Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Intalnire de varf intre Trump si Putin

Liderii din Europa si din Orientul Mijlociu sunt ingrijorati din cauza influentei crescande a Rusiei in acea regiune. Ei se asteapta de la SUA sa contracareze acea influenta. Recent, Chris Mitchell a stat de vorba cu Joel Rosenberg, autor si expert in Orientul Mijlociu despre intalnirea care va avea loc in curand intre Trump si Putin si despre sperantele sale legate de aceasta intalnire.

Chris Mitchell: Peste cateva zile, presedintele Trump se va intalni cu presedintele Putin. Ce parere ai despre aceasta intalnire? Ce trebuie sa stie presedintele Trump inainte de aceasta intalnire?

Joel Rosenberg: Trump se descurca mai bine cand vine vorba de Rusia, in ciuda criticilor. A numit niste „atacanti” in echipa sa pentru a se apara de amenintarea pe care o reprezinta Putin. L-a numit pe Jim Mattis in functia de secretar al apararii, pe Mike Pompeo in functia de secretar de stat, pe John Bolton in functia de consilier pentru Siguranta Nationala. Asta este bine. Trump a cerut cresterea cheltuielilor pentru aparare si a cerut membrelor NATO sa creasca cheltuielile pentru aparare. Cel putin opt tari au decis sa creasca cheltuielile pentru aparare. Asta este bine. Este ciudat faptul ca Donald Trump este mai critic fata de procuratorul general din SUA decat fata de Vladimir Putin. Este ciudat. Nu cunosc motivul. Ma voi ruga pentru el.

Chris Mitchell: Ce ai spune presedintelui Trump inainte de aceasta intalnire de varf?

Joel Rosenberg: Sa nu mai spuna ca este o onoare pentru el sa il intalneasca. Sa nu mai fie asa de bland cu el. Cred ca este prea slab. Este contradictorie diferenta intre modul in care Trump se comporta cu aliatii NATO, cu procurorul general din SUA, cu democratii din Congres si modul in care se comporta cu Putin. Sa inceapa sa se comporte cu Putin asa cum se comporta cu democratii. In mod dur, puternic. Sa nu accepte absurditatile lui. Sa spuna clar ce doreste. Nu spun sa se certe cu el, insa Putin este un barbat foarte periculos si care comite atrocitati in lume. Sa nu mai fie prietenos cu el sperand sa obtina ceva de la el.

Chris Mitchell: Daca ai fi in aceeasi incapere cu Trump si Putin, iar camerele ar fi oprite, ce ai vrea sa auzi ca ii zice Trump lui Putin?

Joel Rosenberg: Mi-e greu sa raspund la aceasta intrebare. Eu nu as vrea sa il vad pe Trump in aceeasi incapere cu Putin. Nu cred ca avem multe de spus presedintelui Putin. Prefer sa poarte o discutie amicala cu el decat sa se certe. Insa nu va reusi sa negocieze cu Putin. Nu cred ca ajunge sa te afli in aceeasi incapere cu un lider mondial care iti este dusman, care este o amenintare din punct de vedere strategic. Trebuie sa ai un plan de bataie. Cred ca este o decizie corecta a presedintelui Trump de a intari fortele militare americane, de a intari fortele militare NATO, de a convinge membri NATO sa cheltuiasca mai mult pentru aparare, de a se inconjura cu lideri puternici. Nu cunosc niciun motiv pentru care Trump ar trebui sa se afle in aceeasi incapere cu Vladimir Putin. Putin nu face nimic pentru noi si nici nu va face. Nu sunt in favoarea intalnirii in aceste circumstante, decat in cazul in care exista un obiectiv strategic.

Chris Mitchell: Stiu ca ai vorbit deja despre acest subiect. Spune-ne despre obiectivele lui Putin in Orientul Mijlociu. Care sunt obiectivele sale?

Joel Rosenberg: Vladimir Putin vrea sa extinda influenta imperiului rus. El vrea ca Rusia sa devina o tara de temut. Doreste sa devina liderul suprem pe plan mondial. Singurul loc unde trebuie sa faca manevre este Orientul Mijlociu. Are deja Iranul la degetul mic. Atrage Turcia de partea sa. Turcia este un aliat NATO, dar se indreapta spre partea celor rai, spre Putin. Bashar al-Assad din Siria face parte din tabara lui Putin. Putin vrea sa fie considerat un lider foarte influent in Orientul Mijlociu. El vrea ca Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Iordania si Egiptul sa depinda de el. El vrea sa ii indeparteze de Occident, de SUA, ti sa ii atraga de partea rusa. Rusii condusi de Vladimir Putin au o viziune diferita asupra lumii decat Arabia Saudita, decat Emiratele Arabe Unite, statele arabe sunite si Israelul, pentru ca Rusia s-a cuplat cu Iranul. Acesta e adevarul. Ei au incheiat o alianta fara precedent in istoria lumii. Aceasta alianta este periculoasa. Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Israelul, Iordania, Egiptul, SUA trebuie sa ii spuna sa aleaga. Daca va pastra alianta cu Iranul, atunci va fi impotriva tuturor intereselor acestor tari.

Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 731 - 22 iulie 2018. Ultimele stiri crestine - http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.