Donează     Rugăciune       TV LIVE                           

O zi din viata celor din tribul Masai

Cand avionul a aterizat in Masai Mara, am fost intampinat de o foarte mare varietate de vietati salbatice, lucru ce a ajutat ca aceasta parte aproape neatinsa a Kenyei sa devina celebra. Imediat am ajuns intr-un sat masai din apropiere, unde am fost intampinat de catre elevii unei scoli construite si intretinute de lucrarea Orphans Promise a CBN. Viata din sat este pasnica: copiii merg la scoala, mamele se ingrijesc de case, iar barbatii duc vitele la pascut.

In acea zi, m-am intalnit cu Olenasi si familia sa. Masaii nu au bate de ciobani, ci au sulite, fiindca aici sunt lei.

„Eu fluier mereu pentru ca animalele salbatice sa stie ca sunt aici si sa nu se apropie. Pascutul vitelor parea usor, insa e mai greu decat pare.”

In timp ce pazeam vitele, am stat de vorba cu Olenasi.

„Inainte de venirea celor de la CBN, trebuia sa mergem foarte departe ca sa aducem destula apa pentru vite si pentru noi. Am pierdut 50 de vite in timpul secetei. Aveam dureri cumplite de stomac fiindca m-am imbolnavit de la apa murdara bauta. La un moment dat, eram prea bolnav ca sa-mi duc vitele la pascut, asa ca a trebuit sa o faca sotia mea. In acea zi, au venit leii si mi-au ucis doua vite. Ma temeam ca voi fi urmatoarea victima. Am urcat intr-un copac si am strigat dupa ajutor pana cand au venit niste barbati si au alungat leii. De atunci, nu m-am mai ingrijit de vite.”

Am mers cu Olenasi peste campuri si prin tufisuri dese pana la locul de unde oamenii luau apa inainte.

CBN a forat un put adanc chiar langa vechea sursa de apa.

„Acum, chiar si in timpul secetei, e apa destula pentru tot satul, dar si pentru vite. Noua sursa de apa e chiar langa cea veche. Acele panouri solare pompeaza apa proaspata si curata tocmai pana in sat. Inainte, oamenii luau apa de aici, de la acest izvor deschis, de unde beau si animalele. Nu ati vrea sa beti vreodata aceasta apa! De cate ori ma duceam dupa apa, ma temeam sa nu gasesc si lei acolo, band apa. Apa era foarte departe. Trebuia sa mergem prin salbaticie ca sa ajungem la apa. Pe drum, intalneam vite salbatice si elefanti. Datorita ajutorului oferit de voi, acum avem iar multe vite. Fiindca robinetele sunt aproape de sat, acum, oamenii pot lua apa oricand vor, fara a se teme de animalele salbatice.

Inainte, ne spalam doar o data pe saptamana, dar acum ne putem spala oricand vrem. Am mai carat apa si inainte, dar se vede satul de aici si stiu ca aceasta este apa proaspata si curata, asa ca e foarte usor. Faptul ca apa e atat de aproape a schimbat totul. Acum, chiar si copiii pot aduce apa. Dupa ce au adus vitele, mi-au aratat cum creeaza bijuteriile acelea minutioase.”

Crearea unei bratari mari dureaza cam doua saptamani. E traditia tribului masai sa porti aceasta imbracaminte. Unora le place sa poarte mai multe obiecte decat altora, dar hainele traditionale nu pot fi purtate fara margele.

Trebuie sa fii stralucitor.

Fiindca au mai mult timp liber datorita putului, femeile fac mai multe bijuterii pe care le vand apoi la piata, asigurand un venit sigur pentru familiile lor.

„Suntem foarte bucurosi! Ajutorul primit e binevenit. Toti oamenii din sat se bucura de aceste proiecte. Fiind un crestin nascut din nou, stiu ca Dumnezeu este Cel care ne-a dat putul si scoala.”

Sursa stire: Global News Alliance

Informatiile publicate pe site-ul alfaomega.tv (text sau video) pot fi preluate de alte publicatii, site-uri si bloguri online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ spre pagina de pe site-ul nostru. Orice abatere de la aceste norme constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si o vom trata ca atare.

Alfa Omega TVSusține producția de știri creștine

Prin platforma pe care o avem prin Alfa Omega TV, vă prezentăm evenimente și știri internaționale sau din România din perspectivă creștină, ajutându-vă să înțelegeți mai bine vremurile în care trăim. Însă toate acestea costă. Dacă doriți să vedeți mai multe articole de acest fel, ajutați-ne financiar să continuăm.

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.