Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

O vizita la o fabrica de sofare - care este semnificatia sofarului?

Intram intr-o perioada speciala de sarbatori biblice evreiesti, care incep cu Ros Hasana, anul nou evreiesc. Urmeaza Yom Kippur, Ziua Ispasirii, si alte sarbatori, randuite in Scripturi.

Ros Hasana inseamna capul anului, sau anul nou, dar, din perspectiva biblica, ea nu e doar atat. In cartea Leviticul gasim despre Yom Terua, Sarbatoarea Trambitelor, sau a cornurilor de berbece, care vesteste Ziua Judecatii. Singurul lucru poruncit de Ros Hasana e sa auzim sunetul de sofar. Toata lumea se aduna la sinagoga pentru a auzi sunetul sofarului.

E ceva pentru sufletul oamenilor. Sunetul patrunzator al sofarului are menirea de a le reaminti ascultatorilor sa se pocaiasca de pacate si sa se impace cu fratii si surorile lor. Rabinii spun ca reconcilierea cu Dumnezeu si cu omul aduce infrangere dusmanului. Un sofar e un instrument muzical facut din corn de berbece. Acesta e cel mai vechi instrument muzical.

Evreii ortodocsi sunt credinciosi in a asculta sunetul de sofar de anul nou, Ziua Ispasirii. Ca parte a unei afaceri a doua familii, Ellie Reebok este in a treia generatie de cand familia sa confectioneaza sofare.

„Le slefuim, le lustruim si le cream un orificiu pentru suflat. Pare un proces rapid, insa e rodul unei experiente indelungate si se lucreaza mult de mana pentru ca fiecare corn are dimensiuni si grosime diferite. Trebuie sa fii experimentat pentru a face un sofar bun.”

Cornul de berbece e folosit ca sofar in mod traditional, fiindca atunci cand Avraam a fost dispus sa-si sacrifice fiul, pe Isaac, Dumnezeu i-a aratat un berbece care sa ia locul fiului sau.

Toate tipurile de corn de animal sunt koser, potrivite, cu exceptia celui de vitel. Aceasta fiindca poporul evreu nu doreste sa-I aminteasca lui Dumnezeu de momentul cu vitelul de aur din desert.

Sunt nu doar diferite tipuri si marimi de corn, dar sunt si trei tipuri de sunete suflate. In sofar se sufla in sinagogi si la Zidul Plangerii in fiecare dimineata, pentru o luna intreaga inaintea sarbatorii, pentru a da vreme destula pentru pocainta.

Stim cu totii ca avem nevoie ca in viata noastra de zi cu zi sa ni se reaminteasca de multe ori sa ne pocaim si sa ne gandim la lucrurile lui Dumnezeu. E ca un ceas-alarma pentru suflet.

Reebok spune ca nu doar evreii suna din sofar: „Noi trimitem sofare in toata lumea, la evrei, crestini, mesianici, evanghelici.”

Ros Hasana e sarbatoarea din luna a saptea, insa, in traditia evreiasca, ea reprezinta si anul nou. La incoronarea noului rege in Israel, se suna din sofar, care anunta investirea noului imparat sau sosirea imparatului.

Deseori in lumea crestina se sufla din sofar in tot timpul anului, insa, in traditia evreiasca, se sufla in sofar doar in cateva momente din timpul anului, in timpul lunii Elul si de Ros Hasana.

Boaz Michael, fondatorul organizatiei First Fruits of Zion, spune ca aceasta e o prefigurare pentru cei care cred in Iesua, Isus: „Aceasta ne spune ceva, ne reaminteste de ceva. Unul dintre lucrurile de care ne reaminteste este crearea lumii, venirea regelui Mesia intr-o buna zi in acest timp si instaurarea imparatiei Sale aici, pe pamant. Sofarul ne reaminteste de toate aceste lucruri. In fiecare zi cand auzim acel sunet, intelegem acest mesaj.”

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 245 - septembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri 

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.