Donează     Rugăciune       TV LIVE                          

Răpită, violată și ridiculizată - o supraviețuitoare Boko Haram cunoaște pacea lui Dumnezeu

În nord-estul Nigeriei, violența sexuală este des întâlnită din cauza atacurilor comise de către grupul terorist Boko Haram. Mii de femei și fete sunt răpite și violate. Multe dintre ele sunt forțate să se căsătorească cu răpitorii lor și rămân însărcinate în urma violurilor. Unele dintre ele reușesc să scape sau sunt răscumpărate, așa că li se perimte să se întoarcă în satele lor, pe care de cele mai multe ori le găsesc distruse.

Pentru multe dintre aceste femei - cum ar fi Esther din satul Gwoza - persecuția nu se sfârșește atunci când se întorc acasă. Ele se întorc în satul lor și în loc să fie primite cu brațele deschise și să fie ajutate, au parte de respingere și discriminare din partea familiei și a comunității lor care le etichetează drept „femeile Boko Haram”. De asemenea, copiii lor, concepuți prin viol, se confruntă și ei cu respingere, abandonare și violență.Boko Haram. Photo source: ICIR NIGERIA

Timp de un an, Esther a fost ținută captivă de militanții Boko Haram. Captivitatea ei a lăsat-o cu răni emoționale profunde și cu o fetiță pe care a numit-o Rebecca – fetiță pe care familia ei și oamenii din sat o strigă „Boko”. Esther împărtășește povestea ei în timp ce fiica ei se uită în aparatul de fotografiat.

Ultimul lucru pe care Esther (17 ani) și-l amintește din ziua în care lumea ei s-a prăbușit este trupul tatălui ei căzut la pământ.

Mama ei murise, iar Esther și tatăl său trăiau o viață modestă. Mergea la școala și avea grijă de tatăl său bolnav cât putea de bine însă acea zi din luna octombrie i-a schimbat complet viața. 

În octombrie 2015 totul s-a schimbat. Grupul islamic extremist Boko Haram (care în traducere înseamnă „învățătura occidentală e un sacrilegiu”) a atacat satul lor. Când au izbucnit primele focuri de armă, urmate de strigăte de teamă, Esther și tatăl ei au încercat să scape, însă era prea târziu - atacatorii îi înconjuraseră deja casa.

Militanții rebeli l-au lovit pe tatăl său și l-au lăsat într-o baltă de sânge. Esther a fost răpită și a devenit sclavă a grupării Boko Haram. În timp ce rebelii o duceau pe ea și pe alte câteva tinere din sat spre ascunzătoarea din pădurea Sambisa (unde Boko Haram a ținut captive mii de fete și femei), ea continua să se uite în urmă, cu ochii fixați asupra trupului tatălui său.

UN COȘMAR INIMAGINABIL

Viața în captivitate cu Boko Haram a fost cel mai îngrozitor coșmar pe care Esther și l-a putut imagina vreodată. Acolo, în Pădurea Sambisa, teroriștii foloseau diverse tactici pentru a constrânge fetele răpite să renunțe la credința lor în Hristos și să jure loialitate lui Allah, Dumnezeul musulman. Când presiunea nu a funcționat cu vorbă bună, ei au început să apeleze la violență.

Multe dintre fete nu au putut suporta torturile și s-au căsătorit cu răpitorii lor, spune Esther.

Esther a suferit presiuni extreme. Ea era una dintre cele mai frumoase, așa că mulți militanți o doreau ca soție. Cu toate acestea, Esther, ca și omologul ei din Biblie (Estera 4:16), a hotărât să nu renunțe la credința ei. În inima ei, ea a decis că mai bine moare decât să renunțe la Hristos. Decizia ei a fost, fără îndoială, curajoasă, însă consecințele au fost îngrozitoare.

Încercând să ascundă lacrimile care se scurg peste obrajii ei, Esther se uită în jos când își amintește de chinurile prin care a trecut. „Nu pot să număr câți bărbați m-au violat. De fiecare dată când se întorceau în pădure, ne violau și ne pângăreau”.

Ea tace în timp ce încearcă să-și țină în frâu emoțiile.

„Cu fiecare zi care trecea, mă uram din ce în ce mai mult” spune ea. „Simțeam că Dumnezeu m-a părăsit. Au fost momente când eram atât de supărată pe El. Totuși, nu am putut niciodată să renunț la El. Trebuia mereu să-mi amintesc promisiunea Lui că El nu mă uită și nu mă părăsește.”

În cele din urmă, Esther a rămas însărcinată. Nu știe cine este tatăl copilului nici astăzi.

„Niciodată nu am crezut că aș putea să iubesc acest copil”, spune ea, amintindu-și cum s-a simțit atunci când a aflat că e însărcinată.

În noiembrie 2016, armata nigeriană a salvat-o pe Esther și pe celălalte fete răpite. Esther s-a întors în satul ei însărcinată, sperând să găsească sprijin. În schimb, mulți dintre membrii comunității ei au respins-o atât pe ea cât și pe restul fetelor care fuseseră răpite, numindu-le „femeile Boko Haram”.

Salamatu Umar este obișnuită, de asemenea, cu această etichetă. Și ea a fost răpită de Boko Haram în 2015, pe când avea doar 15 ani. A fost forțată să se căsătorească cu un luptător Boko Haram. Ea și o altă fată au scăpat în cele din urmă de răpitorii lor, fugind în timp ce strângeau lemne de foc pentru gătit. Salamatu era însărcinată la acea vreme.

Salamatu este liberă acum - și totuși, continuă să fie rănită și persecutată de către familia ei.

„Oamenii mă strigă «soția lui Boko Haram»”, a declarat ea pentru NPR. „Ei spun că sunt soția unui ucigaș – cum să îmi fie frică de ei? Ei spun că fiul meu este un copil Boko Haram.”

Raportul UNICEF din 2016 a scos la lumină prejudecățile și persecuția cu care foștii sclavi ai Boko Haram se confruntă atunci când se întorc în satele lor. Raportul indică faptul că sătenii le consideră pe aceste femei, fete și pe copii lor drept o amenințare directă, temându-se că au fost îndoctrinate și radicalizate de către răpitorii lor.

Creșterea recentă a atacurilor sinucigașe comise de către femei în Nigeria a întărit, de asemenea, convingerea larg răspândită că femeile și fetele ținute captive de militanți sunt o amenințare generală a regiunii.

Unii cred, de asemenea, că copiii concepuți cu rebelii vor deveni următoarea generație de luptători - care poartă caracteristicile violente ale tatălui lor biologic.

Oamenii le percep pe aceste victime ale conflictului ca fiind parțial responsabile pentru violențele și pierderile pe care întreaga comunitate le suferă în timpul insurgenței. În consecință, un număr tot mai mare de copii și nou-născuți, precum și mamele lor, sunt respinși de societate și sunt expuși la violențe.

În nord-estul Nigeriei, există tabere în care sunt strămutați fostele captive Boko Haram, ale căror familii și comunități le-au respins și le-au forțat să iasă din comunitate, lăsându-le să se îngrijească de ele însele și de copiii lor.

O NUMESC PE FETIȚA MEA „BOKO”

 Noua libertate a lui Esther a fost umbrită de acest val neașteptat de persecuție din partea familiei și a comunității.

„M-au batjocorit pentru că eram însărcinată”, spune ea. „Chiar și bunicii mei m-au disprețuit. Am plâns mult. Mă simțeam atât de singură.” a spus ea. „Ceea ce m-a rănit cel mai tare a fost că au refuzat să o strige pe fiica mea Rebecca. Mereu au strigat-o «Boko».”

LA CRUCE

Esther a intrat în contact cu organizația „Open Doors” prin intermediul conducătorilor bisericii ei care au invitat-o să participe la un seminar pentru a o ajuta să treacă peste traumele suferite. În timpul seminarului, liderii au încurajat-o pe Esther și pe ceilalți participanți să lase toată durerea și suferința lor la cruce.

Ei i-au încurajat pe participanți să se încreadă în Dumnezeu, știind că Domnul este dispus și capabil să-i elibereze de rușinea și suferința prusă de violențele prin care au trecut.

Cel care ținea seminarul le-a spus participanților să-și scrie povara inimii pe o bucată de hârtie. Apoi i-a rugat să agațe acea hârtie pe crucea de lemn sculptată manual în cameră.

„Când am agățat acea bucată de hârtie pe cruce, am simțit că i-am dat toată durerea mea lui Dumnezeu”, spune Esther. „Când pastorul a luat mai târziu toate bucățile de hârtie de pe cruce și le-a ars, am simțit că durerea și rușinea mea au dispărut”.

Esther a continuat să primească consiliere.

BUCURIA ȘI RÂSUL AU ÎNLOCUIT TRISTEȚEA

La un an după întoarcerea în satul ei, oamenii încă se luptau să o accepte pe Esther și pe fiica ei. Dar au observat, de asemenea, o schimbare în mama adolescentă, care reprezintă dovada vie a iubirii, a milei nesfârșite și transformatoare a lui Dumnezeu. Esther este capabilă astăzi să spună că are pace în legătură cu trecutul ei.

„Oamenii au observat o schimbare”, spune ea. „Unii dintre acei oameni care mă supărau acum mă întreabă secretul meu. Le spun: „Mi-am iertat dușmanii și acum am încredere în Dumnezeu. A Lui este răzbunarea.”

Astăzi, Esther și fetița ei trăiesc cu bunicii săi.

Organizația „Open Doors” a contribuit, de asemenea, la asigurarea nevoilor fizice ale Estherei și a micuței Rebecca. Ajutorul pe care l-a primit o face acum să simtă că are o familie adevărată, spune ea.

Copilul pe care tânăra a crezut că niciodată nu va putea să îl iubească a devenit persoana pe care acum o iubește cel mai mult în această lume. Dumnezeu a făcut minuni în inima și în viața ei.

„Rebecca a înlocuit tristețea mea cu bucurie și râsete.” spune tânăra mamă.

SĂ NE RUGĂM ÎMPREUNĂ CU ESTHER PENTRU NIGERIA

  • Rugați-vă în continuare pentru Esther, deoarece continuă să meargă pe un drum dificil și adesea merge singură. Rugați-vă să continue să-și arunce toată durerea ei asupra Mântuitorul și să înceapă să vadă planul pe care Dumnezeu îl are pentru viața ei.
  • Rugați-vă împreună cu Esther pentru viața și viitorul Rebeccăi, în timp ce crește într-o comunitate care se uită de sus la ea și deseori o evită. Rugați-vă ca Dumnezeu să facă miracole în viața micuței și să se dezvăluie în mod incontestabil pe Sine însuși ca pe Creatorul și Mântuitorul ei. Rugați-vă ca Domnul să continue să o folosească pe Rebecca pentru a arăta dragostea și mila Lui pentru oamenii din jurul ei.
  • Rugați-vă pentru toate femeile, fetele și copiii care au fost răpiți din comunitatea lor de către lupătorii rebeli. Rugați-vă pentru putere și pentru protecția lor.
  • Rugați-vă cu cei aproximativ 20.000 de bărbați, femei și copii care sunt în continuare captivi ai Boko Haram. Rugați-vă pentru protecția lor și rugați-vă ca ei să simtă protecția lui Dumnezeu în mijlocul coșmarului în care se află.
  • Rugați-vă pentru cei 2,7 milioane de copii afectați de conflicte din Nigeria care au nevoie de sprijin psihosocial. Rugați-vă ca ei să caute și să găsească ajutor și să-L cunoască pe adevăratul Vindecător al inimii și minții lor.

Sursă: Open Doors

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x
x

GDPR - avem nevoie de acordul tău pentru a putea să-ți trimitem materiale

Dacă ești abonat la revistă sau la newsletterul nostru, trebuie să știi că nu ți le mai putem trimite, decât dacă primim un acord explicit de la tine, conform legislației GDPR. Durează câteva secunde să ne dai acordul. alfaomega.tv/acord
Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.