Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

Viddui - o rugaciune importanta atat pentru evrei, cat si pentru crestini

In aceasta perioada, evreii din toata lumea sarbatoresc Yom Kippur, cea mai sfanta zi din an la evrei.

 

Aceasta incepe la sfarsitul unei perioade de 10 zile, care incep cu Rosh Hashana. Se mai numesc zilele uimirii. Ei tin aceste zile cu post si o rugaciune speciala. Iata cate ceva despre semnificatia acestei rugaciuni, pentru evrei si crestini deopotriva.

Se numeste Viddui, rugaciunea pocaintei, o cerere de iertare. Viddui e o rugaciune de baza a marturisirii si iertarii poporului evreu de Yom Kippur si e o rugaciune pe care ei o spun nu doar pentru ei insisi, dar si in numele tuturor evreilor din intreaga lume.

Reverendul David Pileggi slujeste ca lider in biserica Christ’s Church din Orasul Vechi din Ierusalim. El a studiat radacinile evreiesti ale crestinatatii vreme de aproape 30 de ani. El mai spune ca Viddui recunoaste, dupa cum scria profetul Ieremia, ca inima e nespus de inselatoare si acele fapte trebuie urmate de pocainta.

Unul dintre lucrurile invatate de la poporul evreu e ca nu e destul a spune imi pare rau. Trebuie sa marturisesti ce ai facut, sa iti para rau, dar, in acelasi timp, sa faci pasi pentru schimbarea comportamentului. Viddui contine unelesectiuni care se rostesc in comun, iar altele, individual.

In grup, se fac marturisiri, de exemplu: „Am pacatuit inaintea Ta, Te-am tradat, am spus minciuni... Acum vrem sa ne pocaim si cerem iertarea Ta...

La nivel individual: O, Dumnezeule si Tata, Creatorul cerului si al pamantului... cu parere de rau, imi recunosc pacatele... dorind sa aflu care e voia Ta pentru mine si sa ma dedic pe mine insumi cu mai multa loialitate slujbei Tale sfinte.

Pileggi spune despre crestini ca ei pot gasi o paralela intre Yom Kippur si invataturile lui Isus. Isus spunea ca, daca iti aduci darul la altar si fratele tau are ceva impotriva ta, sa-ti lasi darul la altar si sa te impaci mai intai cu fratele tau.

Traditia evreiasca spune: Du-te si indreapta lucrurile dintre tine si vecinul tau, fratele tau, familia ta, iarta si impaca-te, dupa care, in Ziua Ispasirii, cand postesti, te rogi si te marturisesti, Dumnezeu va auzi rugaciunea ta si te va ierta, dupa cum si tu i-ai iertat pe altii.

E si invatatura lui Isus si e si parte integranta a traditiei evreiesti. Aici, cele doua se aliniaza foarte frumos.

Stire difuzata in emisiunea Jerusalem Dateline 246 - septembrie 2018, la Alfa Omega TV.

Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.