Donează     Rugăciune       TV LIVE                          

Israelul acuză Polonia că vrea să nege prin lege rolul său în Holocaust

Parlamentul polonez a adoptat, vineri, un proiect de lege prin care orice persoană care acuză statul polonez de complicitate la crimele comise de nazişti, sau care se referă la lăgărele naziste de concentrare ca fiind poloneze, riscă până la trei ani de închisoare.

Măsura, care va fi aplicată atât persoanelor poloneze, cât şi cetăţenilor de altă naţionalitate, va trebui să fie aprobată de Senat, înainte de a fi semnată de preşedinte.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a criticat un proiect de lege: „Mă opun vehement. Istoria nu poate fi schimbată şi Holocaustul nu poate fi negat”, a transmis Benjamin Netanyahu într-un comunicat.

Polonia a fost atacată şi ocupată de Germania nazistă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Milioane de cetăţeni au fost ucişi, inclusiv 3 milioane de evrei polonezi, în Holocaust.

Statul se opune de mai multă vreme utilizării expresiei „lagăre de exterminare poloneze”, care sugerează că Polonia este, într-o măsură oarecare, responsabilă pentru locuri ca Auschwitz.

Lagărele au fost construite şi operate de nazişti după ce au invadat Polonia, în 1939.

Oficialii israelieni se opun însă propunerii de lege şi spun că ea va limita discuţia privind implicarea Poloniei în Holocaust.

„Este o ruşinoasă desconsiderare a adevărului”, a spus ministrul israelian al Educaţiei. „Este un fapt istoric acela că polonezii au ajutat la uciderea evreilor, i-au predat, abuzat şi chiar omorât pe evrei în timpul şi după Holocaust”.

Totuşi, el a recunoscut că expresia „lagăre poloneze” nu este chiar reprezentativă.

„Un fapt istoric este şi acela că germanii au inițiat,plănuit şi construit lagărele de muncă şi de exterminare din Polonia. Acesta este adevărul şi nicio lege nu îl poate rescrie. Aceste fapte trebuie învăţate de generaţiile următoare”, a transmis ministrul educației israelian.

Guvernul polonez a precizat că legea nu are ca scop limitarea libertăţii de a cerceta şi discuta Holocaustul.

Premierul polonez a scris pe Twitter că „Auschwitz-Birkenau nu sunt cuvinte poloneze şi «Arbeit Macht Frei» nu este o zicală poloneză”.

Arbeit Macht Frei - Munca te face liber -  este o lozincă afișată în Germania nazistă la intrările în lagărele de concentrare și exterminare, inclusiv în lagărul de la Auschwitz, din Polonia.

Patryk Jaki, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, este autorul textului legii. El a spus că obiecţiile Israelului sunt „dovada” că era nevoie de o astfel de reglementare.

Este estimat că peste 1 milion de oameni, cei mai mulţi dintre ei evrei, au murit la Auschwitz înainte de încheierea războiului în 1945.

Sursă: RFI 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Proiecte de creștere spirituală și ucenicizare

Prin tematica variată abordată în materialele noastre video, tipărite sau publicate online, suntem o sursă de hrană spirituală pentru creștinii români, ajutând credincioșii să se maturizeze spiritual și să fie echipați pentru a extinde Împărăția lui Dumnezeu în România. Fii și tu alături de noi, partener Alfa Omega TV! Urmărește reportajul!