Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

O noua carte intregeste puntea dintre arheologie si Biblie

Israelul detine unele dintre cele mai valoroase comori arheologice si oamenii de stiinta deseori leaga descoperirile lor de scripturi. Acum, e randul dvs. sa faceti aceste legaturi. E vorba de o noua carte ce ofera un ghid usor de citit, care face legatura dintre artefactele antice si Scriptura.

In timpul unei vizite in Tara Sfanta, Lisette Bassett-Brody a vizitat Israel Museum.

Acolo a gasit artefacte precum acesta, dar cand a cautat un catalog pentru aceste comori biblice, n-a putut gasi niciunul. Asadar, s-a decis sa intocmeasca unul. Aceasta, in urma cu 18 ani.

Decizia de atunci si apoi ani de munca asidua au nascut cartea Etched In Stone – Archeological Discoveries That Prove The Bible.

„Aceasta nu e o carte despre arheologie, ci mai mult despre Biblie si doar putin despre arheologie, doar pentru a arata ca relatarile de pe paginile Bibliei sunt dovedite istoric si sunt factuale.” a spus autoarea.

Chiar si credinciosii poate inca nu stiu ce s-a descoperit: „Nu cred ca multi crestini isi dau seama cat de multe dovezi palpabile exista in favoarea Scripturii.”

Una dintre dovezi, mai exact, mii de dovezi, sunt Manuscrisele de la Marea Moarta, gazduite aici la IAA, Autoritatea Israeliana de Antichitati. Aici e laboratorul unde expertii examineaza manuscrisele descoperite in urma cu 70 de ani, care reveleaza comorile scrise acum 2 000 de ani.

„Cand ceva din Scriptura nu are sustinere in arheologie, criticii prind ocazia, spunand ca nu avem nicio dovada si deci, povestea nu e adevarata, iar Biblia e gresita. Manuscrisele de la Marea Moarta insa ne-au dovedit ca Biblia ce o avem noi azi e aproape identica cu originalul, dovada ca putem sa avem incredere in copiile de azi fiindca sunt apropiate de versiunea originala de acum 2 000 de ani.” a mai adaugat ea.

Cartea prezinta 70 de descoperiri care documenteaza precizia istorica a Scripturii: „Acestea nu s-au intamplat undeva intr-un vid, nu sunt inventate si stim aceasta fiindca avem dovezi fizice, multumita arheologiei.”

In fiecare an, se fac zeci de sapaturi precum aceasta din Silo, prima capitala a Israelului. Doi arheologi care au descoperit dovezi palpabile ale Scripturii sunt Eilat Mazar si Gabi Barkay. Mazar a descoperit sigiliul regelui Ezechia, mentionat in scripturile evreiesti. „E ceva fara seaman, ceva nemaiauzit. Am reusit sa ajungem cel mai aproape posibil de un personaj biblic, mai ales ca vorbim de regele Ezechia. Faptul ca am gasit sigiliul regelui e ca si cum l-am putea atinge cu mana.”

Barkay a descoperit podele si monede din perioada celui de-al Doilea Templu, descris in Noul Testament. In Faptele Apostolilor si in Ioan se mentioneaza Poarta de Rasarit a templului. „Noi avem podelele pe care se rostogoleau monedele, atunci cand Isus a rasturnat mesele schimbatorilor de bani.”

Cartea include sectiuni pentru referinte catre oameni, locuri si obiecte. Apar personaje precum regele David sau Pilat din Pont, diverse locuri din Israel sau Orientul Mijlociu si lucruri precum tunelul regelui Ezechia sau scaldatoarea Siloamului.

„E ca si cum Israelul ar aduce Biblia la viata si cred ca, in parte, de aceea Israelul e atat de special. Cand se vorbeste despre David cand era in pustiu si vezi cu ochii tai cum arata pustiul, lucrurile capata noi sensuri. Sectiunile sunt ordonate alfabetic si am dorit ca totul sa fie foarte accesibil si usor de gasit.

Chiar la nivel de artefact, exista o caseta-text cu detalii despre locul unde a fost gasit, cine si cand l-a gasit si ce insemnatate are.”

Bassett-Brody mai spune despre carte ca e un bun instrument-marturie, atat pentru crestinii indoielnici, cat si pentru sceptici: „Cand vorbim despre Biblie, ea pare atat de abstracta pentru multi oameni, dar, de cate ori avem o dovada fizica, aceasta va sustine marturia ta. La fel functioneaza si in arheologie si acum, ca avem dovezi palpabile, cred ca acesta e cel mai bun instrument de marturie fiindca nu poti pune la indoiala ceva ce e sub ochii tai.”

Ea mai crede ca aceasta carte va aduce Biblia la viata: „Unul dintre obiectivele mele a fost ca, daca oamenii citesc aceasta carte sau parti din ea, sa ramana cu ceva nou despre Biblie, despre Dumnezeu, despre Isus...”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 237 - 21 iulie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.