ca este o afirmatie corecta?

Este interesant ca au facut aceasta afirmatie, desi nu stiu de ce au facut-o. Cred ca adevarul este la mijloc. Credinciosii din Cuba nu spun ca nu sunt persecutati deloc. Se confrunta cu multe restrictii. Sunt restrictii cu privire la construirea bisericilor, cu privire la evenimentele organizate in public. Trebuie sa aiba grija la comportamentul lor. Insa majoritatea dintre ei ar spune ca termenul „persecutare” este exagerat.

Cat de semnificativa este ultima campanie de evanghelizare care a avut loc recent?

Multi sunt entuziasmati ca bisericile s-au intrunit si pentru ca 55.000 de oameni vor aparitia unei carti cu marturiile cubanezilor. Campania a avut multe efecte pozitive.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 665 - 16 aprilie 2017. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Etichete: biserica, biserica si societatea, misiune, cuba, fidel castro

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

sidebar pulsspiritual
sidebar MC
sidebar stiriro
sidebar stiridinisrael
sidebar aotv cinesuntem
sidebar facebook
sidebar revista
sidebar manaprofetica
sidebar crestinul societatea
sidebar creationism
sidebar proviata
sidebar intelegerea vremurilor
sidebar tvlive
sidebar programtv
sidebar receptie
sidebar mediacenter

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.